Δυο εκδοχές

m-a
Καλημέρα Πιτσιρίκο, αυτό βρήκα να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, δεν είμαι ιστορικός για να ξέρω αν είναι αληθινό ή αν είναι από τις γνωστές ανακρίβειες του διαδικτύου αλλά μου άρεσε. Με αφορμή αυτό, σου γράφω για κάτι που είναι πολύ επίκαιρο τον τελευταίο καιρό: τον ρατσισμό.

Καταρχήν είμαι ο Μιχάλης και σου έχω γράψει άλλη μια φορά.

Μάλιστα σου είχα πει πως δουλεύω στις φυλακές στην Κρήτη και μου είχες ζητήσει να γράψω κάτι και για τις φυλακές, αλλά, τέλος πάντων, αυτά αντί για συστάσεων τα γράφω.

Την παραπάνω εικόνα θα έπρεπε να την έχουν όλοι οι Ελληνάρες-Ελληναράδες στο προφίλ τους.

Πρόσφατα, στο χωριό των γονιών μου, τον τόπο που τόσο αγαπάμε οικογενειακώς, που λατρέψαμε τα καλοκαίρια τα παιδικά μας χρόνια, που είναι η περιουσία μας, που επισκεπτόμαστε τρέχοντας με κάθε ευκαιρία, τον τόπο που βλέπει στο Λυβικό -ξέρεις εσύ !-, τον τόπο που είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας, όπως φυσικά και κάθε άνθρωπος που θα πρέπει να είναι περήφανος για την καταγωγή του, γιατί όλοι οι τόποι έχουν ιστορία και φυσική ομορφιά, ας είναι και στο Καύκασο ή την Νιγηρία, έγιναν διάφορα ωραία .

Κάποιοι «φορείς» ξεσηκώθηκαν για να μην έρθουν οι πρόσφυγες στο χωριό μας.

Τσίμπησαν και οι προοδευτικοί και άρχισε στο χωριό ένας εμφύλιος απίστευτης έντασης για τους πρόσφυγες.

Μέχρι και λαϊκή συνέλευση έγινε για αυτό.

Αντί βέβαια να τους απαξιώσει ο κόσμος και να μην πατήσει κανείς στη συνέλευση, να είναι έστω 200 άτομα γνωστοί ακροδεξιοί, κάθισαν και κουβέντιαζαν μαζί τους.

Αλλάζει μωρέ μυαλό ο άνθρωπος, τον βλάκα μπορείς να τον κάνεις πιο έξυπνο αν δεν θέλει;

Δεν μπορείς, οπότε δεν μπαίνεις και σε διάλογο μαζί του.

Τροφή δίνει κανείς σε τέτοιους ανθρώπους, αν συνδιαλέγεσαι μαζί τους, το παιχνίδι τους παίζεις, τους δίνεις νόημα ύπαρξης και τους βγάζεις από τα λαγούμια τους.

Ασ’ τους εκεί να μαζευτούν να τα λένε μεταξύ τους κι εσύ να είσαι στην απέξω να γελάς με τα χάλια τους.

Για να μην στα πολυλογώ, έγινε ότι έγινε, μια τρύπα στο νερό έκαναν τα άτομα, οι πρόσφυγες θα έρθουν κανονικά και πιστεύω πως η πλειοψηφία του κόσμου εκεί θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Με το πού τελειώνει η ιστορία στο χωριό μας, αρχίζει ένα άλλο και μετά ένα τρίτο και πάει λέγοντας.

Αααα, εδώ υπάρχει σχέδιο, καταλαβαίνει κανείς ,εύκολα κιόλας.

Αλλά εγώ επιμένω πως δεν είναι δουλειά μου και κανενός δουλειά να πηγαίνω στις πλατείες και να τσακώνομαι με ακροδεξιούς.

Είναι δουλειά της Πολιτείας να επέμβει, μα νόμος υπάρχει γι’ αυτόν που με το δημόσιο λόγο του προκαλεί ρατσιστικές συμπεριφορές και κάνει κηρύγματα μίσους.

Οπότε είναι πολύ εύκολο να τον μαζέψεις, αρκεί να θέλεις σαν Πολιτεία, θέλεις όμως πραγματικά ή σε βολεύει έτσι;

Πρώτη φορά αριστερά είπαμε.

Τελειώνουν τα τραγελαφικά στη περιοχή μας και μετά αρχίζει το Ωραιόκαστρο.

