Σουηδός ή Έλληνας;

Γεια σου πιτσιρίκο,
Παρακολουθώ πολύ καιρό το μπλογκ σου από τότε που έσπασα τα δεσμά και βρέθηκα στη Σκανδιναβία, κάνοντας επανεκκίνηση σε όλα αφήνοντας τον αυτόματο πιλότο της Ελλάδας.

Παρατηρώ δυστυχώς την ταύτιση μιας μειοψήφιας ανθρώπων που σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά δίχως να μπορούμε να αλλάξουμε κάτι παρά μόνο ίσως τις ζωές μας.

Όλα έχουν ειπωθεί και γραφτεί, όπως έχει επισημανθεί, όμως όλους μας τρώει το σαράκι και σιγοκαίει η φλόγα που φοβόμαστε μην σβήσει και ψάχνουμε να πιαστούμε από κάπου.

Συμφωνώ σε πάρα πολλά που διαβάζω και ταυτόχρονα διαφωνώ βλέποντας τα ίδια πράγματα από διαφορετικό πρίσμα.

Υπάρχει το εγώ, το εμείς, οι άλλοι και πολύ σωστά το αν βρίσκεσαι κοντά στην φωτιά και τσουρουφλίζεσαι ή μπορείς να αποστασιοποιηθείς λίγο και να σκεφτείς καθαρότερα.

Για καθαρά θέμα συντομίας θα πω ότι η συζήτηση περί των νεοελλήνων είναι χαμένη υπόθεση και δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης· η ΕΛΛΑΔΑ είναι ένα άλλο θέμα και θα είναι πάντα εκεί και στις καρδιές όλων όσων τη χωρούν.

Θα ήθελα και εγώ να αλλάξουμε λίγο τη θεματολογία, εστιάζοντας στο πώς βλέπουν τα πράγματα οι 600.000 έλληνες που ζουν πλέον στο εξωτερικό.

‘Εχει ενδιαφέρον το πώς ζουν, κάτω από ποιες συνθήκες εκδιώχτηκαν από τη χώρα και κάτω από ποιες συνθήκες θα επέστρεφαν.

Η μικρή εμπειρία μου μέχρι τώρα λέει τα εξής, μην έχοντας το αλάθητο του Πάπα.

Πολλοί έλληνες που μεταναστεύουν κουβαλούν το σύνδρομο της παρεξηγημένης μεγαλοφυΐας που τα γνωρίζει όλα ή καλύτερα από τους βαρβάρους.

Έχουν το σύνδρομο κατωτερότητας, μα με την πρώτη ευκαιρία θέλουν να χωθούν κάπου και να άρχισουν τις ελληνικές κουτοπονηριές.

Περνάει ενα διάστημα μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι το ίδιο σύστημα που τους βοηθάει να ενταχθούν ομαλά το ίδιο τους πιέζει να αποδώσουν τα μέγιστα για αυτό. Τίποτα δωρεάν!

Όταν αποφασίσει κάποιος να δει τα πάντα πιο χαλαρά, τότε απολαμβάνει τα καλά του συστήματος και -κάνοντας λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια- μπορεί να κάνει πράγματα που δεν τα φανταζόταν στην ψαροκώσταινα (σπουδές, αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού κ.τ.λ).

Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν το πετυχαίνουν μένοντας εγκλωβισμένοι στο ενδεχόμενο επιστροφής στην πατρίδα, ενώ οι παλιοί της προηγούμενης μετανάστευσης έχουν ένα τουπέ κατεβαίνοντας στο βλαχοχώρι τους θεωρώντας ότι είναι ευρωπαίοι.

Η πλάκα είναι ότι για τους ψωροκωσταίους είμαστε σουηδοί, ενώ για τους σουηδούς γραικοί (χρειάζεται ανάλυση πέρα από την πλάκα).

Αυτά τα ολίγα τώρα καθώς πέρασε η ώρα και θα χαρώ να συμμετάσχω στην παρέα, αντικρούοντας και ανταλλάσσοντας απόψεις.

Basil
från Stockholm

(Αγαπητέ φίλε, παρατηρώ πως οι αναγνώστες από το εξωτερικό όλο και πληθαίνουν. Εγώ θα έλεγα να μην ασχολούμαστε και τόσο πολύ με τους Έλληνες και το τι κάνουν. Φτάνει πια. Τόσοι άνθρωποι υπάρχουν γύρω μας, συμπαθητικοί, ενδιαφέροντες, ερωτεύσιμοι και με άλλα θετικά στοιχεία. Ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες. Οπότε, ας κοιτάξουμε να γνωρίσουμε ενδιαφέροντες ανθρώπους και Σουηδέζες, και να τους γοητεύσουμε, ώστε να τους κάνουμε να έχουν την καλύτερη εντύπωση για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ούτε Σουηδός, ούτε Έλληνας. Άνθρωπος. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.