Η νίκη Trump, η ελπίδα και οι ομοιότητες με την Ελλάδα

donald-trump-3Του Θεόδωρου Χατζηκώστα
Είχα την κρυφή ελπίδα πως τις εκλογές θα τις κέρδιζε ο Trump. Η λογική πίσω από αυτό ήταν απλή: Μεταξύ δύο κακών επιλέγεις το μικρότερο. Εκτός αυτού, η επιλογή ήταν και συναισθηματική: Δεν άντεχα τις στρατιές των celebrities που προσπαθούσαν να πείσουν τους απλούς πολίτες να δώσουν την ψήφο τους στην Hillary γιατί απλά το έλεγαν αυτοί.

Και την απόφαση την πήραν όλοι εκείνοι που βαρέθηκαν να ζουν με τις υποσχέσεις ελπίδας των τελευταίων οχτώ ετών και που, αντί να μετατραπούν σε πειθήνια όργανα, προτίμησαν να επιλέξουν έναν πορτοκαλί καιροσκόπο, πασιφανώς ανήθικο και κάφρο, απατεώνα και ψεύτη.

Γιατί τουλάχιστον αυτός δεν προσποιούνταν πως ήταν κάτι άλλο.

First things first

Δεν μου αρέσει ο ελιτισμός, αλλά από την άλλη δεν μπορείς παρά να σιχαίνεσαι με κάθε κλικ site του Ελλαδιστάν που πάει να κάνει ανάλυση για το τι σημαίνει η εκλογή Trump για την Ελλάδα. Αφού κανιβαλίστηκε ο Trump από τα φιλελεύθερα ΜΜΕ εντός και εκτός της χώρας του, ήρθαν οι ανυπόγραφοι Ελληναράδες της κακιάς ώρας να μας πουν πόσοι ομοεθνείς μας είναι στο επιτελείο του ή πόσο φιλότουρκος είναι.

Στην χώρα όπου το trolling έχει βαπτιστεί ως γνώμη και το political correct ως δημοσιογραφία, απορούμε με την εκλογή Trump και την σατιρίζουμε γιατί είμαστε large και ικανοποιημένοι με την δική μας κυβέρνηση.

Ο Καρανίκας είναι μια χαρά, ο κάθε Πολάκης δεν μας χαλάει γιατί συνηθίσαμε στους γκασμάδες από την εποχή Γιαννόπουλου.

Τρελαινόμαστε όμως να χλευάσουμε τα «αμερικανάκια».

Ναι εμείς! Οι βλακοέλληνες που ψηφίζουμε για πρωθυπουργό έναν άεργο καταληψία.

Εμείς γελάμε με το τείχος του Trump αλλά πιστέψαμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Και για τους λιγότερο ευφυείς, απορούμε πως επιλέξανε έναν τύπο που συμμετείχε σε χαζοεκπομπές ή σε WWE events. Απορούμε..

Η λίστα

Γιατί λοιπόν ο Trump κέρδισε τις εκλογές ή για την ακρίβεια, γιατί τις έχασε η Hillary. Να μια μικρή λίστα:

1. Οικονομική κατάσταση, δύο θητείες και κούραση μεσαίας τάξης σε συνθήματα ελπίδας των Δημοκρατικών.

2. Παρελθόν και προσωπικότητα Hillary.

3. Αντιπάθειες εντός Δημοκρατικού στρατοπέδου για τους Clinton’s και σκάνδαλα.

4. Ομαδικά πυρρά όλων των φιλελεύθερων και μη MME και Celebrities ενάντια στον Trump.

Όλη αυτή την λίστα ας την κάνουμε τώρα έναν αχταρμά για να χωνευτεί πιο εύκολα. Το πρώτο συμπέρασμα που εξήχθη από τις εκλογές είναι πως ο μύθος ότι οι Γυναίκες, οι νέοι και οι μετανάστες θα ψήφιζαν συντριπτικά υπέρ των Δημοκρατικών, καταρρίφθηκε.

