Συζήτηση με μετανάστη νεοναζί

Αγαπητέ Πιτσιρίκο,
Γράφω γιατί έχω σοκαριστεί.
Μόλις επέστρεψα από καφέ με έναν νεοναζί εστιάτορα!

Στη γειτονιά μου έχει ανοίξει ένα ελληνικό εστιατόριο (Βερολίνο), και έχει τύχει να πάω με παρέα, οπότε έχω γνωρίσει τον ιδιοκτήτη που φαίνεται πολύ φιλικός και με προσκαλεί συνέχεια για καφέ ή κρασί όποτε περνώ απ’ έξω.

Συνήθως έχω κάτι άλλο, καλύτερο, να κάνω, αλλά σήμερα συμφώνησα και κάθισα να πιούμε καφέ.

Συζητήσαμε αρκετά, για τις ρίζες του που είναι από τον Πόντο και για το ότι ήρθε μετανάστης στη Γερμανία πριν 20 χρόνια, για το πώς είναι η ζωή του και πώς τα φέρνει πέρα.

Σιγά σιγά η κουβέντα πήγαινε προς τα κοινωνικοπολιτικά, οπότε αναφερθήκαμε στους πρόσφυγες και την κατάσταση που επικρατεί.

Και σιγά σιγά άρχισε να ξεδιπλώνεται η ιδεολογία του που συνοψίζεται στα εξής -ύστερα από από ερωτήσεις μου και αφού μου δήλωσε ότι ψηφίζει ΧΑ-,

“Καλά κάνουν που πνίγονται οι Σύριοι, να μην εγκαταλείπουν τη χώρα τους σε καιρό πολέμου, να κάτσουν να την υπερασπιστούν όπως έκατσαν κ οι Έλληνες του ’40, μόνο οι μουσουλμάνοι φεύγουν, οι Χριστιανοί που είναι το 40% μένουν εκεί, οι περισσότεροι είναι εγκληματίες και μόνο κανα δυο είναι μορφωμένοι ένθρωποι”.

Για τους χρυσαυγίτες στην Ελλάδα που σκοτώνουν και δέρνουν τους αλλοδαπούς μικροπωλητές:

“Καλά τους κάνουν που τους δέρνουν, από αυτούς έχει πέσει έξω η Ελλάδα, και τα εμπορεύματά τους, αν τα παίρνουν από Έλληνες μαφιόζους αυτοί φταίνε που τα αποδέχονται”.

Για τη δική του κατάσταση ως μετανάστης:

“Αυτός ήρθε νόμιμα με χαρτιά και έφυγε σε καιρό ειρήνης, αυτός πληρώνει τους φόρους του και δεν πρόκειται κανείς να του κάψει το μαγαζί επειδή είναι ξένος”

Οταν ήρθε η ώρα να φύγω, μου είπε εκμυστηρευτικά ότι και ο “δικός τους εδώ “, εννοώντας το Χίτλερ, δεν ήταν και τόσο κακός και να διαβάσω πιο αμερόληπτα βιβλία που είναι γραμμένα από μη Εβραίους.

Ήμουν εν βρασμώ, αλλά η κουβέντα εξελίχθηκε σε πολύ φιλικό επίπεδο.

Αυτός στα 50 εγώ στα 30.

Αυτός πιο κοντός, δε με φόβιζε να του μιλάω, φαινόταν λίγο απαίδευτος, χωρίς πολύ μόρφωση, αλλά με παγιωμένη ιδεολογία.

Εγώ με ασαφή ιδεολογία, αλλά με σεβασμό σε κάθε μορφή ύπαρξης και κατανόηση στο διαφορετικό.

Δεν μπορώ να πιστέψω πως ένας φαινομενικά απλοϊκός άνθρωπος κρύβει μέσα του ένα φασίστα, διότι έχουμε συνηθίσει την εικόνα τους άγρια και επιθετική.

Δεν ξέρω αν πρέπει να τον φοβάμαι στην περίπτωση που είναι δικτυωμένος με τον υπόκοσμο, και δεν ξέρω αν έκανα καλά που εξέφρασα τη γνώμη μου και τον ρωτούσα διαρκώς να επεξηγεί αυτά που διατύπωνε.

Τουλάχιστον κατάλαβα από πρώτο χέρι πώς σκέφτονται οι φασίστες. Και γιατί νιώθουν ότι απειλούνται.

Διότι είναι πολύ διαφορετικό να διαβάζεις εμπειρίες άλλων από το να τις ζεις ο ίδιος.

Τώρα έχω ένα παραπάνω κίνητρο να ξεστραβωθώ διαβάζοντας, και την επόμενη φορά να απαντήσω ψύχραιμα σε τέτοια σαχλά επιχειρήματα.

Ή να αποχωρήσω ψύχραιμα και έγκαιρα μόλις αντιληφθώ τέτοια φάρα ανθρώπου.

Φιλιά από το κρύο και ελαφρώς ηλιόλουστο Berlin

Εύα

(Αγαπητή Εύα, Πόντιος, μετανάστης στην Γερμανία, και φασίστας στα 50 του είναι τελειωμένη περίπτωση. Δεν έχει ελπίδα. Ό,τι και να του πεις, είναι χαμένη υπόθεση. Με τους νεότερους έχει νόημα. Ίσως, δεν ξέρω κιόλας. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.