Κάπου στην Κίνα

chinaΚάπου στην Κίνα, Πιτσιρίκο, ανακαλύφθηκε πριν καμιά 40αριά χρόνια, αν θυμάμαι καλά, ένα σύνολο από περίπου 8.000 αγάλματα φτιαγμένα από πηλό. Πρόκειται για μία σπουδαία ανακάλυψη για πολλούς λόγους και, όπως ήταν λογικό, οι αρχαιολόγοι θέλησαν να τη μελετήσουν εις βάθος.

Οι αρχαιολόγοι, λοιπόν, κατέληξαν και ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι η Κίνα και η Δύση είχαν αναπτύξει επαφές ήδη από την αρχαιότητα, πολύ πριν ο Μάρκο Πόλο φτάσει εκεί.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι ο πήλινος στρατός, αγάλματα δηλαδή από τερακότα που έχουν ανακαλυφθεί κοντά στη σημερινή πόλη Xian, υπάρχει περίπτωση να είναι εμπνευσμένος από τα αρχαιοελληνικά αγάλματα.

Μπορεί, επίσης, λένε, Έλληνες τεχνίτες να έχουν εκπαιδεύσει τους Κινέζους ώστε να φτιάξουν αυτό το σημαντικό έργο.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση είναι φοβερά σημαντική όχι για την Ελλάδα, αλλά για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα γιατί δείχνει το μέγεθος των δικτύων που είχαν αναπτυχθεί από αρχαιοτάτων χρόνων και τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτισμοί αναπτύσσονταν από πολύ νωρίς, όχι ανεξάρτητα αλλά μέσω αλληλεπίδρασης.

Αυτό που σου γράφω απορρέει από πλήθος μελετών όχι μόνο της αρχαιολογίας, αλλά και άλλων επιστημονικών πεδίων, είναι γνωστό ήδη, αλλά ακόμη μελετάται η έκταση της δικτύωσης και ο βαθμός της αλληλεπίδρασης μεταξύ πολιτισμών σε τελείως απομακρυσμένα σημεία της γης.

Στο μυαλό του Έλληνα ωστόσο, η είδηση αυτή είναι σημαντική για διαφορετικό λόγο.

Γιατί πολύ απλά αποδεικνύει ότι οι πρόγονοί του τα έφτιαξαν όλα.

Ό,τι υπάρχει στον κόσμο το έχει δημιουργήσει Έλληνας.

Μπορεί και ό,τι υπάρχει σε άλλους πλανήτες να το έφτιαξαν Έλληνες, αλλά αυτό θα αποδειχθεί πολλά χρόνια μετά.

Στα αυτιά του Έλληνα εθνικιστή, η είδηση αυτή σημαίνει ότι πήγε στην Κίνα ο Φειδίας αυτοπροσώπως -ή έστω οι μαθητές του- και άρχισαν να φτιάχνουν αγάλματα γιατί οι κακόμοιροι οι Κινέζοι δεν μπορούσαν.

Και αν τους πεις πώς δεν είναι ακριβώς έτσι, θα σου πουν να ντρέπεσαι που είσαι αρχαιολόγος και λες τέτοια πράγματα.

Πιτσιρίκο, είναι πολύ δύσκολο να είσαι αρχαιολόγος το 2016 και να πρέπει να εξηγήσεις στους ομοεθνείς σου ότι υπάρχουν και άλλοι πολιτισμοί στον κόσμο.

Ότι οι πρόγονοί τους που δημιούργησαν τα αριστουργήματα για τα οποία σήμερα είναι περήφανοι, δεν ντρέπονταν να αποδεχθούν τη σπουδαιότητα των άλλων πολιτισμών.

Ούτε και να πάρουν στοιχεία από αυτούς, όταν θεωρούσαν ότι μπορούν να αφομοιωθούν στο έργο τους και να το αναδείξουν περισσότερο.

Ή να τους εξηγήσεις ότι είναι παράλογο να θαυμάζουν αυτούς που έφτιαξαν τα αρχαία μνημεία τόσο όσο θαυμάζουν και αυτούς που τα κατέστρεψαν, γκρεμίζοντάς τα ή χτίζοντας πάνω τους αρχαίους ναούς.

Δεν βγάζει νόημα.

Το δόγμα του μονοπολιτισμού καλά κρατεί στην Ελλάδα μας, αν και καμία βάση δεν έχει, ούτε και εφαρμογή στη σύγχρονη εποχή.

Ούτε και στην αρχαία εποχή εδώ που τα λέμε.

Ακόμη και οι πιο απομονωμένες φυλές ιθαγενών είχαν αλληλεπίδραση με τους γείτονές τους.

Αλλά ποιος ασχολείται με αυτούς;

Εμείς να είμαστε καλά. Τρομάρα μας.

Είναι λυπηρό, αν το σκεφτείς, άνθρωποι που θεωρούν δικό τους έναν τόσο σπουδαίο πολιτισμό όπως ο αρχαίος ελληνικός να μην έχουν τη στοιχειώδη λογική ώστε να βάλουν δυο πράγματα σε σειρά.

Εντάξει, ταυτόχρονα είναι και λίγο αστείο, αν το παρατηρείς από μακριά και μπορείς να μην τους παίρνεις σοβαρά.

Φιλιά,

Ελένη

Υ.Γ. Σε άλλα νέα, εμείς ακόμα έχουμε ήλιο να ξέρεις. Κοντεύουμε να γίνουμε Μεσόγειος, δεν ξέρω τι γίνεται φέτος, το φθινόπωρο πάει κι έρχεται. Σε λίγο θα σας ζητάμε να μας στείλετε βροχές.

(Αγαπητή Ελένη, το θέμα δεν είναι αν κάποιοι Έλληνες αισθάνονται περήφανοι για τους αρχαίους Έλληνες αλλά το αν οι αρχαίοι Έλληνες θα ήταν περήφανοι για τους σύγχρονους Έλληνες. Όσο για την αρχαιότητα, οι Έλληνες είχαν τον Σωκράτη και οι Κινέζοι τον Κομφούκιο. Δηλαδή, έχουν υπάρξει και άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί σε αυτόν τον πλανήτη εκτός από τον ελληνικό. Η λογική μπορεί να γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά πρέπει να μεταναστεύσεις πια για να την συναντήσεις. Όχι πως είναι κυρίαρχη η λογική στον πλανήτη αλλά στην Ελλάδα αγνοείται η τύχη της. Ελένη, στην Αθήνα είχε καλό καιρό και ζέστη σήμερα αλλά χτες, που έριχνε καρέκλες, στην Ολλανδία είχατε λιακάδα. Άντε να έρθει το καλοκαίρι, γιατί έχει ήδη αρχίσει να με κουράζει ο χειμώνας που δεν έχει έρθει ακόμα. Την αγάπη μου. Α, πάρε κι ένα ανέκδοτο για τους αρχαίους Έλληνες αλλά, κυρίως, για τους σύγχρονους.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.