Όπως και ο μύθος πως την Hillary θα την προτιμούσαν οι μορφωμένοι και οι φιλελεύθεροι ενώ τον Trump οι μπαστουνόβλαχοι.

Οι αριθμοί είναι εκεί για να καταδείξουν πως η Hillary τα πήγε πολύ χειρότερα από τον Obama, και αυτό έχει την πολύ απλή εξήγηση:

Σε ένα πολωμένο και ελαφρά γελοίο προεκλογικό κλίμα όπως αυτό για την εκλογή του 45ου προέδρου, υπήρξαν χιλιάδες άνθρωποι που θεωρητικά δεν θα ήθελαν ούτε να φτύσουν τον Trump και όμως τον ψήφισαν ή απείχαν.

Μετανάστες, ομοφυλόφιλοι, φιλελεύθεροι. Γιατί;

Οι μικρομεσαίες οικογένειες στις ΗΠΑ εδώ και οχτώ χρόνια έχουν δει λίγη ή καθόλου βελτίωση στην οικονομική τους κατάσταση, παρά την καλυτέρευση των αριθμών της διακυβέρνησης Obama, αριθμοί που μάλλον αντικατοπτρίζουν την αύξηση εισοδημάτων -για ακόμη μια φορά- στις ανώτερες οικονομικά τάξεις.

Πριν οχτώ χρόνια η καμπάνια του Barrack Obama πουλούσε ελπίδα, αν εσείς ήσασταν ψηφοφόρος του, δεν βιώσατε καμία βελτίωση στη ζωή σας, και είδατε προεκλογικά τον ίδιο χαρισματικό άντρα να σπονσοράρει την κατά πολύ λιγότερο χαρισματική Hillary, θα την ψηφίζατε;

Υπάρχει μια παροιμία που ο George “W” Bush ποτέ δεν κατάφερε να πει σωστά: “Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me”.

Άλλωστε, είναι εξαιρετικά σπάνιο το ένα κόμμα να καταφέρνει να κερδίσει σερί τρεις εκλογικές θητείες. That’s America.

Τις τελευταίες ημέρες των εκλογών, την στιγμή που οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι έδειχναν να αποστασιοποιούνται και να εγκαταλείπουν τον Trump στην τύχη του, η Hillary διατείνονταν πως πλέον την υποστήριζαν και οι συντηρητικοί ψηφοφόροι.

Πόση απόσταση από την αλήθεια υπήρχε σε αυτό! Στην πράξη η Hillary ποτέ δεν είχε την πλήρη υποστήριξη της εκλογική βάσης των Δημοκρατικών.

Οι λόγοι; Σκάνδαλα, υπόνοιες προβλημάτων υγείας, πρώτιστη φθορά σε αξιώματα, μαύρες χρηματοδοτήσεις, παρελθόν συζύγου, και φυσικά ο Bernie Sanders.

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο: Ναι, πολλοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι του Sanders ΔΕΝ ψήφισαν Hillary παρά την αμέριστη υποστήριξη του τελευταίου.

Ο Sanders πιθανότατα θα είχε κερδίσει με κατεβασμένα τα χέρια τον Trump: Είχε ένθερμους υποστηρικτές, ήταν άφθαρτος παρά τα χρόνια του στην πολιτική, υποσχόταν έμπρακτα ελπίδα και δικαιοσύνη, καθώς ήταν ορκισμένος πολέμιος του νεο-καπιταλισμού.

Κοντά δε στο τέλος της εσωκομματικής μάχης ενάντια στην Hillary, ο Sanders κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις των Clintons και του Δημοκρατικού κόμματος υπέρ της αντιπάλου του.

Από σκάνδαλα, εκτός από το email-gate που ήταν η κορυφή του παγόβουνου, υπήρχε το θέμα των χρηματοδοτήσεων, όπου οι δέκα μεγαλύτεροι κατασκευαστές όπλων (κάτι σαν τα πλυντήρια), χάρισαν τεράστια ποσά στην καμπάνια της.

