Περί ενοποιήσεων

Φίλε Πιτσιρίκο χαίρε!
Θα ήθελα πολύ να υπάρξει μια στοιχειοθετημένη συζήτηση με θέμα: “Παραδείγματα οικονομικής ενοποίησης κρατών στο πρότυπο της Ε.Ε.”.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κάποιας τέτοιας ένωσης.

Συνεργασίες οικονομικής φύσεως υπάρχουν.

Συνεταιριλίκια και πολυεθνικές υφίστανται.

Οργανισμοί διαχείρισης προϊόντων ή πρώτων υλών (βλέπε OPEC) βασιλεύουν.

Παράδειγμα όπου χώρες αντικατέστησαν το εθνικό τους νόμισμα για να υιοθετήσουν ένα άλλο κοινό δεν υπήρξε.

Το μόνο που υπήρξε είναι η σύνδεση νομίσματος με άλλο ισχυρότερο (βλέπε Αργεντινή – δολάριο USA).

Γιατί λοιπόν κανείς να μην έχει ως τώρα προτιμήσει την εκδοχή της νομισματικής ενοποίησης;

Ούτε στην Ασία ούτε στην Αμερικάνικη Ήπειρο αλλά μόνο στην προχωρημένη Ευρώπη;

Η απάντηση που δίνω είναι ότι μόνο η ακρονεοφιλελέ Ευρώπη επιχειρεί τέτοιες καινοτόμες θεωρίες, προκειμένου να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα το ιμπεριαλιστικό της μέλλον που με τόσο κόπο και μεθοδικά εξέλιξε.

Η Ευρώπη είναι παρασάγγας μπροστά από τις υπόλοιπες καπιταλιστικές οικονομίες. Καινοτομεί λανσάροντας όλο και πιό σκληρά μοντέλα αδιαφορώντας για ανθρώπους, εθνικά δίκαια, πολιτισμούς.

Ανέκαθεν οι λαοί είχαν την δική τους ταυτότητα που ήταν βασισμένη σε ιδιαιτερότητες όπως νόμισμα, ήθη, δίκαιο, γλώσσα, πολιτισμός.

Είναι αυτές οι διαφορές που κάνουν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν και να γνωρίζουν άλλες χώρες, άλλες συνήθειες και να ανταλλάσσουν εμπειρίες.

Το συμπέρασμα λοιπόν αναπόφευκτο: οι χώρες έχουν μια “φυσική” ροπή προς την οικονομική – νομική – πολιτισμική αυτονομία και οι απόπειρες ενσωμάτωσής τους και ενοποίησης έχουν πονηρά (οικονομικά προφανώς) κίνητρα.

Η Γερμανία φορώντας το προσωπείο της Ε.Ε. κατάφερε κι έβαλε στο χέρι 27 οικονομίες της Ευρώπης, φυσικά εξαγοράζοντας τα δουλοπρεπή και φιλοχρήματα πολιτικά κατεστημένα.

Το εγχείρημα όμως αυτό έχει και ημερομηνία λήξεως. Αυτό το γνωρίζουν και οι ίδιοι αλλά τα λεφτά είναι πολλά…

Όταν το καράβι αρχίζει να μπάζει νερά, τότε θα το εγκαταλείψουν και θα φύγουν κύριοι. Όπως ήρθαν!

Αυτά για όσους επιμένουν να συζητούν και να επιχειρηματολογούν για το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και χειρότερα για την ξεχασμένη αλλά εν εξελίξει παγκοσμιοποίηση…

X.

(Αγαπητέ φίλε, το ότι κάτι δεν έχει γίνει ακόμα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει. Το αποδεικνύει περίτρανα η ιστορία της ανθρωπότητας. Μπορεί να θεωρώ εντελώς λάθος ότι δόθηκε τόση σημασία στο ευρώ, χωρίς να δοθεί η σημασία που έπρεπε στο κτίσιμο μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας, στο γράψιμο μιας κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας κλπ, αλλά θα ήμουν υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία μετράει η γνώμη των πολιτών της και όχι των γραφειοκρατών και των αγορών. Τις ΗΠΑ τις έφτιαξαν Ευρωπαίοι. Ευρωπαϊκές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος που κτίστηκαν και η ιστορία τους. Οπότε, μπορεί να υπάρξει μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι αυτό το έκτρωμα. Αν ήταν στο χέρι των πολιτών της Ευρώπης, μπορεί να είχε γίνει ήδη. Αλλά δεν είναι. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.