Άρης Χατζηστεφάνου

aris xatzistefanou1Αγαπημένε πιτσιρίκο
Σήμερα ήταν μία δύσκολη μέρα, από το πρωί πήγε χάλια. Το βράδυ είχα κλείσει με μία καλή μου φίλη να πάμε στο SOAS να δούμε την παρουσίαση του νέου ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου, το This is not a coup.

Ωχ αμάν, λέω τώρα, πήγε που πήγε χάλια όλη μέρα, θα πάω μετά να δω και την κατάθλιψη και να θυμηθώ πως πέρασε το περσινό μου καλοκαίρι και το με πόση σιγουριά έκλεισα τα εισιτήρια για Λονδίνο, χωρίς να σκέφτομαι ότι πρόκειται να γυρίσω πίσω.

Τελευταίο ντοκιμαντέρ που είχα δει και έφυγα με μία ταφόπλακα πάνω μου ήταν το AGORA του Γιώργου Αυγερόπουλου. Λέω τέλεια εδώ είμαστε.

Φτάνουμε στο Πανεπιστήμιο κι αρχίζει η φίλη μου:
– Τον είδες, τον είδες;
– Ποιον; Ποιον;
– Αυτόν με τα γυαλάκια, ο Χατζηστεφάνου είναι!
– Άντε! Δεν τον ήξερα φατσικά.
– Τον παρακολουθώ χρόνια, τον θαυμάζω πολύ.

Εγώ σε κατάσταση ‘’ωχ κατάλαβα, όλο το ντοκιμαντέρ έτσι θα την βγάλουμε, έρωτας μόνο’’.

Τέλος πάντων, πάμε καθόμαστε, αρχίζει η κατάθλιψη-αλήθεια.

Σε γενικές γραμμές, να πω πως μου άρεσε. Εξηγούσε ακριβώς πώς λειτουργεί το σύστημα με τους τραπεζίτες και με την Ευρωζώνη και πώς μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να αλλάζουν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών αν απλά δεν κάνουν όπως τους υποδεικνύουν.

Αυτό είναι πολύ χρήσιμο να το ξέρεις για να καταλάβεις πως λειτουργεί πλέον ο κόσμος.

Περιέγραψε την κατάσταση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες όπως την Ιταλία και την Ιρλανδία και αναφέρθηκε και λιγάκι στη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή το Brexit.

Μετά από την προβολή του ντοκιμαντέρ, έγινε συζήτηση όπου ο Άρης Χατζηστεφάνου απαντούσε στις ερωτήσεις του κοινού.

Μπορώ να πω πως θαύμασα το σεβασμό με τον οποίο απαντούσε σε όλους όσους του έκαναν ερωτήσεις και ενώ έπεσαν κάποιες ερωτήσεις όπως “γιατί ένας αριστερός να μην μπορεί να υποστηρίζει το ευρώ ή έστω ότι βγαίνουμε αύριο από το ευρώ δεν θα έχουμε τίποτα να κάνουμε στην Ελλάδα”, ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ ήταν πολύ σοβαρός και ευγενικός και αδιαφόρησε για το ύφος πολλών από το ακροατήριο που γύρισαν ξαφνικά τα κεφάλια τους θιγμένοι.

Επίσης, όταν τον ρωτούσαν κάτι που δεν το ήξερε, έλεγε πως δεν το γνώριζε.

Για κάποιο λόγο, και αυτό φάνηκε αξιοσημείωτο.

Ένα σημείο μόνο που δεν μου άρεσε ήταν πως δεν φάνηκε σε όλο αυτό που συμβαίνει στο σήμερα τι ρόλο έχει ο κόσμος.

Ένιωσα ειλικρινά παρακολουθώντας το σαν ένα πιόνι, που με μετακινεί είτε μία τράπεζα, είτε ένα σύστημα και ούτε που το παίρνω χαμπάρι.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον, τουλάχιστον για μένα, να μάθαινα τους μηχανισμούς με τους οποίους οι ευρωπαϊκές τράπεζες μελέτησαν βήμα προς βήμα την ψυχολογία των λαών εντός της Ευρωζώνης και βρήκαν πώς θα τους σπάσουν τον τσαμπουκά και θα τους κάνουν ζόμπι (βάζω κι εμένα στην κατηγορία).

Δεν ξέρω αν φταίει που το καλοκαίρι του 2015, όταν το Όχι έγινε Ναι, πήγα ακριβώς την επόμενη μέρα σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για αυτό που έγινε, κι ήταν το πολύ 15-20 άτομα με σημαιάκια ΠΑΜΕ και ΚΕΡΦΑΑ, αν θυμάμαι καλά.

Μόνο παγωμάρα και κατάθλιψη. Τι έγινε; Γιατί; Πώς; Μόνο τόσοι; Έξαλλη ήμουν.

Το ξεπέρασα, απλά τα είδα σήμερα και τα ξαναθυμήθηκα και συγχύστηκα πάλι.

aris xatzistefanouΠαρ’ όλα αυτά και παρ’ όλη την κακή μέρα, η βραδιά έκλεισε εξαιρετικά γιατί η φίλη μου μετά από σπρώξιμο και τσιρίδες από μεριάς μου, πήγε και μίλησε στον Χατζηστεφάνου και έπαθε 500 εγκεφαλικά αλλά τα κατάφερε να του πει πόσο τον θαυμάζει και ένα ευχαριστώ για όλα τα υπέροχα ντοκιμαντέρ του.

Φύγαμε κι οι δύο από ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου μέσα στην τρελή χαρά. Θα έχουμε να το λέμε.

Σ.Σ.

Υ.Γ. Εμένα πιτσιρίκο δεν με πειράζει που, και να σε δω, δεν θα σε καταλάβω. Στα στέλνω κατευθείαν στο email σου τα ευχαριστώ.

Ευχαριστώ, ευχαριστώ ευχαριστώ.

(Αγαπητή φίλη, να και γκόμενος ο Χατζηστεφάνου. Εγώ δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός με τον Άρη, γιατί τον αγαπάω. Κι όταν αγαπάς κάποιον, του έχεις αδυναμία. Φύγατε χαρούμενες από το ντοκιμαντέρ, γιατί η γνώση είναι χαρά και δύναμη. Ο ρόλος του κόσμου -για τον οποίο έχετε απορίες- είναι ότι ο άνθρωπος δεν είναι πια δούλος αλλά πράγμα. Είμαστε πράγματα. Τουλάχιστον, έτσι μας αντιμετωπίζουν. Κι εμείς δεν δείχνουμε και μεγάλη αντίσταση. Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.