Πρώτα η Γερμανία

Το “Πρώτα η Αμερική” ήταν το κυρίαρχο σύνθημα στην ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μια από τις πρώτες ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ ήταν η απόφαση για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (ΤΡΡ), ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζόμενων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί αμήχανα τον Τραμπ.

Ο Τραμπ λέει “Πρώτα η Αμερική”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πει “Πρώτα η Ευρώπη”;

Όχι, δεν μπορεί.

Πρώτα η Γερμανία.

Πρώτα η Γερμανία και οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Όχι, αυτό δεν είναι εθνικισμός. Όχι, αυτό δεν είναι ρατσισμός. Κούνια που σας κούναγε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να προωθήσει τόσες δεκαετίες την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα· η Ευρωπαϊκή Ένωση νόμισε πως το ευρώ, ένα νόμισμα, ήταν αρκετό για να ενώσει τους λαούς· πόση άγνοια κρύβει αυτό.

Και τώρα, οι εθνικισμοί φουντώνουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ -απόρροια, κυρίως, της βλακώδους συμπεριφοράς της ηγεσίας των Δημοκρατικών και της εμμονής τους στο πρόσωπο της Χίλαρι Κλίντον- αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τους ακροδεξιούς, ενόψει των εκλογών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Όταν τον Ιούνιο του 2016 οι Βρετανοί ψήφιζαν Brexit, κατηγορήθηκαν ομαδικά για φασισμό και ρατσισμό.

Οι Βρετανοί δεν είναι ούτε φασίστες, ούτε ρατσιστές.

Ξεχνούν, όμως, πολλοί πως η Βρετανία δεν πατήθηκε από τους Γερμανούς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Βρετανία -σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- δεν γιορτάζει ημέρα απελευθέρωσης γιατί δεν κατακτήθηκε από την Γερμανία.

Η Βρετανία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης.

Η Βρετανία -που δεν κατακτήθηκε με πόλεμο- δεν θα καθόταν φυσικά να κατακτηθεί από την Γερμανία με οικονομικές συνθήκες και ένα βλακώδες νόμισμα.

Όποιος συζητούσε με απλούς Βρετανούς πολίτες πριν το δημοψήφισμα για το Brexit -και δεν έμενε στις αναλύσεις των ΜΜΕ-, θα διαπίστωνε πως δεν ήταν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κατά μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που ηγεμονεύεται από την Γερμανία.

Ξέρετε, δεν έχουν συνηθίσει όλοι οι λαοί να ζουν υπό κατοχή.

Μπορεί οι Έλληνες να έχουν συνηθίσει να είναι η χώρα τους προτεκτοράτο άλλων δυνάμεων -αυτό εξηγεί, εν πολλοίς, και την παθητικότητα των Ελλήνων απέναντι στα σημερινά δεινά τους- αλλά αυτό δεν συμβαίνει με όλους τους λαούς.

Δεν είναι κακό να αγαπάς την πατρίδα σου και να θέλεις το καλό της.

Κακό είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων.

“Θέλουμε λεύτερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη την λευτεριά” έλεγε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης.

Αλλά το έχουμε ξεχάσει. Και υπάρχουν “προοδευτικοί” Έλληνες που βγάζουν καντήλες όταν ακούν τη λέξη “πατρίδα”, ξεχνώντας πως όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη αγαπούν τον τόπο που γεννήθηκαν.

Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ νίκησε επειδή δεν έκανε τίποτε άλλο από το να θυμίσει στους Αμερικανούς πως οι ΗΠΑ έγιναν μεν μεγάλες με καπιταλισμό, αλλά με καπιταλισμό σε συνθήκες προστατευτισμού και όχι ελεύθερης οικονομίας.

Αυτό που τους έκρυψε -αν και οφείλουν να το ξέρουν- είναι πως ο καπιταλισμός δεν γυρίζει πίσω· είναι η φύση του τέτοια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κοιτάει τον Ντόναλντ Τραμπ να προελαύνει και δεν ξέρει τι να κάνει.

Πρέπει κάποιος από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στον Τραμπ.

Ποιος, όμως;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόεδρο. Πάνω στην πρεμούρα τους να φτιάξουν το ευρώ, ξέχασαν την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Το ευρώ δεν μπορεί να μιλήσει.

Και τώρα;

Είπαμε, πρώτα η Γερμανία.

Αλλά ο Τραμπ που λέει “Πρώτα η Αμερική” είναι φασίστας.

Υποκρισία.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.