Πού βρίσκονται οι απόγονοι των δούλων της αρχαίας Ελλάδας;

lolΓεια σου πιτσιρίκο,
Σκεφτόμουν πώς είναι δυνατόν κάποιος να νιώθει σήμερα απόγονος των αρχαίων Ελλήνων και ειδικά των γνωστών “σταρ” όπως ο Αριστοτέλης, ο Σωκράτης, κλπ.

Αν δεν κάνω λάθος, πολλοί από αυτούς δεν είχαν παιδιά, γιατί δεν είχαν χρόνο να ασχολούνται με τέτοιες ποταπές δραστηριότητες, ενώ ήταν και μετρημένοι στα δάχτυλα.

Αντίθετα, οι δούλοι της Αθήνας ήταν πάρα πολλοί!

Κάπου στο διαδίκτυο διάβασα ότι “ο Δημήτριος ο Φαληρέας στα -309 έχει υπολογίσει τούς δούλους τής Αθήνας σε 400.000 επί 21.000 ελεύθερων και 10.000 μετοίκων.”

Με λίγα λόγια, οι δούλοι ήταν 10+ φορές περισσότεροι από τους μη δούλους, ενώ δεν είχαν και την απαραίτητη σοφία ωστε να μην ενδιαφέρονται να τεκνοποιήσουν και να προτιμούν να αμπελοφιλοσοφούν όλη τη μέρα.

Δηλαδή, ποιά η πιθανότητα ένας τυχαίος Έλληνας που ζει στην Ελλάδα του 2016 να είναι απόγονος του Πυθαγόρα και ποιά ενός τυχαίου Είλωτα;

Εντάξει, αν κάποιος πιστεύει το πρώτο, αποκλείεται να είναι απόγονος του Πυθαγόρα γιατί δεν σκαμπάζει μία από μαθηματικά.

Από την άλλη όλοι εμείς οι πιτσιρίκοι που έχουμε το γνώθι σ’αυτόν και δε βαριόμαστε να κάτσουμε και μία εβδομάδα κάτω από ένα δέντρο για να σκεφτούμε το νόημα της ζωής, ποτέ δεν ξέρεις.

Όσο το σκέφτομαι είναι εντελώς τρελό!

Κάποιος άνθρωπος που δουλεύει πραγματικά σα δούλος όλη τη μέρα, ανοίγει την τηλεόραση το βράδυ και βλέπει μία εκπομπή με τον Άδωνι να του λέει ότι είναι απόγονος των αρχαίων Ελλήνων και δεν πηγαίνει το μυαλό του ότι το πιο πιθανό είναι να είναι απόγονος των *δούλων* των αρχαίων Ελλήνων.

Τέλος πάντων, γενικά δε μου αρέσει να χάνω το χρόνο μου με ανθρώπους που εθελοτυφλούν και δεν πρόκειται να αλλάξουν ακόμα και αν τους αποδείξεις σε άπταιστα μαθηματικά ότι αν συνεχίσουν να στρουθοκαμηλίζουν καταδικάζουν τα παιδιά τους σε απερίγραπτη δυστυχία και πόνο, αλλά ο αρχαίος πιτσιρίκος μέσα μου δεν μπόρεσε να αντισταθεί.

Αρκάτος

(Αγαπητέ φίλε, υπήρχαν και ελεύθεροι πολίτες στην αρχαία Ελλάδα. Στη σημερινή Ελλάδα όχι. Μάλλον είμαστε απόγονοι δούλων γιατί είμαστε εθελόδουλοι. Άρα, τιμούμε τους προγόνους μας. Πάντως, αποκλείεται να ήταν τόσο ηλίθιοι οι δούλοι στην αρχαιότητα. Επίσης, ξέρουμε πως οι δούλοι στην αρχαία Αθήνα δεν ήταν και τόσο δούλοι -όπως σε άλλες πόλεις-, ενώ πολέμησαν στη μάχη του Μαραθώνα. Τέλος πάντων, είχαν και τις χαρές τους οι δούλοι στην αρχαία Ελλάδα. Εμένα δεν θα με χαλούσε να ήμουν δούλος του Σωκράτη ή του Επίκουρου και να μπορούσα να ακούω τι έλεγαν. Χώρια που αν ήμουν ο δούλος του Επίκουρου, ο Μυς, θα μου χάριζε την ελευθερία μου και μέρος της περιουσίας του στην διαθήκη του. Αυτοί που ακούν τον Άδωνι είναι καθυστερημένοι. Και είναι πολλοί. Εντάξει, θα υπήρχαν και στην αρχαία Ελλάδα καθυστερημένοι. Οπότε, είναι απόγονοί τους. Πάντως, με τους προγόνους του ασχολείται πάρα πολύ αυτός που αμφιβάλλει για το ποιος είναι. Τίγκα στην αμφιβολία οι Έλληνες. Και στην δουλοπρέπεια. Να είστε καλά.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.