Κι άλλο Σκωτσέζικο σανό

scotland«Η Σκωτία θα κινηθεί αυτόνομα προκειμένου να διατηρήσει τις σχέσεις με την ΕΕ». Ε μην μου πείτε ότι δεν το έχετε ακούσει αυτό ως πρώτο θέμα στα δελτία των ειδήσεων τις τελευταίες 3 μέρες.

Η Σκωτία θα μείνει στην ΕΕ, ενώ η Αγγλία θα φύγει.

Στα παραπάνω προστίθενται –εξαρτάται από το πόσο «αξιόπιστη» είναι η «πηγή»– η ένωση της Βορείου Ιρλανδίας με το ΕΙΡΕ και η προσάρτηση του Γιβραλτάρ από την Ισπανία.

Υπάρχουν όμως αυτά τα ενδεχόμενα;

Το ΗΒ διατηρεί το δεύτερο – μετά τις ΗΠΑ – ισχυρότερο στρατό στον δυτικό κόσμο.

Διαθέτει ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσια και αποτελεί τον πιο ισχυρό και αξιόπιστο στρατιωτικό σύμμαχο των ΗΠΑ σε όλους τους πολέμους που έχουν διεξάγει το τελευταίο μισό του 20ου και την πρώτη 15ετία του 21ου αιώνα.

Αποτελεί την 5η ή 6η ισχυρότερη οικονομική δύναμη στον πλανήτη.

Είναι μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο.

Έχει σημαντική πολιτική και πολιτισμική επιρροή σε δεκάδες χώρες της Κοινοπολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Αυστραλίας και του Καναδά.

Σταματάω, εδώ αν και υπάρχουν και πολλά άλλα.

Θα θελήσουν λοιπόν ΗΠΑ και ΕΕ να διαλύσουν αυτήν την χώρα για τα μάτια της κας Στούρτζεον και το χατίρι 5,5 εκατομμυρίων Σκωτσέζων που 1,5 χρόνο νωρίτερα ψήφισαν με πλειοψηφία 10% την παραμονή τους στο ΗΒ;

Ποιος θα υποκαταστήσει την ισχύ της Βρετανίας στον Δυτικό κόσμο;

Η νέα και ανεξάρτητη Σκωτία;

Ή μήπως η Γερμανία του Σόιμπλε που θα έπρεπε να 10πλασιάσει για τα επόμενα 10 χρόνια τις στρατιωτικές της δαπάνες –και να παράξει φυσικά ελλείμματα ή σκληρή εσωτερική λιτότητα– για να καλύψει το στρατιωτικό-πολιτικό κενό της Μεγάλης Βρετανίας;

Οι ΗΠΑ θα κοιτούσαν άραγε αδιάφορα την διάλυση της στενότερη και ισχυρότερης τους συμμάχου;

Τι είπατε;

Πως δεν γίνονται αυτά τα πράγματα;

Θεωρείτε πολύ πιθανό να φάει η Στούρτζεον ξανά «πόρτα» από την ΕΕ;

Λεπτομέρειες, αγαπητοί μου.

Φάτε το σανό που σερβίρουν ΕΕ και Σκωτσέζοι εθνικιστές και μην κολλάτε στις λεπτομέρειες.

Φιλιά πολλά – ξανά! – από την Εσπερία

Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, τα πράγματα είναι απλά: Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως υπήρχε ποτέ περίπτωση να φύγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν ήταν προς το συμφέρον της; Θα έφευγε αν δεν είχε πλήρες πλάνο για την επόμενη μέρα και τα επόμενα -πολλά- χρόνια; Όποιος έχει διαβάσει Ιστορία ξέρει πως οι Βρετανοί πολιτικοί είναι μαέστροι στο να υπερσπίζονται τα συμφέροντα της χώρας τους και άσοι στην διπλωματία. Κάποιοι νομίζουν πως και η Βρετανία είναι προτεκτοράτο όπως η Ελλάδα. Δεν είναι. Να είσαι καλά, Ηλία.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.