Στον αέρα όλα ξανά

Φίλε Πιτσιρίκο, το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στην χώρα του πολιτών από 7 χώρες τις οποίες έχουν κυριολεκτικά διαλύσει οι ΗΠΑ την προηγούμενη 15ετία, είναι από ηθικής πλευράς απαράδεκτο.

Όμως, από νομικής πλευράς είναι δικαίωμα των ΗΠΑ –και κάθε άλλου κράτους στη γη– να καθορίζουν το ποιοι θα έχουν ή δεν θα έχουν το δικαίωμα να περνούν τα σύνορά τους.

Το παράλογο του διατάγματος Τραμπ βρίσκεται στην απαγόρευση εισόδου σε άτομα που έχουν είτε κάρτα μόνιμης διαμονής στις ΗΠΑ είτε νόμιμη visa σε ισχύ και ταυτόχρονα προέρχονται από τις 7 αυτές μουσουλμανικές χώρες -Ιράν, Ιράκ, Συρία, Σουδάν, Υεμένη, Λιβύη, Σομαλία- για τις οποίες ισχύει η απαγόρευση εισόδου.

Δεν είναι μόνο παράλογο, είναι κυρίως ρατσιστικό.

Χιλιάδες Αμερικανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για το διάταγμα του νέου προέδρου τους.

Ανώτατοι δικαστικοί ύψωσαν νομικά τείχη στην εφαρμογή του διατάγματος και η πολιτεία της Ουάσινγκτον στον Ειρηνικό ανακοίνωσε πως θα προσφύγει κατά του νόμου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Κι όλη αυτή η κινητοποίηση είναι σίγουρα κάτι καλό γιατί δείχνει πως μέσα στην Αμερικανική κοινωνία υπάρχουν κάποια σημάδια ζωής που δεν τα βλέπεις πια συχνά στην γηραιά Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, όμως, που ο Τραμπ –για τους δικούς του λόγους– απειλεί με την υιοθέτηση πολιτικών οικονομικού προστατευτισμού που θίγουν τους θιασώτες της παγκοσμιοποίησης, βλέπει κανείς πολυεθνικές εταιρίες όπως οι Apple, Microsoft, Google, Facebook, Expedia, κλπ. να υποστηρίζουν οικονομικά –φανερά και επίσημα– τις αντιδράσεις ενάντια στον Τραμπ.

Τουλάχιστον περίεργο θα έλεγε κάποιος.

Προσπάθεια πολιτικής πίεσης και εκβιασμού θα έλεγε κάποιος άλλος.

Θα μπορούσε επίσης να πει κάποιος τρίτος ότι κάποιες θιγόμενες πολυεθνικές, χρησιμοποιώντας το όχημα για τις πολιτικές ταυτότητας (identity politics) πού τόσο επιτυχημένα δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια, επιχειρούν να δημιουργήσουν πολύ νωρίς μια δυναμική κινητοποιήσεων τύπου «κατσαρόλας», ώστε να είναι σε θέση να διαπραγματευτούν καλύτερα με την Αμερικανική διοίκηση την διατήρηση των προνομιακών τους θέσεων στην Αμερικανική και στην παγκόσμια οικονομία.

Άλλωστε, και οι Γερμανοί βιομήχανοι την δεκαετία του ’30, αρχικά σιχτιρίζανε και κοροϊδεύανε τον Χίτλερ, μέχρι να τα βρουν μαζί του και να τον αναγορεύσουν σε αρχηγό τους.

Για άλλη μια φορά, πάντως, το Όσκαρ γελοιότητας πηγαίνει στους Ευρωπαίους «ακτιβιστές» και «προοδευτικούς».

Οι οποίοι έχουν συλλέξει εκατομμύρια υπογραφές και έχουν διοργανώσει εκατοντάδες διαδηλώσεις, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις ρατσιστικές πολιτικές του Τραμπ, αλλά δεν έχουν αντιδράσει καθόλου στην δέκα φορές περισσότερο ρατσιστική συμφωνία για τους πρόσφυγες που υπέγραψε με τον Σουλτάνο και στο όνομα της ΕΕ η Καγκελάριος.

Ούτε διοργάνωσαν, βέβαια, κάποια διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πρόταση της προεδρεύουσας την ΕΕ, Μάλτας που προβλέπει την υπογραφή ανάλογης συμφωνίας για τους πρόσφυγες με την …σταθερή και δημοκρατική Λιβύη.

