Ο άνδρας ή ο Άνθρωπος;

Μια φορά κι έναν καιρό,
Τον Φεβρουάριο του 1915, η Enola Gay φέρνει στον κόσμο ένα αγοράκι που παίρνει το όνομα Paul Warfield Tibbets, Jr. Ένα αγοράκι που, μεγαλώνοντας, όπως όλα τα παιδάκια, παίζει με παιχνίδια.

Ένας άντρας επιστήμονας ανακαλύπτει πώς μέσα από ποια διαδικασία των σωματιδίων που απαρτίζουν τον κόσμο, μπορεί να απελευθερωθεί ενέργεια παρόμοια με του ήλιου.

Ο άνθρωπος, αλλά πιο συγκεκριμένα ο άντρας επιστήμονας, κρατά πια στα χέρια του τη δυνατότητα της «δημιουργίας» ενός δικού του ήλιου, του ήλιου που σε συνδυασμό με τις κατάλληλες συνθήκες του πλανήτη μας, έχει δημιουργήσει τις μορφές ζωής που βρίσκονται γύρω μας.

Έχει δημιουργήσει και τον άνθρωπο. Και τον άντρα.

Οι δυνατότητες και στις δύο περιπτώσεις, είναι τόσο πολλές, και η αρχική πράξη της δημιουργίας – ανακάλυψης αποτελεί ένα μικρό, υπέροχο θαύμα. Ξεκινάμε να ονειρευόμαστε…

6 Αυγούστου του 1945 και ώρα οκτώ, δεκαπέντε πρώτα λεπτά και δεκαεφτά δεύτερα.

Το Enola Gay απελευθερώνει το αγοράκι του στον κόσμο, τον ήλιο.

Ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς, το αγοράκι της Ενόλα Γκέυ, ρίχνει από το βομβαρδιστικό του, που του έχει δώσει το όνομα της μητέρας του, ένα «αγοράκι», την «Little boy», όπως ονομάστηκε η ατομική βόμβα που έριξαν στη Χιροσίμα.

Αγοράκια που παίζουν με τα παιχνιδάκια τους.

Κάποιοι άνθρωποι στη Χιροσίμα ήταν τυχεροί, ώστε εξαερώθηκαν πριν καταλάβουν τι συνέβαινε.

Άλλοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά, που εκείνο το όμορφο πρωινό είχαν σηκωθεί ή ακόμη χουζούρευαν στα κρεβάτια τους, ένιωσαν το σώμα τους να λιώνει σε αλλεπάλληλα κύματα από τη θέρμη της έκρηξης, νιώθοντας κανονικότατα φρικιαστικό πόνο που κάποιους τους τρέλανε.

Μπορεί να στο κάνει αυτό ο πολύς πόνος.

Άνθρωποι είδαν τους ανθρώπους που αγαπούσαν να καίγονται μπροστά τους παίρνοντας ίσως πρωινό στο τραπέζι, γονείς τα παιδιά τους, ερωτευμένοι τους αγαπημένους τους, γερόντια τους συντρόφους τους.

Άνθρωποι που ένιωθαν ανακουφισμένοι επειδή η χώρα τους είχε ήδη συνθηκολογήσει με αυτούς που τους έκαψαν και ο πόλεμος είχε τελειώσει.

«Εχρησιμοποιήσαμεν την ατομικήν βόμβαν εναντίον εκείνων, οι οποίοι μας επετέθησαν προδοτικώς στο Περλ Χάρμπορ, οι οποίοι εβασάνισαν τους Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι παρεβίασαν όλους τους νόμους του διεθνούς δικαίου… Εχρησιμοποιήσαμεν την ατομικήν βόμβαν διά να συντομεύσωμεν τον πόλεμον… Θα τη χρησιμοιήσωμεν και πάλιν. Μόνο η συνθηκολόγησις της Ιαπωνίας θα μας σταματήση. Τους ώμους μας βαραίνει τεραστία ευθύνη. Ευχαριστούμεν τον θεόν, διότι είμεθα εμείς, και όχι ο εχθρός, που τη φέρομεν. Και παρακαλούμεν τον θεόν, να μας φωτίση εις τη χρήσιν του οργάνου αυτού συμφώνως προς τας βουλήσεις του».

Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χ. Τρούμαν, για την ρίψη της ατομικής βόμβας.

Έτσι ο άντρας έδειξε την εκτίμησή του στην μάνα που τον γέννησε και στον ήλιο, χάρη στον οποίο μπόρεσε να υπάρξει.

Κυρίως όμως, έτσι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα δύο δώρα που του δόθηκαν, τα δώρα της ζωής: τον ήλιο και τη γέννηση.

Και εμείς ζήσαμε καλά κι αυτοί καλύτερα.

Στεφ.

(Αγαπητή φίλη, ο πιλότος που έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα δεν μετάνιωσε ποτέ στη ζωή του. Ήταν μάλιστα περήφανος. Πάντως, δεν δίνεις στο αεροπλάνο που σπέρνει τον θάνατο το όνομα της γυναίκας που σε έφερε στη ζωή. Εκτός αν την μισείς. Τι να πεις; Πάντως, βλέποντας την πορεία της ανθρωπότητας μέσα στον χρόνο, είναι προφανές πως, αν δεν γίνει μαζικό άλμα συνείδησης, η ανθρωπότητα θα εξαφανιστεί. Μόνη της. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.