Εξαγωγές ανθρώπων

metanastesΠιτσιρίκο, εγώ δεν έχω να σου στείλω πατουσοφωτογραφία στη θάλασσα και δεν θα ήθελα να στείλω κάποια λιγότερο καλοκαιρινή και να χαλάσω το σερί σας.

Είμαι μακριά από τη θάλασσα, ενώ για να είμαι ειλικρινής θα ήθελα να είμαι μακριά από την πραγματικότητα. Ατυχία, δεν γίνεται.

Διάβασα μία έρευνα της Endeavor Greece εχθές για εμάς τους μετανάστες.

Είμαστε, λέει το πρώτο σε αξία εξαγόμενο προϊόν της Ελλάδας.

Ευχαριστούμε αφενός που μας αντιμετωπίζουν ως προϊόν και αφετέρου που μας εξάγουν, διαφορετικά δεν θα είχαμε την ευκαιρία να κατακτήσουμε αυτή την πρωτιά.

Εγώ τώρα αισθάνομαι πολύ καλύτερα.

Άλλα προϊόντα έχουν φάει τη σκόνη μας προ πολλού.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με την έρευνα, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού, καθώς βρίσκονται κατά κανόνα στην πλέον παραγωγική τους ηλικία και έχουν και κάποιου βαθμού μόρφωση–εξειδίκευση, συνεισφέρουν μέσω της εργασίας τους ετησίως γύρω στα 13 δισ. ευρώ στα ΑΕΠ των χωρών όπου εργάζονται.

Καταβάλλουν εισφορές και κινούν την αγορά τους.

Και, προσθέτω εγώ, δημιουργούν οικογένειες, παιδιά που, αντί να βρίσκονται στην Ελλάδα, ζουν σε μία άλλη χώρα.

Εκεί θα πάνε σχολείο και κατά πάσα πιθανότητα εκεί θα είναι και το μέλλον τους.

Ή σε κάποια άλλη χώρα, η οποία μάλλον δεν θα είναι η Ελλάδα.

Βέβαια υπάρχει και μία διαφορά σε σχέση με άλλα προϊόντα.

Την αξία που δημιουργείται από τους μετανάστες δεν την καρπώνεται το ελληνικό κράτος, αλλά οι χώρες υποδοχής.

Βέβαια, αυτά δεν είναι πολύ σημαντικά.

Η Ελλάδα επωφελείται πολύ περισσότερο από εμάς γιατί, όταν θα έρθουμε το καλοκαίρι για μία εβδομάδα, θα τα ακουμπήσουμε στο νησί που θα κάνουμε τα μπάνια μας.

Δεν θα φάμε; Δεν θα αγοράσουμε δώρο στο παιδί μας; Να το κέρδος.

Επίσης, δεν έχει σημασία που εμείς που έχουμε κάποια πτυχία, προσόντα και όνειρα για το μέλλον μας φεύγουμε, γιατί δεν θα γινόμασταν ικανοποιητικοί δημόσιοι υπάλληλοι και τζάμπα θα μας πλήρωνε το κράτος.

Άσε, καλύτερα που μας ξεφορτώθηκαν.

Δεν θέλω να μιλήσω πιο σοβαρά γι’ αυτό το θέμα γιατί με πονάει, όπως πονάει πολλούς από εμάς που αναγκαστήκαμε να φύγουμε.

Και που ξέρουμε ότι, κακά τα ψέματα, δεν θα ξαναγυρίσουμε.

Καλή συνέχεια στα μπάνια τα δικά σου και των αναγνωστών.

Φιλιά

Ελένη

(Αγαπητή Ελένη, για να σε παρηγορήσω, ούτε εγώ κάνω μπάνια. Έκανα, όμως. Ελένη, η μαζική μετανάστευση των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό αλλά κανείς δεν ασχολείται ιδιαίτερα. Θα αναγκαστούν να ασχοληθούν, όταν η χώρα καταρρεύσει εντελώς. Μαζική μετανάστευση και υπογεννητικότητα δείχνουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας και την …ανάπτυξη που έρχεται. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι η μόνη περιουσία μιας χώρας. Αλλά θέλει και λίγο μυαλό για να το καταλάβει κάποιος αυτό. Τώρα οι Έλληνες έχουν σοκαριστεί επειδή ο Ερντογάν σουτάρει δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό είναι το μόνο που κατάλαβαν από το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αδυνατούν να αντιληφθούν πως οι ίδιοι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη αν δεν επιστρέψουν οι Έλληνες μετανάστες. Ελένη, εύχομαι καλές διακοπές στην Ελλάδα. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.