Κατίνα Μανιταρά

katina-manitaraΑγαπητέ πιτσιρίκο
Κοιτάζω αυτήν την φωτογραφία με την γιαγιά -κυρία Κατίνα Μανιταρά- μπροστά στα ΜΑΤ -κρατώντας ένα φυλλάδιο στην μύτη της για να προστατευτεί από τα χημικά- και δεν μπορώ παρά να νιώσω θυμό όχι μόνο για τις δυνάμεις καταστολής αλλά, κυρίως, για την απάθεια την γενιάς μας.

Παρακολουθώντας το βίντεο από μια παλιότερη της συνέντευξη, θέλω να την πάρω αγκαλιά, να πιάσω τα χέρια της να τα φιλήσω.

Δεν έχω κάτι να της πω, είμαι σίγουρος πως θα τα ‘χει ακούσει όλα στην ζωή της.

Μακάρι η φωτιά που καίει μέσα της να περάσει και σε άλλους.

Να είσαι καλά

Αναστάσης

(Αγαπητέ Αναστάση, η κυρία Μανιταρά και οι σύντροφοί της έκαναν τον αγώνα τους την ώρα που έπρεπε, και κάποιοι από αυτούς έδωσαν και τη ζωή τους. Η στόφα αυτών των παλιών κομμουνιστών ήταν μοναδική. Όπως και η πίστη τους στον αγώνα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι λάθος να προσπαθούμε συνέχεια να βρούμε δύναμη και παραδείγματα μέσα από ανθρώπους περασμένων γενιών. Από τη μια είναι σαν να αναζητούμε άλλοθι για την δική μας ανυπαρξία και από την άλλη είναι σαν να λέμε πως εμείς είμαστε άχρηστοι και ανίκανοι. Είναι τρομερός ο φθόνος και το μίσος του ενός σύγχρονου Έλληνα για τον άλλον, οπότε δεν μπορώ να πιστέψω πως πραγματικά οι Έλληνες θαυμάζουν ανθρώπους σαν την Κατίνα Μανιταρά ή τον Μανώλη Γλέζο. Θεωρώ πιο πιθανό οι περισσότεροι να τους θεωρούν ακίνδυνους, γέρους και γραφικούς. Κάτι σαν πίνακες. Κάτι σαν τους αγωνιστές του ’21 που οι περισσότεροι νομίζουν πως ήταν κάδρα. Θεωρώ εντυπωσιακό -και ενδεικτικό- πως ούτε ένας Έλληνας δεν ξεχώρισε μετά την χρεοκοπία. Και για μένα αυτό τα λέει όλα. Είναι σαν ταινία η ζωή της κυρίας Μανιταρά αλλά είναι η δική της ζωή. Είναι η δική της φωτιά. Είναι ο δικός της αγώνας. Την δική μας γενιά την είδαμε και την βλέπουμε. Αυτή είναι. Ιδιωτεία, αμορφωσιά, φθόνος, μίσος και βλακεία. Καμιά φωτιά δεν ανάβει με αυτά τα “υλικά”. Μόνο αυτή που θα μας κάψει. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.