Αποκλεισμένοι

Αποκλεισμένοι: δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη λέξη αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα. Μια χώρα που οι πολίτες της είναι αποκλεισμένοι από ένα σωρό πράγματα, από τη ζωή την ίδια.

Τα παιδιά των προσφύγων τα αποκλείουμε από την εκπαίδευση.

Τους γονείς τους τους αποκλείουμε από την ένταξη στην κοινωνία.

Εμείς, που όλα τα έχουμε βάλει σε μία σειρά και έχουμε πλέον τη ζωούλα μας που δεν θέλουμε κανείς να ταράξει.

Εμείς οι απόγονοι των προσφύγων από τον Πόντο και τον Καύκασο.

Που οι παππούδες μας αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν εκεί για να κάνουν μία νέα αρχή.

Σας θυμίζει κάτι κύριοι από το Ωραιόκαστρο;

Δεν θέλω να μείνω σε αυτό, Πιτσιρίκο, αλλά πονάει να βλέπεις πώς οι συμπολίτες σου δεν είναι άνθρωποι και ότι ανάλογα διαπαιδαγωγούν και την επόμενη γενιά.

Τα παιδιά που τώρα μαθαίνουν ότι οι πρόσφυγες δεν είναι το ίδιο άνθρωποι με αυτούς, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα και φυσικά δεν πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους άλλους, τους ανώτερους.

Θα ήθελα όμως να σταθώ και σε κάτι άλλο που αναφέρω συχνά.

Τα προσφυγόπουλα δεν είναι τα μόνα παιδιά που είναι αποκλεισμένα από την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με περσινά στοιχεία της ActionAid, υπολογίζεται μόλις το 15% των παιδιών με αναπηρία έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Και νομίζω ότι το ποσοστό στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερο, αφού δεν υπάρχει καν σωστή καταγραφή των παιδιών αυτών ώστε να γνωρίζουμε πόσα είναι.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο, είναι μεταξύ των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών.

Πολύ πιο σημαντικό είναι για τα ΑμΕΑ αφού, εκτός από τις γνώσεις, μπορεί να τους προσφέρει τη δυνατότητα να κερδίσουν πολύ περισσότερα, όπως το να μάθουν να αυτοεξυπηρετούνται στο βαθμό φυσικά του δυνατού, να κοινωνικοποιηθούν, να μιλήσουν με άλλα παιδιά και με ενηλίκους, να ανταλλάξουν απόψεις, να καλλιεργήσουν τα χαρίσματά τους και να ενταχθούν τελικά σε μία κοινωνία που τα έχει αποκλείσει.

Η εκπαίδευση είναι εργαλείο για την κοινωνία, μέσα από το οποίο μπορεί να διορθωθούν πολλά από τα κακώς κείμενα, μέσα από την εκπαίδευση των επόμενων γενεών.

Αλλά εμείς που διδάξαμε πολιτισμό φαίνεται δεν συμφωνούμε με αυτό και επιλεκτικά δίνουμε πρόσβαση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Το οποίο μπάζει από παντού, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία και τα είπαν οι αναγνώστες σου αλλά κι εσύ πολύ καλά τις προηγούμενες ημέρες.

Αναπόφευκτα κάνω τη σύγκριση με τα σχολεία της Ολλανδίας, αν και δεν υπάρχει λόγος.

Πώς να συγκρίνεις το αποστειρωμένο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με ένα σύστημα όπου τα σχολεία προσφέρουν στο παιδί χαρά;

Αυτή τη χαρά από την οποία τα παιδιά στην Ελλάδα είναι αποκλεισμένα.

Αυτό που θυμάμαι από το ελληνικό σχολείο είναι ότι όλη η βάση δινόταν στο ποιος μπορεί να αποστηθίσει καλύτερα.

Για να το πετύχεις έπρεπε να πας φροντιστήριο, γιατί οι δάσκαλοι στο σχολείο δεν μπορούσαν.

Αυτός ο μαθητής που το κατάφερνε, ήταν ο εκλεκτός. Εμείς οι υπόλοιποι που θέλαμε να παίξουμε λίγο παραπάνω, στην πυρά.

Εδώ τα παιδιά παίζουν και χαίρονται στο σχολείο.

Η άθληση είναι αναπόσπαστο μέρος του προγράμματός τους, τα βοηθά να μάθουν αλλά και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Κλείνοντας, να σου πω και κάτι φοβερό που είδα από φίλη με παιδιά σε μεγαλύτερες τάξεις, στο αντίστοιχο Λύκειο.

Εδώ τα παιδιά δεν έχουν τόσα βιβλία. Ούτε καθημερινές ασκήσεις για το σπίτι.

Λέει, τα καλύπτουν αυτά στο σχολείο.

Στο σπίτι γυρίζουν για να ξεκουραστούν.

Ψέματα θα λένε, αυτό δεν γίνεται.

Φιλιά

Ελένη

(Αγαπητή Ελένη, τι ωραία που είναι η Ολλανδία. Πώς θα ήθελα να ήμουν τώρα στην Ολλανδία. Μόνο η Ολλανδία μου αρέσει πια. Είναι πολύ Ολλανδία, ρε παιδί μου, αυτή η Ολλανδία. Ελένη, τα υπόλοιπα δεν τα σχολιάζω γιατί προσπαθώ να διαφυλάξω την ψυχική μου υγεία. Για τα ΑΜΕΑ, είδα στο ίδρυμα τι συμβαίνει με τα παιδιά και τα σχολεία. “Γιατί δεν πάει ο Νικήτας στο σχολείο τους τελευταίους τρεις μήνες;” “Γιατί δεν υπάρχει οδηγός.”. Δεν γράφω τίποτε άλλο γιατί θλίβομαι. Και δεν μπορώ άλλο. Δεν αντέχω. Μόνο Ολλανδία θέλω. Τι ωραία μάτια που έχει η Ολλανδία, Ελένη. Ελένη, σε αγαπάω επειδή ζεις στην Ολλανδία. Θέλω να γίνουμε φίλοι και να κάνουμε παρέα. Αν βγάλω χρήματα, θα έρθω στην Ολλανδία. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.