Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος

agnwstos stratiwtisΦίλε Πιτσιρίκο, εξαιρετική η ιδέα σου να παραμείνει η προμετωπίδα του σημερινού Συντάγματος μετά από την αναθεώρησή του. Να παραμείνει δηλαδή το εμβληματικό «Eις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος».

Θα προκαλέσει μεγάλη αμηχανία στους μελετητές του απώτερου μέλλοντος η επίμονη συνταγματική αναφορά στην πίστη του περιούσιου λαού στον έναν και μοναδικό θεό που όμως είναι τρεις μαζί, οι εξής τέσσερις: Πατέρας-Δίας, Υιός-Απόλλωνας ή Μίθρας Άγιο Πνεύμα, και στην πράξη τέταρτη στην σειρά και η Παρθένος Μαρία-Αθηνά.

Από εικαστική καθαρά άποψη, θα μπορούσε να προστεθεί στην πρώτη σελίδα του νέου Συντάγματος και η φράση «Εν τούτω Νίκα». Μια νότα αισιοδοξίας ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

Διαφωνώ, όμως, μαζί σου ως προς την κατάργηση των άρθρων του Συντάγματος.

Καταρχήν θεωρώ πως για λόγους χιούμορ και κυνισμού θα πρέπει να παραμένει το άρθρο 120 ως έχει.

Εκείνο δηλαδή το κομμάτι του Συντάγματος που επισημαίνει πως η τήρηση και η προστασία του Συνταγματικού νόμου αποτελεί καθήκον του κάθε Έλληνα.

Σε παλαιότερο κείμενό σου είχες προτείνει να έχουν δικαίωμα ψήφου στις ελληνικές εκλογές πολίτες από διάφορες χώρες του πλανήτη.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές στο Προτεκτοράτο, τουριστική ατραξιόν και να φέρουν τα πολυαγαπημένα ευρώ στις τσέπες και στα πουγκιά των Ιθαγενών.

Γιατί λοιπόν να μην συμβεί το ίδιο και με τα υπόλοιπα 119 άρθρα του Νέου Ελληνικού Συντάγματος;

Κάποια από αυτά τα άρθρα να δίνονται ως χορηγίες σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.

Πχ, το άρθρο 27 του Ελληνικού Συντάγματος να αναφέρει ρητώς πως οι Έλληνες ελευθέρως επέλεξαν ως καλύτερο αναψυκτικό την Coca Cola επειδή πάει με όλα.

Να τρελαίνεται λοιπόν η Pepsi και στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος που θα γίνεται υποχρεωτικά κάθε 6 χρόνια -κι εδώ βρίσκεται το κουμπί της πρωτοπόρου επιχειρηματικής σκέψης- να πλειοδοτεί, για να πετάξει την μεγάλη ανταγωνίστριά της έξω από το Ελληνικό Σύνταγμα και να πάρει εκείνη την θέση της.

Άλλωστε, από εμπορική άποψη, δεν είναι ασήμαντο πράγμα να μνημονεύεται το όνομα της φίρμας που εκπροσωπείς στο Σύνταγμα της χώρας όπου «γεννήθηκε η Δημοκρατία».

Κάποια άλλα άρθρα του Συντάγματος να μπορούν να αλλάζουν με δημοψηφίσματα που θα γίνονται σε άλλες χώρες, αφού πρώτα θα μαζεύεται συγκεκριμένος αριθμός υπογραφών.

Για κάθε υπογραφή για την αλλαγή του ελληνικού Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος στο εξωτερικό να καταβάλλεται και το αντίστοιχο χαρτόσημο. Τρελή κονόμα.

Υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι τον πάτο του βαρελιού κι όποιος πιστεύει ότι κάτι θα συμβεί και θα σταματήσει η κατρακύλα είτε είναι βαθιά νυχτωμένος είτε ελπίζει ακόμα.

«Η ελπίδα είναι αγωνία» είχες πολύ σωστά γράψει.

Και κλείνοντας είχε συμπληρώσει τα παρακάτω:

«Το καράβι που ταξιδεύει το λένε ΑΓΩΝΙΑ» έγραψε ο Σεφέρης. Για πολλούς συνανθρώπους μας θα μπορούσε το καράβι να λέγεται ΕΛΠΙΔΑ. Το ίδιο είναι».

Φιλιά πολλά από την Εσπερία

Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, βρίσκω εκπληκτική την πρότασή σου το κάθε άρθρο του Συντάγματος της Ελλάδας να έχει χορηγό. Ζηλεύω που δεν το σκέφτηκα εγώ. Ηλία, γράφουμε παρέα το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας. Επιτέλους, οι πολίτες μιλάνε και η γνώμη τους μετράει. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.