Πρόταση από το εξωτερικό

Γεια σου πιτσιρίκο,
Μπορεί να μη σου γράφω πλέον, αλλά διαβάζω καθημερινά τα κείμενα που ανεβάζεις στο μπλογκ σου.
Προσπαθώντας να εξηγήσω στον εαυτό μου και για προσωπικούς μου λόγους, τι συμβαίνει με τους Έλληνες, τελευταία, πέρα από το περιεχόμενο των κειμένων που ανεβάζεις, ασχολούμαι και με την ανταπόκριση που έχουν στους αναγνώστες σου.

Θα μου πει κάποιος, και πού ξέρεις εσύ ρε καραμήτρο τι ανταπόκριση έχουν. Δε ξέρω, αλλά σίγουρα παίρνω μία γενική εικόνα από τα like και τα share στο fb και το twitter.

Κατέληξα λοιπόν στο εξής συμπέρασμα.

Ο κόσμος διψάει για χαβαλέ, κράξιμο και πόνο.

Αν γραφτεί ένα ωραίο κείμενο που σατιρίζει, καυτηριάζει ή τα “χώνει” σε κάποιο πολιτικό, στο “σύστημα”, σε ένα δημοσιογράφο, και πάει λέγοντας, γίνεται γρήγορα δημοφιλές.

Αντιθέτως, τα κείμενα που καλούν – προσκαλούν σε κάποιες ενέργειες, δηλαδή που απαιτούν τη κινητοποίηση του αναγνώστη, τυγχάνουν μικρότερης αποδοχής.

Δική μου άποψη και αυθαίρετη:

Εάν το δικό σου αναγνωστικό κοινό, που το θεωρώ τουλάχιστον κάποιου επιπέδου σκέψης, δεν μπορεί να κινητοποιηθεί σε ένα κοινό σκοπό, και αρκείται στα Like και τα share “πιασάρικων” κειμένων, δεν θα κινητοποιηθεί κανείς στην Ελλάδα.

Κατά καιρούς έχεις προτείνει πράγματα, τα οποία δε βρήκαν την ανταπόκριση που θα ήθελες ή θα περίμενες.

Μάλιστα θυμάμαι κάποιο κείμενο σου, που είχες εκφράσει την απογοήτευσή σου, για την αντίδραση του κόσμου και τα mail που σου έστελναν μετά από κάποια πρόταση που είχες κάνει.

Καταλαβαίνω πως σε κάποιον μπορεί να μην αρέσει μία ιδέα, αλλά δε καταλαβαίνω γιατί να μην προτείνει κάτι άλλο.

Πείτε μου δηλαδή.

Σας αρέσει η Ελλάδα που ζείτε;

Είναι αυτή η Ελλάδα που θέλετε, όσοι έχετε φύγει, να επιστρέψετε;

Είστε ικανοποιημένοι;

Φοβάστε μήπως αυτό που θα προτείνετε θεωρηθεί μαλακία;

Φοβάστε μήπως αποτύχει το εγχείρημα;

Ποιος ο λόγος της ύπαρξης μας, αν μείνουμε στις θεωρίες;

Τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας, και τι θα τους πούμε σε 30 χρόνια;

Ότι δε γινόταν αλλιώς; Γιατί; Προσπαθήσαμε;

Θα κάνω την αρχή και θα προτείνω κάτι.

Αν σας αρέσει, καλώς.

Αν δε σας αρέσει και έχετε να κάνετε κάποια άλλη πρόταση, κάντε τη. Να την ακούσουμε. Μπορεί να μην αρέσει μπορεί να μας ενώσει.

Κουνηθείτε!

Με αφορμή λοιπόν, το κείμενο του φίλου με τίτλο “Καταγγελία, Παράνομα δέσμευσαν/λήστεψαν ακατάσχετο λογαριασμό μου”, και μία κίνηση της αναρχικής ομάδας Ρουβικώνας κάνω την εξής πρόταση.

Δημιουργία ιστοσελίδας – social media με έναν και μόνο σκοπό.

Τη γνωστοποίηση τέτοιων περιστατικών με το ΟΝΟΜΑ και το ΕΠΩΝΥΜΟ του υπαλλήλου που εργάζεται για την εκάστοτε εταιρία. Αν είναι δυνατόν και φωτογραφία.

Αν δε μπορείς να χτυπήσεις το βασιλιά, χτύπα τους αξιωματικούς του. Χτύπα τα γρανάζια του συστήματος.