Μετά ήταν το αμαρτωλό Clinton foundation που δέχτηκε εκατομμύρια από Κατάρ και ΗΑΕ, δύο χώρες που βασικά σπονσοράρισαν την Al-Quaida χτες και τροφοδοτούν τον ISIS σήμερα.

Για την εμπειρία της Hillary που τόσο επικαλέστηκε η ίδια, ένας λογικός νους θα μπορούσε να πει πως όντως είτε ακούσια είτε εκούσια, βοήθησε στην γιγάντωση του ISIS και πως, αν δεν ήταν η Ρωσία να ανακόψει την πορεία του την ώρα που οι ΗΠΑ αδιαφορούσαν, η μισή μεσόγειος θα πλημμύριζε με το αίμα αθώων.

Οι 300.000 νεκροί στην Συρία και οι εκατομμύρια εκτοπισμένοι, καλώς ή κακώς, άμεσα ή έμμεσα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών Obama και Hillary.

Οι ΗΠΑ κατάφεραν στην περιοχή να ονοματιστούν ως παράγοντας αποσταθεροποίησης, εξοπλίζοντας τις λάθος ομάδες και βάζοντας τα με τους λάθος μονάρχες.

Τέλος, όσον αφορά την ηθική ανωτερότητα της Hillary έναντι του αντιπάλου της, νωπές είναι οι αναμνήσεις από όλα τα σεξουαλικά σκάνδαλα του συζύγου της.

Δεν νομίζω να πίστεψε ποτέ κάποιος Αμερικανός πως η ανέχεια της στα πάμπολλα παραστρατήματα του Bill ήταν από αγάπη.

Η Hillary είναι σημαδεμένη ως ένας αδίστακτος άνθρωπος που θα συνέχιζε να προσποιείται στον γάμο της για δεκαετίες, προκειμένου να καταφέρει να ανέλθει στο ανώτερο αξίωμα.

Η υποκρισία

“Grab her by the pussy”. Οι φιλελεύθεροι ευχαρίστως θα σταύρωναν τον Trump για αυτή του την δήλωση.

Το προσπάθησαν για την ακρίβεια αλλά σαν κατσαρίδα εκείνος επιβίωσε.

Είτε γιατί είχε συμβεί το προφανές -σε μια κατ΄ιδίαν συζήτηση μπορεί να πεις ότι βλακεία μπορεί να σου κατέβει στο μυαλό ειδικά αν είσαι ο Donald Trump-, είτε γιατί ήταν πασιφανές το πόσο διαφορετικά συμπεριφερόταν τα ΜΜΕ στα παραστρατήματα του Trump σε σχέση με την Clinton ή τον σύζυγο της.

Και κάπου εδώ έρχεται ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που σημάδεψαν αυτές τις εκλογές: Η χονδροειδής μεροληψία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ, των Hollywood Celebrities, των ανθρώπων της μουσικής των επιστημόνων ή/και των κυβερνητικών υπηρεσιών (CIA/FBI) και φυσικά του Προέδρου Obama που ως μια τελευταία εφεδρεία, προσπάθησε να σπρώξει την υποψηφιότητα της Hillary.

Θα είμαι ξεκάθαρος εδώ: Λατρεύω τα tonight shows της Αμερικής και εκπομπές-θρύλους όπως το SNL. Από τους παλαιούς έως τους νεότερους, από τα απολιθώματα έως όλους τους επίγονους του Stewart.

Δυστυχώς, κανένας σχεδόν παρουσιαστής ή δημοσιογράφος δεν προσπάθησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις σε αυτή τη διαδικασία.