Όλοι εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τα εγκλήματα των άλλων, αποφεύγοντας όμως να δουν τα χέρια τους που είναι βαμμένα κόκκινα από το αίμα χιλιάδων αθώων που χάθηκαν -και χάνονται- στα νερά της Μεσογείου.

Κι όπως σου έγραψα, αλήτης και φασίστας είναι σίγουρα εκείνος «που κρατά στα χέρια του το όπλο και με αυτό σημαδεύει πάντα τον πιο αδύναμο».

Αλήτης και φασίστας, ο Τραμπ.

Αλήτες και φασίστες οι ηγέτες της μαφιόζικης συνομοσπονδίας που ακούει στο όνομα ΕΕ.

Όσο αφορά τα δικά μας, κατάσταση déjà vu.

Απειλούν ξανά οι «εταίροι» με το Grexit, αν δεν ληφθούν ξανά αποφάσεις για νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Κι έτσι θα πηγαίνει το βιολί, όσο οι μωρές παρθένες της Μπανανίας δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Γιατί τα πράγματα στην βάση τους είναι εξαιρετικά απλά.

Είτε βγαίνεις από την Ευρωζώνη, είτε μένεις μέσα σε αυτήν τρώγοντας το ένα μνημόνιο μετά το άλλο.

Είτε ζητάς την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με καθαρό ερώτημα σχετικά με την έξοδο ή όχι, είτε ψηφίζεις όποιο κόμμα νομίζεις πως είναι ενάντια σε αυτήν την κατάσταση εφόσον δεν μπορείς πια από την απελπισία να σηκώσεις τον κώλο σου από τον καναπέ.

Το επόμενο διάστημα πρέπει ο καθένας –και για πρώτη φορά στην ζωή του– να απαντήσει όχι στο ερώτημα αν είναι «δεξιός ή αριστερός», «προοδευτικός ή συντηρητικός» αλλά σε ένα άλλο, περισσότερο πραγματικό και σπουδαιότερο ερώτημα από τα παραπάνω.

Γιατί το αληθινό ερώτημα που τίθεται πια στον κάθε πολίτη της χώρας είναι το αν μετά από εφτά χρόνια μνημονιακής τρέλας είναι κρετίνος ή όχι.

Αν η απάντηση είναι «ναι», έχει καλώς.

Αν η απάντηση είναι «όχι», πάλι καλώς έχει.

Ας σταματήσουμε όμως να κρυβόμαστε πίσω από τις προδοσίες του Τσίπρα και του κάθε Τσίπρα.

Ίσως τελικά οι προδότες να είμαστε μονάχα εμείς.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Η νέα «εμφάνιση» του Blog είναι πάρα πολύ όμορφη.

(Αγαπητέ Ηλία, οι κινήσεις του Τραμπ αναγκάζουν τους πάντες να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Με πράξεις, όχι με λόγια. Ηλία, ο καπιταλισμός είναι ρατσιστικός, ούτως ή άλλως. Είναι ο ρατσισμός προς τους φτωχούς. Η Ευρώπη σταθερά βουτηγμένη στην υποκρισία. Είναι για γέλια η Ευρώπη. Πάντως, είναι προφανές πως θα γίνει χαμός. Ηλία, στην Ελλάδα τώρα, με την χώρα να έχει καταστραφεί, τσακώνονται ακόμα για το ευρώ και την δραχμή. Δεν βλέπουν ότι τα ευρώ εξαφανίζονται και το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει στο διάστημα. Οπότε, Ηλία, φτιάξε εσύ εκείνο το σπίτι που θα έχει ένα δωμάτιο και για εμένα, γιατί είναι κρίμα να υποφέρω εδώ. Καλύτερα να υποφέρω εκεί. Η νέα εμφάνιση του μπλογκ οφείλεται σε έναν καλό αναγνώστη που τώρα είναι φίλος. Ούτε το όνομά του δεν μπορώ να γράψω για να τον ευχαριστήσω. Δεν θέλει. Είναι σεμνός και ταπεινός. Θα τον φέρω κι αυτόν στην Ελβετία μαζί με την οικογένειά του. Να είσαι καλά. Ηλία.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.