Τι σημαίνει για την Ελλάδα το Brexit;

britainΜετά το δημοψήφισμα στην Βρετανία και την επικράτηση του Leave, γράφτηκαν πολλά άρθρα για το τι σημαίνει για την Ελλάδα το Brexit.

Τα άρθρα αναφέρονται στις οικονομικές συνέπειες που θα έχει το Brexit για την Ελλάδα -σε εξαγωγές, τουρισμό κλπ-, ενώ υπάρχουν αναφορές και στη στάση που θα έχουν πια οι Βρυξέλλες απέναντι στην Ελλάδα, μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το Brexit σημαίνει και άλλα πράγματα για την Ελλάδα.

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι πως πριν από έναν χρόνο -τέτοιες ημέρες- έγινε δημοψήφισμα και στην Ελλάδα.

Η διαφορά είναι πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία μάλλον θα γίνει σεβαστό, ενώ στην Ελλάδα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αγνοήθηκε.

Δηλαδή, η ψήφος των Βρετανών μετράει, ενώ των Ελλήνων όχι.

Είναι κάπως σημαντική αυτή η διαφορά, για να κάνεις πως δεν την βλέπεις.

Το δεύτερο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι, μετά το δημοψήφισμα, ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του -θα μείνει μέχρι τον Οκτώβριο-, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποτίθεται πως υποστήριζε το ΟΧΙ αλλά επιθυμούσε να νικήσει το ΝΑΙ, δεν παραιτήθηκε και υπέγραψε όλα όσα έλεγε πως δεν θα υπογράψει ποτέ.

Κι αυτή η διαφορά είναι κάπως σημαντική, δεν νομίζετε;

Το τρίτο και σημαντικότερο που μου έρχεται στο μυαλό για το τι σημαίνει για την Ελλάδα το Brexit είναι το εξής:

Το Brexit σημαίνει πως οι Βρετανοί ψήφισαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι Έλληνες φοβούνται μην τους διώξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για σκεφτείτε το λίγο αυτό. Όσοι μπορούν να σκεφτούν τουλάχιστον.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.