Πανικός

Καλημέρα από Εδιμβούργο!
Το Brexit το βλέπω ως μία νίκη των Βρετανών απέναντι στα ΜΜΕ, μία πραγματική γιορτή της δημοκρατίας. Είναι όμορφο γενικά όπου πας να γίνονται δημοψηφίσματα, στο συνιστώ, αλλά το δικό τους ήταν ακόμη καλύτερο από το δικό μας.

Κατ’ αρχάς, είχε προανακοινωθεί, ήταν συγκεκριμένο το θέμα του και καίριο, και ήταν ένα θέμα το οποίο τους απασχολούσε αρκετά.

Ο πρωθυπουργός τους, παρότι γενικά είναι εξαιρετικά αντιπαθής, είχε τουλάχιστον την ευθιξία να παραιτηθεί μετά από το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που περίμενε, δεσμευόμενος παράλληλα ότι θα το τηρήσει.

Οι Βρετανοί αντέδρασαν με ψυχραιμία, όχι προφανώς ελεύθεροι από λαϊκισμούς αλλά γενικά εντυπωσιάζομαι.

Δεν βλέπω πανικό από τους ίδιους, βλέπω μία υπολογισμένη απόφαση.

Πανικό βλέπω μόνο σε Ευρωπαίους που έχουν έρθει εδώ. Απ’ ότι φαίνεται, η ΕΕ αρχίζει να παρακαλάει την Βρετανία και όχι το αντίθετο, και δεν θα αλλάξει κάτι τρομερά ούτως ή άλλως.

Φυσικά, ολόκληρη η Σκωτία ψήφισε συντριπτικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, με την περιοχή μου κοντά στο 75% υπέρ.

Τα πανεπιστήμια έβγαλαν επίσημες ανακοινώσεις υπέρ των Ευρωπαίων μεταναστών που ζουν εδώ και αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά τους, δίνοντάς τους εγγυήσεις για φιλόξενο περιβάλλον, και παρόμοιες εκδηλώσεις έκαναν και οι ίδιοι οι πολίτες.

Γενικά, οφείλω να πω ότι στο Εδιμβούργο ο πολυπολιτισμός, πέρα από το ότι λειτουργεί γιατί οι άνθρωποι τον έχουν αγκαλιάσει, είναι και πολύ κερδοφόρος και ωφέλιμος για την πόλη γενικότερα.

Δεν υπάρχει γκετοποίηση και όλοι προσαρμόζονται στον ‘αέρα’ αυτής της πόλης.

Στην Αγγλία φαντάζομαι ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά γιατί η μετανάστευση ήταν σημαντικό θέμα συζήτησης σχετικό με το δημοψήφισμα.

Όπως και να ‘χει, κατά τη γνώμη μου μόνο θετικό είναι το αποτέλεσμα του Brexit και για τους Βρετανούς και για τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς λαούς, γιατί η ΕΕ δέχθηκε ένα γερό πλήγμα, όχι η Βρετανία, που θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα στην αυτοδιαχείρηση της κατάστασής της.

Αν θέλει να μείνει στη ζωή η ένωση, πρέπει να αποφασίσει να αλλάξει ώστε να υπηρετεί τους λαούς και όχι για να δρα ως γραφειοκρατικό απολυταρχικό υπερ-κράτος.

Προσωπικά, δεν νομίζω ότι έχει καμία διάθεση κανένας να αλλάξει, οπότε καλά κάνανε οι Βρετανοί και φύγαν από το πλοίο πριν βουλιάξει.

Μακάρι να γενικευθούν τα δημοψηφίσματα για όλα τα σημαντικά θέματα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αυτό θα ήταν μία πιθανότητα σωτηρίας.

Ειδάλλως οδεύουμε σε ακόμη πιο δικτατορικές ψευτο-δημοκρατίες με περιτύλιγμα προοδευτισμού.

ΥΓ: Το τι γέλιο έχω ρίξει από τα σχόλια που γράφει ο καθένας στα social media δεν λέγεται! Συγχαρητήρια και για όλα τα τελευταία άρθρα σου.
ΥΓ2: Στο Euro 2016 στηρίζουμε Ισλανδία!

(Αγαπητέ φίλε, αυτό που έχω παρατηρήσει στα σχόλια των Ελλήνων που ζουν στην Βρετανία -τουλάχιστον αυτών που μου γράφουν ή σχολιάζουν στις σελίδες μου στα social media- είναι πως τα παιδιά που τα σπουδάζει εκεί ο πλούσιος μπαμπάς τους έχουν σηκώσει το δάχτυλο στους Βρετανούς που δεν ψήφισαν αυτό που ήθελαν αυτοί. Μιλάμε για εντελώς ζώα. Κοιτάω τις σελίδες τους και βλέπω τις φάτσες τους σε ναρκισσιστικές πόζες, βίντεο με σκυλάδικα και τέτοια. Αλλά έχουν άποψη για την Βρετανία και τους Βρετανούς και βρίσκουν πολύ χαμηλό το επίπεδο του μέσου Βρετανού. Μεγάλο σεβασμό έχουν για τη χώρα που τους φιλοξενεί. Τον ίδιο που έχουν και για τη χώρα που τους γέννησε. Εγώ να δείτε τι γέλιο ρίχνω. Το μεγάλο γέλιο είναι από εδώ και πέρα. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.