Ο καπιταλισμός και ο φασισμός είναι αλληλένδετοι

Πιτσιρίκο γεια σου,
Brexit λοιπόν!
Αν γίνει δηλαδή και δεν έχουμε και εκεί κάποιο «στρίβειν δια του αρραβώνος».

Και ξεκίνησαν οι μύδροι εναντίων των κακών, φασιστών και ρατσιστών Βρετανών που θα γίνουν η αιτία της κατάρρευσης της οικονομίας της Ευρώπης.

Επειδή μέχρι πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα ήμασταν όλοι ευτυχισμένοι και τρέχαμε ανέμελοι στα λιβάδια.

Να δεχτώ ότι ίσως γίνει η αφορμή της κατάρρευσης, αλλά όχι η αιτία.

Το αντίστροφο είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Οι Βρετανοί αποζητούν την έξοδό τους από μια υπό κατάρρευση «ένωση» για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Γιατί η κατάρρευση της ΕΕ είναι κοντά και θα κάνει πολύ θόρυβο.

Η πραγματική αιτία είναι αυτό το γελοίο σύστημα του καπιταλισμού που δεν εννοούμε ακόμη να καταλάβουμε πως έχει αποτύχει.

Ένα σύστημα που –όπως με μεγάλη διορατικότητα υπέδειξε ο Μπρεχτ- στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή μεταλλάσσεται, σε φασισμό.

Ο καπιταλισμός και ο φασισμός είναι αλληλένδετοι.

Η αποτυχία του πρώτου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο δεύτερο.

Φασίστες δεν είναι οι Βρετανοί που προτιμούν το Brexit, αλλά η ΕΕ που κινδυνεύει –αν δεν έχει ήδη γίνει– να μετατραπεί σε ολοκληρωτικό καθεστώς, για να καλύψει τις αδυναμίες του συστήματος πάνω στο οποίο χτίστηκε.

Παρεμπιπτόντως, σε μια συζήτηση με φίλους περί Brexit, το θέμα κατέληξε στον κομμουνισμό.

Με εκπλήσσει τόσο η ευκολία με τη οποία απορρίπτουν όλοι τον κομμουνισμό, πιπιλίζοντας την καραμέλα της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ, ενώ παράλληλα εθελοτυφλούν στις αδιάσειστες αποδείξεις της αποτυχίας του καπιταλισμού.

Αποδείξεις που βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας ή ακόμη καλύτερα τις βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας.

Δεν ξέρω πότε θα έρθει η στιγμή της κατάρρευσης του καπιταλισμού. Θα ήθελα να είναι σύντομα.

Κατανοώ ότι η μετάβαση στην επόμενη φάση –ανεξάρτητα από το σύστημα που θα επικρατήσει στη φάση αυτή– θα είναι επώδυνη και ότι σίγουρα η γενιά μας δεν θα δει τα αποτελέσματά της.

Θα τα δουν όμως οι επόμενες γενιές και ελπίζω να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες.

Ας βρεθούμε τουλάχιστον εμείς στη μετάβαση. Ή καλύτερα, ας προκαλέσουμε εμείς αυτή τη μετάβαση.

Να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι σ’ αυτή την αλλαγή.

Αν δεν το κάνουμε εμείς, τότε ποιος;

Φιλιά από τη ζεστή Λάρισα,

Γιώτα

Υ.Γ. Το πόσο ζήλεψα την αποφασιστικότητα των Βρετανών δεν περιγράφεται. Ζήλια με την καλή έννοια, φυσικά. Πού να δεις κάτι τέτοιο στο προτεκτοράτο. Δεν παλεύεται άλλο αυτή η αδράνεια.

(Αγαπητή Γιώτα, ο καπιταλισμός δεν έχει αποτύχει. Ο καπιταλισμός γίνεται όλο και πιο πετυχημένος. Για καπιταλισμός. Ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημά του. Η απόλυτη επιτυχία του καπιταλισμού προκαλεί την κατάρρευσή του. Ο καπιταλισμός οδηγεί στο σοσιαλισμό. Πέτυχε πολλά θετικά για την ανθρωπότητα ο καπιταλισμός. Δεν είναι γελοίο σύστημα. Ίσως ήταν μεγάλο λάθος η βιασύνη για τον σοσιαλισμό. Αυτό έδωσε ζωή και χρόνο στον καπιταλισμό, γιατί ανέκοψε την πορεία του και τον ανάγκασε να βάλει νερό στο κρασί του και να κάνει παραχωρήσεις, για να δείχνει “ανθρώπινος”. Ίσως ο καπιταλισμός να είχε σαπίσει δεκαετίες πριν, αν οι σύντροφοι δεν ήταν ανυπόμονοι. Κρίμα που ο φασισμός εμφανίζεται μετά τον Μαρξ και δεν έχουμε την ανάλυσή του για τον φασισμό. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Ο φασισμός είναι καπιταλισμός. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.