Γουρουνοκάλαντα και γαϊδουροφωνάρες

Αγαπητέ Πιτσιρίκο καλημέρα,
Η εικόνα από κρεοπωλείο γειτονιάς της Αθήνας παραμονή Χριστουγένων θα μπορούσε να είναι από ταινία του Λάνθιμου:

Με φόντο τα ψυγεία- βιτρίνες, όπου κρέμονταν τα πτώματα από γουρουνάκια και λοιπά δυστυχή τετράποδα θηλαστικά, “πτώματα” δίποδων θηλαστικών στέκονταν σιωπηλά σε μία μακριά ουρά, ενώ οι εργαζόμενοι κρεοπωλες με εργώδεις ρυθμούς δούλευαν ασταμάτητα, τεμαχίζοντας τα γιορτινά κρεάτα και αυξάνοντας τον χριστιανικό τζίρο του μαγαζιού.

Όλοι σιωπηλοί και σκυθρωποί.

Ουτε ευχές, ούτε συνομιλίες παρά μόνο μία ψυχαναγκαστικά διεκπεραιωτική λειτουργία.

Αναγκαστική διεκπεραιωτική λειτουργία -ούτε καν ψυχαναγκαστική- φαινόταν να είναι και η ακρόαση εκ μέρους της βουβής σειράς των ενηλίκων των καλάντων από παιδιά που έμπαιναν στο μαγαζί για να αναγγείλουν το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου της Αγάπης, σε χώρα με πλειοψηφία πολίτών που δηλώνουν υποτίθεται πιστοί και χριστιανοί.

Οι πιστοί χριστιανοί πελάτες ούτε γυρνούσαν να αντικρύσουν τα παιδιά, παρέμεναν ακίνητοι με γυρισμένοι την πλάτη.

Σημαντική λεπτομέρεια: Όλα τα παιδιά που αποφάσισαν να βγουν να τραγουδήσουν και να τα κονομήσουν ήταν παράφωνα, μικρά, μεγάλα, όλα.

Σε όλα ο ιδιοκτήτης έδινε ψυχαναγκαστικά και αυτός το προβλεπόμενο πενηντάλεπτο· μάλλον αποτελεί την επίσημη αμοιβή των καταστηματαρχών για κάλαντα, ήτοι εάν πας σε 100 μαγαζιά και ας έχεις γαϊδουροφωναρα, βγήκε το μεροκάματο.

Κάποια στιγμή, χωρίς να βλέπω ακούω μία γυναικεία φωνή να ζητά να πει τα καλαντα.

Και εκεί έρχεται η ανατροπή.

Η φωνή είναι αγγελική και απολύτως σωστή.

Σηκώνω ασυναίσθητα τα κεφάλι και βλέπω μία κοπελίτσα που ήταν όμορφη, χωρίς να “πουλάει” με χυδαιότητα την εμφάνισή της.

Ήταν ένα σεμνό άτομο που τραγουδούσε υπέροχα.

Και εκεί έρχεται η ανατροπή της ανατροπής: κανείς δεν γυρνάει να την κοιτάξει.

Δεν έκανε σε κανέναν εντύπωση το ωραίο τραγούδι της γιατί προφανως κανείς δεν ήταν σε θέση να το εκτιμήσει.

Είτε τραγουδούσαν ατάλαντοι παράφωνοι πιτσιρικάδες είτε κάποιος με ταλέτο το “κοινό” αδιαφορούσε και η αμοιβή εξακολουθούσε να είναι το ιδιο πενηντάλεπτο.

Μάλιστα, ο καταστηματάρχης την διέκοψε στη μέση -δίνοντάς της το πενηντάλεπτο- και η κοπέλα έφυγε τρέχοντας.

Η εικόνα μου θύμισε λίγο την ευρύτερη κατάσταση στη χώρα μας με τους ζωντανούς νεκρούς έλληνες ζόμπι που παραμένουν εδώ βουτηγμένοι στον ψυχαναγκαστικό καταναλωτισμό και την κατάθλιψη και το brain drain των ικανών που θα πρέπει να αναζητήσουν την ελπίδα στην Εσπερία του Ηλία.

Είναι απίστευτο, πάντως, πως ότι ζούμε και αισθανόμαστε τώρα το έχει συναισθανθεί και γράψει κατά τον μεσοπόλεμο ο Γ. Σεφέρης σε ποιήματα όπως “ο γυρισμός του ξενιτεμένου”, “η τελευταία μερα” και “ο τελευταίος σταθμός”.

Και για να μην κλείσω με κατάθλιψη, όντας ένας από τους εγκλωβισμένους στην χώρα των ζωντανων νεκρών, θα ήθελα να καταγράψω, σε συνέχεια της δικής σου προτροπής, κάτι καλό που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια.

Εκτός από το προσωπικό μου καλό, που είναι η γέννηση των παιδιών μου και το μοίρασμα της ζωής με την αγαπημένη μου σύντροφο, θα ήθελα να γνωστοποιήσω την ύπαρξη μιάς παιδικής χορωδίας στην Ελλάδα, της Ροζάρτε, της οποίας το επίπεδο είναι εφάμιλλο των ευρωπαικών παιδικών χορωδιών.

Mία ακρόαση στο YouTube είναι ενδεικτική και θα σου φτιάξει το κέφι.

Ίσως να μην είναι όλοι στην χώρα μας ζωντανοί νεκροι.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Βαγγέλης

(Αγαπητέ φίλε, κάποτε η αγαπημένη μου συνήθεια ήταν να παρατηρώ τους ανθρώπους. Στην αγορά, στον δρόμο, στα καφέ, παντού. Τώρα το έχω σταματήσει γιατί βλάπτει την ψυχική μου υγεία. Τώρα, για τα κάλαντα, είναι και σαν να σε κοροϊδεύουν τα παιδιά όταν σου λένε “Καλήν ημέρα άρχοντες…”. Τι άρχοντες, όλοι για μετανάστευση είμαστε. Πάντως, είναι όμορφα στην Αθήνα αυτά τα Χριστούγεννα. Αρκεί να αποφεύγεις τις πολλές συναναστροφές και να επικεντρώνεσαι στους κατάλληλους ανθρώπους. Λέγονται φίλοι και είναι ανεκτίμητοι. Τα πιο ωραία κάλαντα μου τα είπε ένα κοριτσάκι. Καλή χρονιά, με υγεία και τύχη. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.