Η πατούσα της Ιστορίας

red armyΦίλε Πιτσιρίκο.
Προσπάθησα να ταξιδέψω για το Βερολίνο, προκειμένου να υψώσω ξανά την σημαία με το σφυροδρέπανο ξανά στην κορυφή του Ράιχσταγκ.

Κάτι όμως τα τουφέκια στο πολυκατάστημα στο Μόναχο, κάτι τα μαχαίρια και τα τσεκούρια που έχουν ξεθαφτεί και χρησιμοποιούνται ξανά στην Γερμανία, με έκαναν να προτιμήσω την πανέμορφη και κοσμοπολίτική Ζυρίχη για το ΠΣΚ.

Σημαντικό ρόλο, βέβαια, έπαιξε και η καλή παρέα μαζί με την ακρίβεια των ελβετικών σιδηροδρόμων.

Στην Ζυρίχη, παραδοσιακά, έβρισκαν καταφύγιο οι κατατρεγμένοι επαναστάτες του 19ου και του 20ου αιώνα, μεταξύ αυτών κι ο Βλαδίμηρος με την Κρούπτσιαγια.

Πάντως, σήμερα η Ζυρίχη είναι μια κούκλα που, αν, αντί για λίμνη, είχε θάλασσα, θα διεκδικούσε επάξια τον τίτλο της πιο όμορφης πόλης στον κόσμο.

Σίγουρα, πάντως, είναι η πιο ζωντανή πόλη της Ελβετίας και πιθανότατα και της Ευρώπης ολόκληρης.

Μετά λοιπόν από την «Πατούσα του καπιταλιστή» σκέφτηκα να στείλω την γνωστή φωτογραφία των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που έχουν με τις πατούσες σταθεί πάνω στο αρχηγείο του Χίτλερ κι ανεμίζουν περήφανα το κόκκινο λάβαρο.

Βλέπω τον φασισμό να καλπάζει στην ΕΕ, χωρίς να υπάρχει καμία αχτίδα φωτός πια μες τις καρδιές μας και συλλογιέμαι το μέγεθος της απελπισίας εκατομμυρίων ανθρώπων τις πιο σκοτεινές ημέρες του Μεγάλου Πολέμου.

Θα μου πεις βέβαια ότι τότε παρά τις φρικτές και τρομακτικές ήττες ο αγώνας συνεχιζόταν χωρίς όρια, ενώ τώρα δεν φαίνεται να κουνιέται φύλλο πουθενά. Σωστό.

Όμως, αξίζει να θυμόμαστε.

Σε κάποιες περιόδους της Ιστορίας, πρόκειται απλά για τον σκληρό αγώνα ανάμεσα στην λήθη και στην μνήμη.

Θέλουν να ξεχάσουμε.

Δεν πρέπει όμως να τους παραδώσουμε την μνήμη μας.

Κάποιοι καλύτεροι από μας θα πάρουν την σκυτάλη.

Και θα πάνε τα πράγματα μπροστά.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, είμαι κι εγώ πολύ αισιόδοξος. Είμαι στην πλατεία Συντάγματος μαζί με εκατοντάδες νέους Έλληνες και κυνηγάμε Pokemon. Νομίζω ότι αυτή η γενιά θα τα αλλάξει όλα. Οι νέοι Έλληνες είναι πολύ αποφασισμένοι. Είναι πολύ καλύτεροι από εμάς. Στο Pokemon. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.