Τι γιορτάζουμε του Αγίου Πνεύματος

Agia TriadaΜια από τις γιορτές που αγαπούν πολύ οι Έλληνες είναι αυτή του Αγίου Πνεύματος, επειδή πέφτει πάντα Δευτέρα και βγαίνει τριήμερο, οπότε μπορούν να πάνε για μπάνιο. Τι γιορτάζουμε, όμως, του Αγίου Πνεύματος;

Το Άγιο Πνεύμα είναι μια από τις τρεις μορφές του Θεού μαζί με τον Πατέρα και τον Υιό. Μάνα δεν υπάρχει γιατί θα κακομάθαινε τον Υιό και θα τον έκανε κωλοπαιδάκι.

Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα αποτελούν την Αγία Τριάδα, η οποία είναι μια Τρόικα.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται μόνο από τον Πατέρα, ενώ η Καθολική Εκκλησία πιστεύει ότι εκπορεύεται και από τον Υιό.

Δηλαδή, οι Ορθόδοξοι πιστεύουν πως το Άγιο Πνεύμα υπακούει μόνο στις εντολές του Πατέρα που το στέλνει να του πάρει τσιγάρα και να κάνει διάφορες αγγαρείες, ενώ, όταν του ζητάει να του κάνει κάνα θέλημα ο Υιός, Του λέει “να το κάνεις μόνο σου χαραμοφάη και τεμπελχανά”.

Το αν το Άγιο Πνεύμα κάνει μόνο τα θελήματα του Πατέρα ή και του Υιού είναι μια από τις μεγαλύτερες διαφορές Ορθόδοξων και Καθολικών αλλά, αν έχουν τέτοιες διαφορές, είναι προφανές πως έχουν και κάτι που τους ενώνει πολύ βαθιά και αυτό δεν είναι άλλο από τη χαζομάρα.

Το Άγιο Πνεύμα εμφανίστηκε την Πεντηκοστή με τη μορφή φωτιάς πάνω στα κεφάλια των μαθητών του Χριστού και τους άφησε όλους γλόμπους αλλά τους χάρισε φώτιση.

Οι μαθητές του Χριστού ήταν εντελώς στουρνάρια και δεν ήξεραν ούτε την προπαίδεια -γιατί ο Χριστός δεν ήταν καλός δάσκαλος και δεν είχε υπομονή και μεταδοτικότητα- αλλά, με το πού ήρθε το Άγιο Πνεύμα και τους έκαψε, έγιναν όλοι φωστήρες και έπαιζαν τα ανώτερα μαθηματικά στα δάχτυλα.

Στο Άγιο Πνεύμα άρεσαν πολύ οι μεταμορφώσεις, αν και δεν ξέρουμε αν μεταμορφωνόταν μόνο με τη βοήθεια του Πατέρα ή το βοηθούσε στο μακιγιάζ και ο Υιός.

Η πιο γνωστή μεταμόρφωση του Αγίου Πνεύματος είναι σε περιστέρι αλλά αυτό είναι το μοναδικό περιστέρι που δεν κουτσούλησε ποτέ αλλά πάλι καλά γιατί τότε θα είχαμε και την Αγία Κουτσουλιά και θα τσακώνονταν οι καθολικοί με τους ορθόδοξους και για το αν η Αγία Κουτσουλιά εκπορεύεται από τον Πατέρα ή και από τον Υιό.

Πάντως, υπάρχουν φήμες πως ο Θεός και ο Χριστός μεταμορφώνουν πού και πού το Άγιο Πνεύμα σε όμορφη γυναίκα, για να υπάρχει και ένα γλυκό θηλυκό στην παρέα και να σπάει λίγο η αντρίλα και η αρχιδίλα.

Τα τελευταία χρόνια, το Άγιο Πνεύμα δεν μεταμορφώνεται σε περιστέρι γιατί οι Έλληνες τα δηλητηριάζουν -για να μην τους καταχέζουν τα μπαλκόνια-, οπότε θα μείνουν αφώτιστοι για πάντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια το Άγιο Πνεύμα έχει μεταμφιεστεί σε ευρώ γιατί είναι οπαδός του Μένουμε Ευρώπη.

Πάντως, καλό είναι που πάνε οι Έλληνες στην παραλία του Αγίου Πνεύματος γιατί, αν έρθει σαν φωτιά να τους κάψει κι άλλο τα μυαλά, ρίχνουν μια βουτιά στην θάλασσα και σώζουν τα μαλλιά τους από τις πύρινες λαίλαπες.

Του Αγίου Πνεύματος είναι αργία μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους γιατί και ο Θεός είναι Δημόσιο και σαμποτάρει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.