Σε αυτό συνείσφερε σίγουρα το ταμπεραμέντο, οι μπουρδολογίες και ο λαϊκισμός του Trump, μα στην πράξη, αν οι δημοκρατικοί έβγαλαν τα μάτια τους μόνοι τους υπονομεύοντας τον Sanders, το ίδιο έκαναν και όλα τα φιλελεύθερα ΜΜΕ, όλες οι εφημερίδες τα περιοδικά και τα τηλεοπτικά κανάλια, όλοι οι καλοπληρωμένοι Hollywood Celebrities από τον De Niro που θα ήθελε να γρονθοκοπήσει τον Trump έως τον Colbert με την νέα του persona και από το SNL έως την Madonna τον Moby, το cast των Avengers, το μισό Big Bang Theory και δεκάδες άλλους πετυχημένους που δήλωναν πως θα εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ αν εκλεγεί ο Trump (Άντε να δούμε έστω και έναν από αυτούς να το κάνει).

Για τον μέσο Αμερικανό, το να βγαίνει ο τάδε εκατομμυριούχος ηθοποιός και να του λέει να ψηφίσει Hillary, ήταν σαν πατρονάρισμα, σαν να έλεγε στην πράξη “ψηφίστε τον δικό μας άνθρωπο για να συνεχίσουμε εμείς να ζούμε καλά και εσείς να βιώνετε την ίδια μιζέρια με πριν”.

Ήταν τόση λίγη η υποστήριξη που είχε από διάσημους ανθρώπους ο Trump και τόση η οργή του από τις συνεχείς επιθέσεις από παντού, που, εν τέλει, αυτό πόλωσε στον μέγιστο βαθμό τους οπαδούς του, φέρνοντας μάλλον αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμεναν οι ανά τον κόσμο διοργανωτές τραγουδιών του τύπου “You’ve got to Vote” (for Hillary).

Ακόμη όμως και μορφωμένος φιλελεύθερος να ήσουν, υπήρχε εκείνο το αγκάθι που ονομαζόταν σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσία.

Η Hillary υπογράμμιζε παντού την εμπειρία της στο υπουργείο εξωτερικών και είχε ως σύνθημα “θα αφήνατε αυτόν τον άνθρωπο να έχει επάνω του, τους κωδικούς εκτόξευσης των πυρηνικών;”.

Στην πράξη, όμως, εκτός από τα προαναφερθέντα επιτεύγματα στην Συρία, η Hillary ήταν εκείνη που συντηρούσε ένα γελοίο ψυχροπολεμικό κλίμα ενάντια στη Ρωσία και ο Trump ήταν εκείνος που έδειχνε συγκαταβατικός προς μια συνεργασία των υπερδυνάμεων υπέρ της διατήρησης της ειρήνης.

Το επιχείρημα του Trump -αν οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το ISIS ας τους αφήσουμε να το κάνουν- έδειχνε λογικό όχι μόνον στους Τεξανούς βλάχους, αλλά σε όλη την επικράτεια και σε όλα τα μορφωτικά επίπεδα.

Trump: Αυτή η κατσαρίδα

Οι Δημοκρατικοί θεώρησαν πως ο Trump κατάφερε να “σκοτώσει” τον εσωκομματικό ανταγωνισμό επειδή όλοι του οι ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι ήταν βασικά αντι-χαρισματικοί και πάνω-κάτω αντιπαθείς.

Ναι, αυτό ήταν αλήθεια, όμως απέτυχαν να κατανοήσουν πως ευνοώντας την Hillary έναντι του Sanders, κατάφεραν το ακριβώς αντίθετο στο δικό τους κόμμα.

Μια Hillary που δεν καιγόταν δα και κανένας να την δει πρόεδρο εκτός από καμιά δεκαριά CEOs εταιρειών τύπου LM και Boeing, και καμιά κατοσταριά δισεκατομμυριούχοι και εταιρείες που δεν πληρώνουν δεκάρα σε φόρους· ένα επιχείρημα που παίχτηκε επίσης ενάντια στον Trump χωρίς επιτυχία.

Η Hillary απαίτησε την προεδρία σαν να της την χρωστούσαν, σαν να ήταν ο Λεβέντης που έπρεπε να μπει κάποια μέρα στη βουλή.

