Κι άλλο ευρωπαϊκό σανό

mythbusters«Οι νέοι ψηφίσανε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ». Ε μην μου πείτε ότι δεν το έχετε ακούσει αυτό πάνω από 1000 φορές τις τελευταίες 3 μέρες. Έγινε όμως έτσι;

Εγώ δεν γνωρίζω αν αυτός ο ισχυρισμός είναι αληθής ή όχι. Αυτοί πώς το ξέρουν;

Λοιπόν το συμπέρασμα πως οι νέοι ψηφίσανε μαζικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ δεν προέκυψε από την ανάλυση κανενός exit poll· δεν υπήρξε άλλωστε κάτι τέτοιο.

Το συμπέρασμα προέκυψε από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της τελευταίας δημοσκόπησης που έγινε την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Ποιας δημοσκόπησης;

Μα εκείνης που αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης έβγαζε το «in» να προηγείται του «leave» κατά 4% και έστειλε -έστω και για λίγο- τις αγορές στα ουράνια.

Τι είπατε;

Πώς είναι δυνατό να εκλαμβάνονται ως σωστά τα αποτελέσματα από την ανάλυση μιας δημοσκόπησης της οποίας το βασικό συμπέρασμα -άρα και τα βασικά δεδομένα για την όποια ανάλυση των αποτελεσμάτων- ήταν αποδεδειγμένα λάθος;

Λεπτομέρειες, αγαπητοί μου.

Φάτε το σανό που σερβίρει η ΕΕ και μην κολλάτε στις λεπτομέρειες.

Φιλιά πολλά – ξανά! – από την Εσπερία

Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, οι ανοησίες που έχουν γραφτεί μετά το δημοψήφισμα για το Brexit δεν έχουν προηγούμενο. Ακόμα κι αν οι νέοι στην Βρετανία ψήφισαν περισσότερο από τους μεγαλύτερους υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τι σημαίνει αυτό; Μήπως η ψήφος των νέων να μετράει διπλή; Μήπως να ψηφίζουν μόνο οι νέοι; Δηλαδή, αυτός που δούλεψε μια ζωή σαν σκυλί δεν μετράει και τόσο η γνώμη του επειδή δεν είναι νέος πια; Αυτό που έχει σημασία -και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον- στην ανάλυση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Βρετανία είναι το ταξικό του θέματος. Δηλαδή, τι ψήφισαν τα ασθενή οικονομικά στρώματα και τι οι πλουσιότεροι Βρετανοί. Αλλά για αυτό δεν μιλάει κανείς. Περίεργο, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια οικονομική ένωση. Ηλία, ο σανός πάει κι έρχεται στον πλανήτη. Πιο θρεπτικός και από τη σαλάτα. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.