Πουρκουάδες

Πιτσιρίκο,
Αναρωτιέμαι, αν σε σένα που είσαι νεότερός μου, λέει κάτι αυτή η λέξη. Εγώ έμαθα τι σήμαινε από τον πατέρα μου.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία κατέκτησε την Γαλλία και κατέλαβε το Παρίσι σε χρόνο ρεκόρ.

Οι Γάλλοι δεν αντιστάθηκαν και πολύ, σχεδόν δεν πολέμησαν, αναρωτιόνταν “γιατί να πολεμήσουν” και γι αυτό τους ονόμασαν “πουρκουάδες”.

Κατέληξαν στην ατιμωτική συνθηκολόγηση του Βισύ.

Όμως, η κατοχή τους έκανε να ξυπνήσουν, οργάνωσαν αντίσταση και τους “Ελεύθερους Γάλλους” του ντε Γκώλ, που πολέμησαν στο πλευρό των συμμάχων, αποκαθιστώντας την αξιοπρέπεια των Γάλλων και χαρίζοντας μετά παντοδυναμία στον ντε Γκωλ.

Θα αναρωτιέσαι γιατί στα λέω όλα αυτά…

Διότι συνειδητοποίησα ότι εμείς οι απλοί άνθρωποι ερμηνεύουμε την ιστορία με βάση τις τωρινές μας εμπειρίες και την εξέλιξη που γνωρίζουμε, σπάνια μπαίνουμε στον κόπο να κατανοήσουμε το κλίμα της εποχής, εκτός εάν ζούμε κάτι παρόμοιο.

Και δυστυχώς, ζούμε.

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ο πατέρας μου μου μίλησε για τους πουρκουάδες.

Τότε μου φαινόταν ακατανόητη η στάση τους, να επιτίθενται στην πατρίδα σου και εσύ να είσαι cool και αραχτός.

Τώρα, καταλαβαίνω την αντίδρασή τους και την συνδυάζω με την αφασία που κατείχε τους περισσότερους από τους νέους μας στα όσα συνέβησαν σχετικά με την χρεοκοπία και το ξεπούλημα της χώρας.

Το 1940 είχαν κλείσει περίπου 25 χρόνια από τον ιδιαίτερα αιματηρό Α’ΠΠ, οι Γάλλοι είχαν νικήσει και είχαν σύρει την Γερμανία σε ατιμωτική συνθηκολόγηση (γι αυτό άλλωστε απαίτησαν οι Γερμανοί η συνθήκολόγηση του Βισύ να υπογραφεί στο ίδιο μέρος).

Η επόμενη γενιά κλήθηκε να θυσιαστεί όπως οι πατεράδες τους.

Γιατί; Δεν είχαν νικήσει;

Είκοσι χρόνια είναι πολύ λίγος καιρός να υποστείς το ίδιο λουτρό αίματος, όταν έχεις νικήσει.

Έτσι, νομίζω πως οι σημερινοί νέοι στην Ελλάδα δεν πήραν στα σοβαρά ότι συνέβαινε το ’10, το ’11.

Γιατί να αγωνιστούν ή να ψάξουν τα γιατί και τα διότι, αφού πέρναγαν καλά, αφού δεν διαχειρίστηκαν εξουσία, αφού δεν δημιούργησαν αυτοί τα προβλήματα, αφού στο παρελθόν όλα -κατά κάποιον τρόπο- διευθετούνταν.

Δεν μιλάω φυσικά για όλους, αλλά μία μεγάλη -πολύ μεγάλη μάλιστα- μερίδα που αρνιόταν να παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα.

Θυμάμαι τον 19χρονο γιό μου να μου λέει το 2011 γιατί να στενοχωριέμαι και να τρέχω στις διαδηλώσεις αφού “για να φτάσουμε να ζούμε σε σπηλιές έχουμε πολύν δρόμο”.

Θυμάμαι πως τον κοίταξα με απελπισία και του είπα πως, για να φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση -αν δεν αντισταθούμε-, ο χρόνος είναι μικρός.

Δεν νομίζω πως τον έπεισα τότε… τώρα, ίσως να έχει αφυπνιστεί, τώρα που η πραγματικότητα του κόβει τα όνειρα.

Βέβαια, στο τέλος η ανάγκη έκανε τους Γάλλους να αντιδράσουν…

Σε εμάς θα γίνει άραγε το ίδιο, μπας και σώσουμε κάτι για την αξιοπρέπειά μας, δηλαδή την ζωή μας με αξιοπρέπεια;

Φιλιά πιτσιρίκο

Λ.

(Αγαπητή φίλη, είναι πολύ γνωστή η ιστορία με τους πουρκουάδες Γάλλους. Ακόμα και σήμερα, πολλοί τους λένε έτσι. Αγαπητή φίλη, δεν είμαι υπέρ του πολέμου. Υπήρξαν προτάσεις στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο να μην πολεμήσουν οι σοσιαλιστές της μιας χώρας κατά των σοσιαλιστών της άλλης αλλά, τελικά, και οι σοσιαλιστές ηττήθηκαν από τον εθνικισμό και σκοτώθηκαν μεταξύ τους. Βέβαια, όταν εισβάλλουν στη χώρα σου και δεν αντιδράς, είναι πολύ μεγάλο αίσχος. Η στάση των Γάλλων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μας χάρισε πολλά ωραία ανέκδοτα, όπως αυτό που λέει “Γιατί οι Γάλλοι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο φύτευαν δέντρα και στις δυο πλευρές του δρόμου; Για να προελαύνουν στη σκιά οι Γερμανοί”. Η αφασία στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο τους νέους. Το πρόβλημα της αφασίας είναι γενικό. Επίσης, είναι εντυπωσιακό πως οι Έλληνες ψάχνουν συνεχώς για δικαιολογίες. Αντί να παραδεχτούν πως είναι εθελόδουλοι και το γουστάρουν -αυτό είναι κάτι που μπορώ να το καταλάβω-, το παίζουν και αντιστασιακοί που δεν τους έχει κάτσει ακόμα η φάση. Επίσης, λέμε πάρα πολλά λόγια και κάνουμε πολλές αναλύσεις. Ανάλυση-παράλυση. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.