Η αλήθεια και το Brexit

little princeΓεια σου και χαρά σου πιτσιρίκο,
κάθε λίγο και λιγάκι, σε αυτό τον παράξενο πλανήτη, οι άνθρωποι ασχολούνται με ανούσια και παράλογα.
Ένα από αυτά είναι και το Brexit, που φαίνεται να αποτελεί τη νέα μόδα στις συζητήσεις.

Νομίζω ότι πριν κάθε συζήτηση για την “έξοδο” του “κράτους” του “Ηνωμένου Βασιλείου” από την “Ευρωπαϊκή Ένωση”, είναι πιο σημαντικά τα ακόλουθα ερωτήματα:

* Γιατί υπάρχουν τα κράτη και χωρίζουν τους ανθρώπους;

* Γιατί υπάρχει η “Ευρωπαϊκή Ένωση” και όχι μια Παγκόσμια Ένωση;

* Τί νόημα έχει ένα “κράτος” να φεύγει από μια “Ένωση”; Πού να πάει; Εκτός του πλανήτη μας;

* Τί νόημα έχει ο Βασιλιάς και τί σημαίνει “Ηνωμένο Βασίλειο”?

Αυτές κι άλλες πολλές ερωτήσεις θα έκανε ο “Μικρός πρίγκιπας”, αν ερχόταν σήμερα κι άκουγε τις συζητήσεις για το Brexit.

Φυσικά ο “Μικρός πρίγκιπας” θα έκανε κι άλλες πολλές ερωτήσεις, πριν φύγει και δεν επιστρέψει ποτέ ξανά σε αυτό τον πλανήτη.

Πολλούς χαιρετισμούς από το Λονδίνο

Federico

Υ.Γ.1. “Ο Μικρός Πρίγκιπας” είναι βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Είναι ένα παιδικό βιβλίο που θα το συνιστούσα σε όλους τους αναγνώστες σου πιτσιρίκο, ώστε διαβάζοντάς το να διακρίνουν τον παραλογισμό και την αλήθεια. Αλλά, κυρίως, γιατί αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να καθίσουμε όλοι μας μπροστά σε ένα καθρέπτη και να αναλογιστούμε αν αυτά που κάνουμε κάθε μέρα, έχουν πραγματικό νόημα και αν μας προσφέρουν χαρά.

Υ.Γ.2. Απόσπασμα από το βιβλίο:

“Σε παρακαλώ εξημέρωσέ με!” είπε (η Αλεπού).

“Το θέλω πάρα πολύ” απάντησε ο Μικρός Πρίγκηπας. “Αλλά δεν έχω πολύ χρόνο. Ψάχνω για φίλους και θέλω να γνωρίσω πολλά πράγματα.”

“Γνωρίζουμε μόνο τα πράγματα που εξημερώνουμε”, είπε η Αλεπού. “Οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο να γνωρίσουν το οτιδήποτε. Αγοράζουν τα έτοιμα πράγματα από τα καταστήματα. Αλλά δεν υπάρχει κανένα κατάστημα στο κόσμο από το οποίο να μπορούν να αγοράζουν φίλους και έτσι οι άνθρωποι δεν έχουν πια κανένα φίλο. Εάν θες ένα φίλο, εξημέρωσε με…”

(Αγαπητέ Federico, άνθρωποι που δεν διαβάζουν, καλύτερα να μην διαβάσουν ποτέ τον Μικρό Πρίγκιπα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αποδεχτεί πως δεν θα ζήσουν και πως δεν έχουν δικαίωμα στη ζωή, οπότε βαφτίζουν “ζωή” την δουλεία τους, και τους αρέσει κιόλας. Ο Μικρός Πρίγκιπας δεν απαντάει στον οικονομικό κόσμο, αυτό το έκανε -πολύ καλά- ο Μαρξ. Η Βρετανία δεν θα έπρεπε να είχε μπει ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι ήξερ ο Σαρλ ντε Γκωλ. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν καταλαβαίνω από την Μεγάλη Βρετανία αλλά, όσο περνάνε τα χρόνια, όλο και πιο πολύ εκτιμώ τους Βρετανούς. Τρελή αίσθηση του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού. Πάντως, ο θεσμός της μοναρχίας δεν υπάρχει μόνο στην Βρετανία. Ο Μικρός Πρίγκιπας θα ρωτούσε και “γιατί να είναι μια χώρα σε μια ένωση χωρών με βασιλιάδες;”. Κι εγώ θα του έλεγα “εσύ δεν δικαιούσαι να ρωτάς για βασιλιάδες γιατί είσαι πρίγκιπας”, οπότε θα τον έσκιζα. Γιατί, βλέπεις και ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, κάπως υπερτιμημένος και λόγω του τραγικού τέλους του, πρίγκιπα τον ήθελε τον ήρωά του. Να είσαι καλά, Federico. Και μη χάνεσαι. Σε έχουν φάει τα ταξίδια, βρε παιδί μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.