Σε ένα νησί κάνουν πορείες εναντίον των μεταναστών, οι δολοφόνοι του Φύσσα είναι όλοι έξω (ξανά πρώτη φορά αριστερά),κτλ κτλ κτλ .

Σε λίγο καιρό θα έχουμε παρέλαση, οπότε πάλι τα ίδια θα έχουμε και έτσι θα πηγαίνει έτσι η βαλίτσα από δω και πέρα.

Αυτό που με στενοχωρεί είναι πως έχει φτάσει μέχρι τα σχολεία αυτή η δουλειά, ή μάλλον χρησιμοποιούν τα παιδιά για να κάνουν πολιτική κάποιοι έξυπνοι.

Α, ρε Ελλάδα, πώς κατάντησες έτσι;

Μιχάλης

Υ.Γ.1 Να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια (sic) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Θεσμούς που με τις πολιτικές της πείνας της ανεργίας και της εξαθλίωσης έχουν αναβιώσει όλα τα φαντάσματα του παρελθόντος, και το μόνο που εύχομαι είναι η Ιστορία, που κύκλους κάνει, να μην επαναληφθεί,να μην κάνει πλήρη κύκλο.

Υ.Γ.2 Θέλω να σου γράψω και για την δουλειά μου που μου ζήτησες αλλά δεν ξέρω πώς .Σίγουρα θα σε ενδιαφέρει από τη οπτική των κρατουμένων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνθηκών διαβίωσης κτλ. Όμως, εγώ τα βλέπω ΚΑΙ από τη δική μου μεριά, συνθηκών εργασίας, εργασιακών δικαιωμάτων και, πιο γενικά, δικαίωμα στην περίθαλψη, στη σύνταξη κτλ, και επειδή είμαι με ηθικό υπό το μηδέν δεν ξέρω πώς να σου γράψω και σε τι ύφος. Φοβάμαι πως θα μου βγει θυμός και θα φανώ σαν κάποιος που δεν είμαι, σαν αυτούς που κατηγορώ πιο πάνω και δεν θέλω. Γιατί, πίστεψέ με, όλοι φυλακισμένοι είμαστε, είτε είμαστε μέσα στα κάγκελα είτε έξω. Ή μάλλον όχι όλοι, αλλά αρκετοί. Και όλοι το ίδιο πράγμα έχουμε στο νου μας, την λευτεριά, όπως την εννοεί ο καθένας. Όχι όλοι, βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που έχουν ιδρυματισμό και τους αρέσει ή βολεύονται με αυτό που ζουν, είτε κρατούμενοι είτε εργαζόμενοι-πολίτες.

Εκδοχή 2η (χωρίς λόγια και όποιος κατάλαβε κατάλαβε γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχεια)

m-a

(Αγαπητέ Μιχάλη, ούτε εγώ ξέρω αν είναι αληθινό αυτό στη φωτογραφία. Τι σημασία έχει, όμως; Αυτό που ξέρω είναι πως άνθρωποι είμαστε όλοι, περαστικοί είμαστε, και δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο με ρατσιστικές αηδίες. Μιχάλη, είναι χρήσιμοι οι ακροδεξιοί για το σύστημα. Κοίτα τι πολιτικό παιχνίδι γίνεται με την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, για να φαίνονται όλοι οι υπόλοιποι δημοκράτες. Δικό τους δημιούργημα είναι η Χρυσή Αυγή. Αλλά πολλά χάπατα, χαμπάρι δεν έχουν πάρει. Χαίρομαι για την κοινωνία στην Κρήτη. Με την ιστορία που έχει η Κρήτη, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένας Κρητικός φασίστας. Πάντως, σου είχα γράψει στο προηγούμενο κείμενό σου πως “θα την βρούμε την άκρη μέσα από τις τοπικές κοινωνίες. Στις μικρές κοινότητες είναι η λύση.”. Μιχάλη, σου είχα ζητήσει να γράψεις για το πώς βλέπει ένας φύλακας τις φυλακές και τους φυλαισμένους, γιατί το βρίσκω ενδιαφέρον. Δεν θέλω να σε πιέσω, όμως. Ξέρω πως κάποιες φορές είναι δύσκολο να γράψεις. Το νιώθω κι εγώ. Όλο και πιο συχνά τώρα τελευταία. Να είσαι καλά, Μιχάλη.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.