Γεια σου μάνα Σαλονίκη

Φίλε πιτσιρίκο
Παλιότερα όλη η πόλη της Θεσσαλονίκης περίμενε πώς και πώς τη διεθνή έκθεση για να ανασάνει κάπως· κρατούσε και περισσότερο, ερχόταν πολύ περισσότερος κόσμος, ήταν μια σημαντική οικονομική ένεση για την περιοχή, αλλά και κάτι που είχαν να περιμένουν οι πιτσιρικάδες, καθώς, εκτός από τα τεράστια περίπτερα με κάθε λογής εκθέματα, υπήρχαν και ποδοσφαιράκια, θέατρα σκιών, λούνα παρκ, παιχνίδια και περίπτερα που έδιναν δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή λουκάνικα, παγωτά και άλλες λιχουδιές. Ένα ωραίο πανηγύρι.

Η ΔΕΘ πάντα έδινε και τον οικονομικό τόνο της χώρας, καθώς ερχόταν οι πρωθυπουργοί για να εξαγγείλουν διάφορα ωραία για το λαουτζίκο που στη συνέχεια πανηγύριζε και τους ψήφιζε γιατί του πετούσαν ένα ξεροκόμματο, ενώ αυτοί και η πολιτική και οικονομική ελίτ περνούσαν ζωή χαρισάμενη και έκαναν περιουσίες και για τα δισέγγονα τους.

Φυσικά, κάποιος χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της αφασίας, της αλητείας και της προδοσίας (Οτσαλάν, Ίμια κλπ) του συστήματος, είχε πει το περίφημο “μαζί τα φάγαμε”.

Όχι, ρε μεγάλε, εσείς φάγατε την τούρτα και στο λαό δώσατε ένα κερασάκι που σας έπεσε κάτω. Και ποιός να το πρωτοφάει.Τα εκατοντάδες δισ. που πάρκαραν στις ξένες τράπεζες ο λαός τα έβγαλε;

Αλλά, πιτσιρίκο μου, βρίσκουν και κάνουν, σου είχα γράψει παλιά “Ή αυτοί ή εμείς”, φαίνεται ότι διαλέξαμε. Άλλωστε, όπως επίσης σου είχα γράψει, “Οι Έλληνες είναι καναπεδάκηδες”
.
Που λες λοιπόν, μαζί με τον εκάστοτε πρωθυπουργό, ερχόταν στην ερωτική πόλη και μια ατέλειωτη κουστωδία που γέμιζε ασφυκτικά για μέρες τα φαγάδικα και τα σκυλάδικα.

Τα τελευταία είχαν την τιμητική τους και τέτοιες μέρες πολλά “σχήματα” ανέβαιναν στην πόλη για αρπαχτές.

Το χρήμα έρεε,τα λουλούδια στοίβες,γενικά μια ωραία ατμόσφαιρα. Η περίοδος των παχιών αγελάδων.

Και μετά ήρθε η χρεοκοπία…

Από τότε, η ΔΕΘ μεταμορφώθηκε.

Το τριήμερο που έρχεται ο πρωθυπουργός, γίνεται ο κακός χαμός με χιλιάδες αστυνομικούς, κλειστούς δρόμους και πορείες· διαμαρτυρίες που φυσικά γίνονται κυρίως για ξεκάρφωμα,εδώ θα συμφωνήσω με εσένα, τον Σόλων, τον Άρη και άλλους που έχετε τονίσει κατ’επανάληψη ότι μόνο αν κάνουν οι πολίτες στάση πληρωμών προς το κράτος, μπορεί κάτι να αλλάξει.

Τώρα λοιπόν, ούτε σχήματα έρχονται, ούτε χρήμα ρέει, ακόμη και τα παιδάκια οι γονείς δεν τα πάνε να χαρούν, πολύ απλά δεν υπάρχει σάλιο.

Η πόλη, φυσικά, όπως και όλη η χώρα μαστίζεται από φτώχεια και ανεργία.

Αν δεν υπήρχαν και οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που δίνουν κάποια ζωντάνια, θα ήταν μια πόλη φάντασμα, καθώς χιλιάδες βιοτεχνίες, εταιρείες και οι περισσότερες βιομηχανίες που υπήρχαν έχουν κλείσει ή μεταφέρθηκαν σε γειτονικές χώρες.

Ο οικονομικός μαρασμός της φτωχομάνας είναι τρομακτικός· αν συνεχίσει θα φτάσει να θυμίζει άλλες εποχές, οι άστεγοι και αυτοί που ζουν από τα συσσίτια τα τελευταία χρόνια αυξάνονται ραγδαία, όπως βέβαια και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Εδώ παρενθετικά,θα μου συγχωρήσετε λίγο χιούμορ και θα πω ένα στίχο που λέει “ευτυχώς υπάρχει ο ΠΑΟΚ κι υποφέρεται η ζημιά”, άλλωστε σε δυσκολίες και καταστροφές αναφέρεται το απόσπασμα του τραγουδιού.

Για ερωτική πόλη ούτε λόγος, ακόμη και τα βλέμματα των ανθρώπων έχουν αλλάξει, πόσο μάλλον η συμπεριφορά.

Σήμερα λοιπόν, θα γίνουν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, οι καθιερωμένες πορείες –“Επαναστατική γυμναστική χωρίς ελπίδα” σου είχα γράψει-, συνεντεύξεις τύπου κλπ.

Show must go on.Και μετά,η ζωή και πάλι τραβάει την ανηφόρα.

Και μια και ο λόγος για Ζωή, μπράβο της για αυτό που έκανε,τη νομική και συνολική πρωτοβουλία.

Αυτά τα λίγα

Μ.
Παόκι

(Αγαπητό Παόκι, από την ΔΕΘ εγώ θα θυμάμαι πάντα τον αγαπημένο θείο Πάνο που είχε αγοράσει ένα χορτοκοπτικό και το είχε βάλει σε λειτουργία μέσα στο σαλόνι στο διαμέρισμα στην Αλεξάνδρου Σβώλου, και χαιρόταν σαν μικρό παιδί, ενώ η θεία μου είχε φρικάρει. Νομίζω πως ήταν την χρονιά που ο Άρης είχε ρίξει 32 πόντους στον ΠΑΟΚ και τα ξαδέρφια μου έτρεχαν να κατεβάσουν τα τηλέφωνα για να μην τους κάνουν καζούρα οι φίλοι τους, αλλά δεν θέλω να σε στενοχωρήσω, οπότε σταματάω. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη. Τα κατάφερε και σε πολύ δυσκολότερες εποχές, οπότε θα τα καταφέρει πάλι. Η Θεσσαλονίκη έχει πολλούς Πόντιους και οι Πόντιοι πάντα τα καταφέρνουν. Να είσαι καλά. ΠΑΟΚ!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.