Πάλι στο ταμείο

Brexit-The-E.U.-Biggest-Economies-and-ContributorsΦίλε Πιτσιρίκο, τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Αγία Γερμανική Αυτοκρατορία, γίνεται ξεκάθαρο πως οι Βρετανοί συνείσφεραν στον κοινοτικό προϋπολογισμό περισσότερα από όσα έπαιρναν υπό μορφή επιδοτήσεων.

Δημιουργείται λοιπόν ένα έλλειμμα της τάξης των 5 δισ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία κάποιος πρέπει να πληρώσει.

Πάνω σε αυτό υπάρχουν πολλές διαφορετικές προτάσεις.

Η μία είναι να επωμιστούν αναλογικά όλα τα μέλη της Αυτοκρατορίας το οικονομικό βάρος του Brexit στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα 150-170 εκατομμύρια τον χρόνο.

Φυσικά, για την Γερμανία, το ποσό θα είναι πολλαπλάσιο και ίσως αγγίξει το 1.5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Αν και δεν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις νέες της υποχρεώσεις -πχ θα μπορούσε να ανεβεί ο ΦΠΑ στο 30%-, ομολογώ πως δεν βλέπω καθόλου πιθανή την επιβάρυνση του γερμανικού προϋπολογισμού από το Brexit.

Ευτυχώς, όμως, στην Αγία Αυτοκρατορία υπάρχει και σχέδιο Β που δεν είναι άλλο από την περικοπή των δαπανών.

Ο Δόκτορας θα κληθεί στο τέλος να περικόψει εκείνα τα κοινοτικά προγράμματα που δεν συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη της Αυτοκρατορίας, και, αν δεν με απατά η μνήμη μου, στον ορισμό αυτού του πράγματος περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως κοινωνικές δαπάνες και τα κονδύλια που προορίζονται για την «υποδοχή» των προσφύγων.

Η φιλευσπλαχνία του Δόκτορος είναι ξακουστή –αφού έχει βοηθήσει στην σωτηρία του Προτεκτοράτου μας άπειρες φορές– αλλά αυτή τη φορά για την καταστροφή που θα βρει τους φτωχούς κι αναξιοπαθούντες στην περιφέρεια της Αυτοκρατορίας θα ευθύνονται οι φλεγματικοί Βρετανοί που δεν νοιάζονται παρά μόνο για το τομάρι τους.

Είπα Βρετανοί αλλά έκανα λάθος.

Δεν είναι όλοι οι Βρετανοί το ίδιο. Τα 5.5 εκατομμύρια που κατοικούν στην Σκωτία -το 85% Σκωτσέζοι- είναι διαφορετικοί από τους υπόλοιπους κι επιθυμούν διακαώς την παραμονή τους στην Αγία Γερμανική Αυτοκρατορία ή, αλλιώς, ΕΕ.

Η Σκωτία είναι μια πλούσια χώρα που παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο το οποίο όμως εκμεταλλεύεται μια πολυεθνική που ακούει στο όνομα ΒΡ.

Επίσης, στην Σκωτία υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις του βρετανικού στρατού με στρατηγική αξία για το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Προσωπικά, δεν μου πέφτει λόγος στο τι τρώνε οι Σκωτσέζοι. Καλό ουίσκι έχουν κι από όσο γνωρίζω το τιμούν δεόντως.

Και μόνο για το γεγονός ότι δεν δίστασαν να πανηγυρίσουν ανοιχτά τον θάνατο της «μισητής Κυρίας» τους κάνει εξαιρετικά συμπαθείς στα μάτια μου.

Όμως, δύο χρόνια νωρίτερα χάσανε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους -με 10% διαφορά- και το γεγονός ότι ψήφισαν υπέρ της ΕΕ στο τελευταίο δημοψήφισμα δεν τους δίνει σπουδαίες πιθανότητες για να ξαναδιεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους με ένα νέο δημοψήφισμα.

Στο προηγούμενο δημοψήφισμα, η άρχουσα τάξη της Αγγλίας πήρε το ανόητο για αυτούς –όπως αποδείχθηκε– ρίσκο και συνηγόρησε υπέρ του δημοψηφίσματος.

Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Οι Σκωτσέζοι θα πρέπει να επιβάλουν στο Λονδίνο την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρα τους.

Αυτή την φορά απέναντι σε έναν ισχυρό κι επιθετικό Αγγλικό εθνικισμό.

Λυπάμαι που θα κακοκαρδίσω τον φίλο από το όμορφο Εδιμβούργο αλλά η Σκωτία δεν είναι ικανή –τώρα τουλάχιστον– να επιβάλει την επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Και φυσικά, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας σερβίρει σανό στον ντόπιο πληθυσμό, όταν ισχυρίζεται ότι θα επιτύχει την παραμονή της Σκωτίας στην ΕΕ, ενώ η Μεγάλη Βρετανία θα έχει σηκώσει άγκυρα για αλλού.

Κανένας δεν πρόκειται να αναλάβει την Σκωτία υπό την προστασία του και να την οδηγήσει στην ανεξαρτησία. Ούτε Ευρωπαίος, ούτε Αμερικανός.

Μοναδικός δρόμος η κατάκτηση της ανεξαρτησίας από τον σκωτσέζικο λαό.

Προσωπικά, καταλαβαίνω τις θυσίες που κάνει και μπορεί να κάνει και στο μέλλον ο λαός της Παλαιστίνης, ο λαός του Κουρδιστάν.

Ακόμα και για την Βόρεια Ιρλανδία ή για την χώρα των Βάσκων υπάρχει μια νωπή ιστορία αιματηρών αγώνων.

Για την Σκωτία δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από ένα δημοψήφισμα που χάθηκε, όταν η RBS και η Lloyds απείλησαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στο Λονδίνο.

Δεν μένω όμως εκεί και δεν γνωρίζω ποιο είναι τώρα το φρόνημα του λαού.

Δεν γνωρίζω τι θυσίες και τι αγώνες είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Σκωτσέζοι σήμερα.

Πόσο σπουδαιότερη θεωρούν την ανεξαρτησία της πατρίδας τους από την βόλεψή τους.

Καταλαβαίνω όμως ότι αυτή την φορά το Λονδίνο θα τους αντιμετωπίσει με την ίδια αβρότητα που η Μαδρίτη αντιμετώπισε το αίτημα της Καταλονίας για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Δεν θα τους δώσει την παραμικρή ευκαιρία.

Καταλαβαίνω επίσης ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή βοήθεια ή αναγνώριση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Στην Σκωτία υπάρχει αυτή την στιγμή ένα ουσιαστικά κόμμα –το SNP– που να ζητά την ανεξαρτησία της χώρας.

Το κόμμα αυτό είναι κυρίαρχο. Χωρίς να είναι δεξιό, είναι εθνικιστικό.

Η κυρία Στάρτζεον αισθάνεται και συμπεριφέρεται αυτή την στιγμή ως μια βασίλισσα που ξεχνά ότι δεν έχει βασίλειο.

Δεν υπάρχει άλλη άποψη κι αυτό ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους και, κυρίως, για τον λαό της Σκωτίας.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Στο Προτεκτοράτο η ΠΔΦΑ βλέπει τα έσοδα από τον τουρισμό και τον ΦΠΑ να καταποντίζονται και τον αυτόματο κόφτη να έρχεται νωρίτερα του αναμενόμενου.

(Αγαπητέ Ηλία, τους σιχάθηκα κι αυτούς και τα χρήματά τους. Μόνο που βλέπω τον Σόιμπλε, μου έρχεται εμετός. Άντε να το διαλύσουν, να τελειώνει όλο αυτό το φασισταριό. Ενωμένη Ευρώπη και έχω βαρεθεί να διαβάζω για εθνικισμούς και ανεξαρτησία. Φαντάσου δηλαδή να μην ήταν και ενωμένη. Πάντως, έχουν θυμώσει πολύ οι Γερμανοί με τους Βρετανούς μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Τους ήθελαν σκυλάκια τους κι αυτούς. Κάποια στιγμή να μιλήσουμε και για τον γερμανικό εθνικισμό. Που έχει και μια …παράδοση. Να είσαι καλά, Ηλία.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.