Την απαίτησε επειδή ήταν γυναίκα, λες και την επέλεξε ο Θεός να είναι αυτή η πρώτη που θα κέρδιζε το εισιτήριο.

Απέναντι της βρήκε έναν Trump που θεωρούνταν -και ίσως είναι- γελοίος, φοροφυγάς, κομπλεξικός, απατεώνας, φαφλατάς, άπειρος στην πολιτική, ανήθικος, καραγκιόζης.

Έναν Trump που τον “ξέσκιζαν” πρωί-βράδυ εκπομπές από το The Late Show -όπου προεκλογικά ο παρουσιαστής πρότεινε στο κοινό να λέει την λέξη “Πρόεδρος Trump” ξερνώντας- έως το Last Week Tonight και από το Conan έως το The Daily Show.

Έναν Trump που τον γελοιοποιούσε σε εβδομαδιαία βάση το SNL, που τον έκραζαν όλα τα μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικά και εφημερίδες, έναν Trump που στο τέλος τον εγκατέλειψε και το ίδιο του το κόμμα!

Και όμως.

Θα καταφέρει ο Trump κάτι καλό κατά την διάρκεια της θητείας του;

Ίσως να γίνει ο καλύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ από την εποχή του Nixon.

Το τελευταίο δεν είναι ειρωνικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν τοποθετείται εκεί για να είναι χαμογελαστός και γλυκός.

Τοποθετείται στο οβάλ γραφείο για να είναι αδίστακτος και πρακτικός ασχέτως του πόσο απατεώνας ή γελοίος είναι.

Και αν ο Trump δέχτηκε τόση κριτική πριν καν εκλεγεί, υπάρχει η ελπίδα πως θα προσπαθήσει να τους διαψεύσει.

Όλους. Ξανά.


Ομοιότητες με την Ελλάδα

Αντίστοιχες καταστάσεις έχουμε ζήσει και εδώ στη χώρα μας. Το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια τέτοια περίπτωση.

Με όλα τα ΜΜΕ και τους απανταχού.. εθνοπατέρες-celebrities να μας πιπιλίζουν τα μυαλά με εκβιασμούς και υποσχέσεις για να προσυπογράψουμε το ‘ναι’, ήρθε εκείνη η αρνητική αντίδραση του ‘όχι’ που αργότερα μετατράπηκε και πάλι σε.. ναι.

Δυστυχώς, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η αντίδραση ή η ψήφος διαμαρτυρίας αν θέλετε, έχει πολύ χειρότερα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, ένα συντριπτικό κομμάτι των ψηφοφόρων της Χ.Α. δεν την ψηφίζουν γιατί είναι.. ναζί, την ψηφίζουν για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, επειδή την θεωρούν πατριωτικό κόμμα.

Η αντίδραση του κατεστημένου σε αυτό το νόμιμο (έως σήμερα τουλάχιστον) κοινοβουλευτικό κόμμα;

Αποκλεισμός από τα ΜΜΕ, από εκδηλώσεις του ΠτΔ, και άρνηση διαλόγου μαζί της.

Το Ελληνικό σύστημα προσπαθεί να “σκοτώσει” τον φασισμό με φασισμό με αντιδημοκρατικές διαδικασίες και με αντιδεοντολογία, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση Trump.

Η λύση σε κάθε λαϊκιστή δεν είναι όμως ούτε ο χλευασμός ούτε οι απόπειρες φίμωσης.

Αυτά το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργήσουν πόλωση και να γιγαντώσουν αυτόν που τα υπόκειται.

Χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία και περισσότερα επιχειρήματα που ξεγυμνώνουν αυτόν που τα στερείται.

Δυστυχώς, οι πολιτικοί μας είναι τόσο διεφθαρμένοι που αρνούνται να καταφύγουν την πιο προφανή λύση.

Προτιμούν να διώκουν, να προπαγανδίζουν και να χλευάζουν, τρέφοντας ουσιαστικά οι ίδιοι το αυγό του φιδιού.

Χατζηκώστας Θεόδωρος

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.