Άγιος Βασίλης έρχεται από την παραλία

Καλημέρα Πιτσιρίκο!
Με αφορμή την γιορτή της δημοκρατίας, θα σου γράψω για ένα τηλεφώνημα που δέχθηκα από την κόρη μου, ανήμερα της γιορτής, και θα κάνω πως το συνδέω -και καλά- με αυτή.

Στην πραγματικότητα, έχω χρόνο, είμαι στη δουλειά και κωλοβαράω και έψαχνα μια δικαιολογία για να σου γράψω και πάλι.

Είναι νωρίς το απόγευμα, έχω λιώσει από τη ζέστη και τις δουλειές του σπιτιού και με παίρνει τηλέφωνο η κόρη μου, την οποία έχω παρκάρει εδώ και κάτι μέρες στο χωριό, στη γιαγιά και στον παππού, για να μου πει ότι κι εκεί κάνει πολύ ζέστη, αλλά θέλει να με ρωτήσει κάτι.

Τι είναι παιδί μου, τι έγινε; ρωτάω με περιέργεια.

Μαμά, τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει Άη Βασίλης;

Αν πιστεύεις ότι υπάρχει, υπάρχει. Αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει, δεν υπάρχει, απάντησα με σοβαρό ύφος, χωρίς να κάνω θέμα το επίκαιρο της ερώτησης.

-Και τα δώρα ποιος τα φέρνει;

-Τα δώρα είναι από το Άη Βασίλη.

Άρα υπάρχει.

-Τα δώρα υπάρχουν σίγουρα, τα έχω δει· κι εσύ τα έχεις δει.

Και ποιος τα φέρνει; ρωτάει απελπισμένη που δεν της δίνω ξεκάθαρη απάντηση.

-Νομίζω εσύ, την τελευταία φορά νομίζω ότι σε είδα να τα βάζεις κάτω από το δέντρο.

-Τι λες, ρε μαμά; Εγώ θα πάρω δώρο στον εαυτό μου; Εξάλλου, δεν έχω λεφτά.

Ο Άη Βασίλης λες έχει; Έχουν οι άγιοι λεφτά; τη ρωτάω.

Του τα δίνουν τζάμπα. Κι αυτός μπαίνει από το τζάκι και μας τα αφήνει κάτω από το δέντρο. Αυτό γίνεται, απαντάει θυμωμένα, θέλοντας να κλείσει τη συζήτηση.

Τώρα που το λες, μου ακούγεται πολύ λογικό, λέω γελώντας. Νομίζω την Πρωτοχρονιά, πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά το θέμα, να διαπιστώσουμε τι, επιτέλους, γίνεται.

Στη συνέχεια, βουτάει το τηλέφωνο ένας 8χρονος ανιψιός μου.

Πρόκειται για ένα παιδί του χωριού, που από τη μέρα που γεννήθηκε δεν ασχολήθηκε κανένας μαζί του, με αποτέλεσμα να πάει 3 χρονών και να μη μιλάει καθόλου. Διαγνώστηκε στα 3,5 με αναπτυξιακή καθυστέρηση και σχεδόν ταυτόχρονα μίλησε.

Από τότε δεν σταματάει να μιλάει, να ρωτάει και να σε φέρνει σε δύσκολη θέση με τις ερωτήσεις του. Τετραπέρατος, επίμονος, με κοφτερό μυαλό και φοβερή σωματική δύναμη, που κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν ανεκμετάλλευτα.

Θεία, εγώ πάντως και να μάθω ποτέ ότι δεν υπάρχει, θα κάνω ότι πιστεύω ότι υπάρχει, γιατί μπορεί να βρουν δικαιολογία ο μπαμπάς και η μαμά να μη μου ξαναφέρουν δώρο.

Λέω κι εγώ, λοιπόν, να κάνω πως πιστεύω ότι υπάρχει δημοκρατία, γιατί μπορεί να βρουν δικαιολογία να μου πάρουν και τα λίγα που μου δίνουν.

Κι αν είμαι στον κουβά, κουβάς, κουβάς.

Για κάποιους από εμάς σημασία δεν έχει το δώρο, αλλά η χειρονομία.

Που μας σκέφτονται έστω και λίγο, που αναγκάζονται να παριστάνουν ότι μας σκέφτονται.

Γι’ αυτό θα δίνουμε πάντα το παρόν. Και σε γιορτές και σε εκλογές.

Όχι από επιθυμία να αλλάξει κάτι, αλλά από τον φόβο μην αλλάξει τίποτα.

Πάω να ρίξω λίγο νερό στο πρόσωπό μου, γιατί η ζέστη με έχει εμφανώς πειράξει και πρέπει να παριστάνω κι ότι δουλεύω και λίγο.

Σε φιλώ

Κατερίνα

(Αγαπητή Κατερίνα, λέω κι εγώ να κάνω πως πιστεύω ότι υπάρχει δημοκρατία, για να βγάλω κάνα φράγκο. Γενικά, λέω να αλλάξω λίγο τις απόψεις μου, για να χωράνε κάπου. Με τον Άι Βασίλη, το υπέροχο είναι όταν λένε ότι δεν υπάρχει όλοι αυτοί που πιστεύουν πως υπάρχει Θεός και σου ζητούν εσένα να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει. Αλλά να μην αρχίσω τώρα· είπαμε, αλλάζω απόψεις. Και Θεός υπάρχει. Ο Θεός μας έφερε την Δημοκρατία. Δώρο. Να είσαι καλά, Κατερίνα. Και να χαίρεσαι την κόρη σου και το ανίψι σου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.