Τι ζητάς ευθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά;

ailanΜε αφορμή τον θάνατο του γνωστού δημοσιογράφου, Αλέξανδρου Βέλιου, ο οποίος έπασχε από καρκίνο και αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του με μη υποβοηθούμενη ευθανασία, άνοιξε πάλι η συζήτηση για το αν πρέπει και μπορεί ένας άνθρωπος να επιλέξει τον τρόπο που θα πεθάνει.

Είναι σημαντικό ένας άνθρωπος να πεθαίνει με αξιοπρέπεια και χωρίς πόνο.

Σχεδόν όλοι μας έχουμε ζήσει το τέλος τουλάχιστον ενός αγαπημένου μας ανθρώπου, ο οποίος -πριν πεθάνει- έγινε πειραματόζωο από τα φάρμακα και τις εξοντωτικές θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα.

Και πολλοί από εμάς είπαμε “αν ήξερα ότι θα περάσει όλα αυτά για τόσο μεγάλο διάστημα, θα έλεγα στους γιατρούς να μην του κάνουν τίποτα. Να τον αφήσουν να πεθάνει γρήγορα και ήσυχα.”.

Είμαι υπέρ του να επιλέγει ο κάθε άνθρωπος το πότε και το πώς θα πεθάνει. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να υποφέρει και να λιώνει.

Είμαι υπέρ και της καύσης των νεκρών για όλους όσοι το επιθυμούν.

Αλλά πριν συζητήσουμε για το αν ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο που θα πεθάνει, θα ήθελα να συζητήσουμε πρώτα αν ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο που θα ζήσει.

Πριν ακόμα και από αυτό, θα ήθελα να συζητήσουμε αν ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζήσει.

Πριν από το δικαίωμα στον αξιοπρεπή θάνατο, έχουμε δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή.

Να ζήσουμε πρώτα. Όλοι.

Να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να επιλέξουμε τον πιο αξιοπρεπή τρόπο για να πεθάνουμε.

Ζωή, όχι επιβίωση.

Δεν ζούμε με τον τρόπο που επιθυμούμε.

Ανόητοι θεσμοί μας επιβάλλουν το πώς θα ζήσουμε, πώς θα εκπαιδευτούμε, πώς θα δουλέψουμε, πώς θα ερωτευτούμε, πώς θα παντρευτούμε, πώς, πώς, πώς, πώς…

Και βέβαια, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο -ειδικά στις υποανάπτυκτες χώρες- δεν έχουν ούτε καν αυτή την “πολυτέλεια”, αφού η ζωή τους είναι σύντομη και βασανιστική. Μια μη υποβοηθούμενη ευθανασία.

Ναι, στην ευθανασία για τους ανθρώπους που υποφέρουν και επιθυμούν να πεθάνουν με αξιοπρέπεια.

Αλλά πρώτα ΝΑΙ στη ζωή.

Ναι στην ζωή, γιατί είναι ο δρόμος για την αθανασία.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.