Γνωρίζετε κάποιον που δουλεύει, για δικηγορικά ή “δικηγορικά” γραφεία που παίρνουν τηλέφωνα και απειλούν με κατασχέσεις;

Πείτε μας ποιος είναι.

Γνωρίζετε το όνομα του κλητήρα που επιδίδει τη κατάσχεση; Το όνομα του δικαστικού που την επιδίκασε; Το όνομα του αστυνομικού που χτυπάει πρόσφυγες;

Πείτε μας τον ιδιοκτήτη και το όνομα της εταιρίας που εργάζεστε που σας απειλεί με απόλυση εάν δε κάνετε απλήρωτες υπερωρίες.

Ή του wanna be προϊσταμένου σας που σας προσβάλλει στο γραφείο.

Η λίστα είναι τεράστια.

Δεν είναι όλος ο κόσμος Ψυχάρης, Μπόμπολας ή ανώνυμες εταιρίες, που στα @ρχίδια τους τι γράφεται γι αυτούς.

Ντροπιάστε όποιον το αξίζει. Ας ντρέπεται να κυκλοφορήσει.

Εάν δε θέλει κανείς μία τέτοια δουλειά, πώς θα δουλέψει η εκάστοτε Alpha Bank;

Σας φαίνεται extreme αυτό που προτείνω; Είναι μεροκαματιάρηδες άνθρωποι κι αυτοί;

Όχι φίλοι μου.

Αυτός που θα έρθει να μου πάρει το σπίτι, ο αστυνομικός που θα έρθει να με βγάλει από μέσα, δεν είναι άνθρωποι.

Εάν ήταν άνθρωποι, θα αρνούνταν οποιαδήποτε συμμετοχή, όπως έκανε ο πυροσβέστης στην Ισπανία.

Αυτοί είναι υπάλληλοι που έχασαν κάθε ανθρωπιά. Που πούλησαν τη ψυχή τους στο διάβολο για ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτά από μένα, πιτσιρίκο.

Είμαι ανοικτός σε κάθε πρόταση, αν δεν σας αρέσει η δική μου.

Θέλω κάποια μέρα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Αν δεν αλλάξει, θα πεθάνω στα ξένα.

Φιλιά από Γερμανία

Γιώργος

(Αγαπητέ Γιώργο, μη βγάζεις συμπεράσματα από τα social media. Αν σου στείλω τα 50 πιο διαβασμένα κείμενα στο μπλογκ, θα νιώσεις έκπληξη. Γιώργο, ελπίζω να μην αρχίσουν να στέλνουν σε εμένα καταγγελίες, γιατί οι άλλοι θα κάνουν τις καταγγελίες και εγώ θα φάω τη μήνυση. Πάντως, είναι και κάπως επικίνδυνο αυτό που προτείνεις γιατί -με δεδομένη τη ρουφιανιά των Ελλήνων-, μπορεί να αρχίσει ο καθένας να συκοφαντεί κάποιον που δεν συμπαθεί. Επίσης, ποιος θα δικάσει τις καταγγελίες κατά των Τραπεζών και άλλων; Η …Δικαιοσύνη; Άλλωστε, διάβασες τι του είπε του κ. Παπανικολάου η εισαγγελέας: «Μπορείτε να τους κάνετε μήνυση. Αλλά αν τα χρήματα σας επιστραφούν, η μήνυση θα καταπέσει». Γιώργο, άσ’ το. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως το 2008 -δυο χρόνια πριν την χρεοκοπία- έγραψα “Είστε να κλείσουμε μια Τράπεζα;”, και μου την έπεσαν όλοι, λες και είχα γράψει κάτι κακό. Έπρεπε να είχα καταλάβει από τότε. Θα είχα γλιτώσει χρόνο. Πάντως, τις έκοψα τις προτάσεις. Τώρα έχω καταλάβει. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Γιώργο, δεν θέλω να σε στενοχωρήσω αλλά να συνηθίζεις σιγά-σιγά στην ιδέα πως η Ελλάδα δεν θα αλλάξει ποτέ και πως μπορεί να περάσεις όλη την υπόλοιπη ζωή σου στο εξωτερικό. Μόνο με εθνική καταστροφή θα αλλάξει η Ελλάδα, αλλά δεν ξέρω τι αλλαγή θα είναι αυτή. Και δεν μπορώ να ανησυχώ και για αυτό. Γιώργο, μάλλον έχεις ξεχάσει πώς είναι η Ελλάδα. Εγώ όχι. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.