Πού είναι το αστείο;

jokeΚάτι που συμβαίνει συχνότερα τα τελευταία χρόνια είναι πολλοί άνθρωποι να μην μπορούν να ξεχωρίσουν το αστείο, την σάτιρα, την ειρωνεία και τον σαρκασμό από το “σοβαρό”.

Όλο και πιο συχνά βλέπεις ανθρώπους να χάφτουν τις πιο απίθανες ιστορίες και να μην μπορούν να ξεχωρίσουν την μυθοπλασία από την πραγματικότητα.

Επίσης, είναι πάρα πολλοί αυτοί που σε ρωτάνε αν αυτό που έγραψες ή είπες το λες σοβαρά ή αστεία.

Δεν μπορούν να καταλάβουν μόνοι τους.

Θέλουν δίπλα στο αστείο να γράφει “αστείο”, και δίπλα στο σοβαρό να γράφει “σοβαρό”.

Κι αυτό είναι πάρα πολύ αστείο.

Λογικά, θα έπρεπε η επαφή των ανθρώπων με το Διαδίκτυο και τα social media να τους έχει κάνει πιο οξυδερκείς.

Θα έπρεπε να πιάνουν πουλιά στον αέρα.

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Αντιθέτως, μοιάζει να τους κάνει πιο χαζούς.

Ίσως, η πολύχρονη “εκπαίδευση” από την τηλεόραση -μια τηλεόραση γεμάτη στερεότυπα και ταμπέλες- να ήταν καταστροφική για πάρα πολλούς ανθρώπους.

Μπορεί -σε συνδυασμό με την απουσία ανάγνωσης βιβλίων- να τους μετέτρεψε σε παθητικούς δέκτες και να μπορούν να καταναλώνουν μόνο μασημένη τροφή.

Η αδυναμία να αναγνωρίσεις το χιούμορ είναι ένδειξη ηλιθιότητας.

Χιούμορ δεν έχουν οι ηλίθιοι και οι φανατικοί. Πολλές φορές, τους συναντάς στο ίδιο πρόσωπο.

Όταν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις το αστείο σε ένα αστείο κείμενο ή σχόλιο, μην ψάχνεις για το αστείο.

Όταν δεν βλέπεις το αστείο, το αστείο είσαι εσύ.

(Το κείμενο είναι αφιερωμένο στην Κατερίνα γιατί το σκέφτηκα την ώρα που μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Με την Κατερίνα είμαστε φίλοι εδώ και 30 χρόνια και μου έλεγε πόσο γελάει που βλέπει -σε άλλα σάιτ- κείμενά μου γεμάτα παραδοξολογίες και εμφανώς σατιρικά να γίνονται αντικείμενο “σοβαρών” και εμβριθών αναλύσεων. Κατερίνα, κι εγώ γελάω. Να φανταστείς ότι ακόμα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν πως αυτό συνέβη πραγματικά.)

(Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κειμένου -και όλων των κειμένων μου-, χωρίς την άδειά μου. Η κοινοποίηση στο Facebook είναι υποχρεωτική. Ειδικά, αν είστε θεογκόμενα και κρεβατογεμίστρα. Ευχαριστώ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.