Η κατσίκα του γείτονα

mastichaΦίλε Πιτσιρίκο,
Στο νότιο τμήμα της Χίου υπάρχουν 22 χωριά που παράγουν την μοναδική στον κόσμο μαστίχα της Χίου.

Δεν είναι μονάχα το προϊόν για τις θεραπευτικές ιδιότητες του οποίου υπήρχαν αναφορές από την εποχή του Ιπποκράτη και φυσικά μέσα στο έργο του Ηρόδοτου.

Υπάρχει ακόμα μια τεράστια ιστορία πολιτιστική, αρχιτεκτονική και κοινωνική που κρύβεται πίσω από τα μαστιχόδεντρα που ευδοκιμούν στο μοναδικό μικροκλίμα του νότιου τμήματος του νησιού.

Τα μαστιχόδεντρα, που για δεύτερη φορά μέσα στα λίγα τελευταία χρόνια καίγονται.

Προσπαθώντας να ενημερωθώ για την κατάσταση και το μέγεθος της καταστροφής μέσα από τα εναπομείναντα «προοδευτικά» site του Προτεκτοράτου, πέφτω άθελα μου πάνω στα σχόλια των «προοδευτικών» υποτίθεται αναγνωστών.

Σοκ! Έρεβος!

“Καλά να πάθουνε οι Χιώτες που δεν προστάτευσαν την περιουσία τους από το ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφικής πυρκαγιάς”.

Αυτό ήταν το ρεζουμέ των περισσοτέρων σχολίων.

Δεν είχαν ακούσει τίποτα για την κλιματική αλλαγή και την ξηρασία που πλήττει τις χώρες της Μεσογείου –μεταξύ πολλών άλλων περιοχών του πλανήτη βέβαια– κι αποτελεί από μόνη της παράγοντα αυξημένου κινδύνου για πυρκαγιά.

Δεν είχαν επίσης ακούσει τίποτα για το απαρχαιωμένο δίκτυο της ΔΕΗ που διασχίζει κι ενίοτε πυρπολεί τα δάση.

Και το σπουδαιότερο δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει πως η χώρα έχει χρεοκοπήσει και εφαρμόζει μνημόνια από το 2010, πως έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο και έχει ξεπουληθεί στους ξένους, πως έχουν επί σειρά ετών υποχρηματοδοτηθεί και παραμένουν υποστελεχωμένες όλες οι υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης κι αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Η ίδια λογική ακόμα και μετά από 7 χρόνια χρεοκοπίας: Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.

Παράφρονες ραγιάδες σε μια χώρα που δεν της άξιζε τόσο μεγάλο ποσοστό κρετινισμού και σκατοψυχιάς.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. «Hillary Clinton will make an outstanding president and I am proud to stand with her here tonight». Αυτά δήλωσε ο Μπέρνι Σάντερς – «αριστερός» υποψήφιος των δημοκρατικών στις ΗΠΑ–, αυξάνοντας τις πιθανότητες του Τράμπ για την προεδρία. Το καλό είναι πως το σύστημα καίει το ένα του χαρτί μετά το άλλο. Το κακό είναι πως πολλοί από τους υποστηρικτές του Σαντερς –από την στιγμή που δεν δημιουργείται ένας τρίτος πόλος για να εκφράσει τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων– θα στραφούν στον Τραμπ. Οι θέσεις του τελευταίου αγγίζουν περισσότερο τα λαϊκά στρώματα από ό,τι οι απόψεις της Κλίντον. Τραγικό αλλά πέρα για πέρα αληθινό.

(Αγαπητέ Ηλία, δεν νομίζω πως τα σχόλια κάποιων χρηστών σε κάποια σάιτ στο Διαδίκτυο απηχούν τις απόψεις των Ελλήνων για τις πυρκαγιές στη Χίο. Ηλία, κάνει και ζέστη τώρα στην Ελλάδα, η ζέστη τρελαίνει τους ανθρώπους, οπότε, αν ο άλλος είναι και λίγο μόνος του και δεν έχει παρέες, δεν θέλει και πολύ να μπει σε κάποια σάιτ και να γράφει τη μια παπαριά μετά την άλλη. Πάντως, η χώρα έχει καταρρεύσει και αυτό θα φαίνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, αφού δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε πυρκαγιές, ούτε τίποτα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι Έλληνες χαίρονται με την καταστροφή της χώρας τους. Εγώ δεν ξέρω κάποιον που να χαίρεται με τις πυρκαγιές στη Χίο. Η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες προσπάθησαν αρκετά από το 2010 και μετά. Επίσης, η αλήθεια είναι πως οι πολιτικοί ξεπούλησαν και τους Έλληνες και την Ελλάδα. Και επήλθε εθνική κατάθλιψη. Αλλά θα αλλάξει κι αυτό. Θα σηκωθούν οι Έλληνες. Ηλία, η στάση του Σάντερς είναι θλιβερή. Ένας Δρίτσας είναι κι ο Σάντερς. Άδεια λόγια. Μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, προτιμώ τον Τραμπ. Πιστεύω πολύ στην αμερικάνικη κοινωνία και ο Τραμπ μπορεί -με όσα θα κάνει- να την οδηγήσει στην εξέγερση. Ηλία, όλα καλά θα πάνε. Η ανθρωπότητα θα πάει μπροστά και πάλι. Να είσαι καλά. Και θα πιω μια μαστίχα -Απαλαρίνα- στην υγειά σου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.