Όχι άλλα ανθρώπινα δικαιώματα!

Με αφορμή το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, όλοι ξαφνικά μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανθρώπινο δικαίωμα η μετάβαση στις ΗΠΑ.

Βέβαια, για να πας στις ΗΠΑ, πρέπει να έχεις και τα χρήματα να πληρώσεις τα εισιτήρια.

Δηλαδή, για να έχεις το ανθρώπινο δικαίωμα να ταξιδεύεις όπου θέλεις, πρέπει να έχεις χρήματα.

Αν δεν έχεις χρήματα, έχεις το δικαίωμα να ταξιδέψεις αλλά μπορεί να καταλήξεις σε μια σκηνή στη Μυτιλήνη και να πεθάνεις από το κρύο.

Δηλαδή, το ανθρώπινο δικαίωμα να ταξιδεύεις δεν έχει και μεγάλη σημασία αν πεθαίνεις της πείνας.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν μόνο για αυτούς που έχουν αρκετά χρήματα.

Αυτοί έχουν και το δικαίωμα του …ταξιδιώτη.

Τις τελευταίες δεκαετίες, με όχημα τις πολιτικές ταυτότητας (identity politics) έχει γεμίσει ο τόπος από οργανώσεις, ακτιβιστές και ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών, των ανδρών, των παιδιών, των μαύρων, των άσπρων, των κίτρινων, των Εβραίων, των μουσουλμάνων, των χριστιανών, των άθεων, των μεταναστών, των προσφύγων, των gay, των bi, των άφυλων, των πολύφυλων, των χορτοφάγων, των κανίβαλων και πολλών άλλων.

Βέβαια, υπάρχει η Οικουμενική Διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία στο πρώτο άρθρο της αναφέρει:

“Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.”

Στο δεύτερο άρθρο, η Οικουμενική Διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναφέρει:

“Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.

Δεν θα μπορεί ακόμα να γίνεται καμία διάκριση εξαιτίας του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας από την οποία προέρχεται κανείς, είτε πρόκειται για χώρα ή εδαφική περιοχή ανεξάρτητη, υπό κηδεμονία ή υπεξουσία, ή που βρίσκεται υπό οποιονδήποτε άλλον περιορισμό κυριαρχίας.”

Τα υπόλοιπα άρθρα προβλέπουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τόσο απλά.

Δεν έχουμε παρά να τα εφαρμόσουμε.

Βέβαια, τα ανθρώπινα δικαιώματα σκοντάφτουν στον καπιταλισμό.

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι το αποδέχονται.

Βρίσκω εντελώς βλακώδη το να αποδέχονται οι άνθρωποι να κατηγοριοποιούνται ή και να γκετοποιούνται ανάλογα με το φύλο τους, την θρησκεία τους, την εθνικότητά τους, το χρώμα του δέρματός τους, τη σεξουαλικότητά τους, την γλώσσα τους και ένα σκασμό άλλα χαρακτηριστικά.

Όλοι αυτοί διαμαρτύρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Μάλιστα αυτό δεν τελειώνει ποτέ, αφού έχουμε τις φεμινίστριες, τις μαύρες φεμινίστριες, τις μαύρες ανάπηρες φεμινίστριες, τις μαύρες ανάπηρες μουσουλμάνες φεμινίστριες, τις μαύρες ανάπηρες μουσουλμάνες βετεράνες φεμινίστριες, και όποιες άλλες φεμινίστριες θέλετε.

Η Χίλαρι Κλίντον θεωρούσε πως έπρεπε να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα. Σιγά το κατόρθωμα. Επίσης, τι νόημα έχει να επικαλείσαι πως είσαι γυναίκα, όταν πολιτεύτηκες σαν τον Κόναν τον βάρβαρο;

Βασικά, είμαστε όλοι άνθρωποι.

Θα έπρεπε να συμφωνήσουμε πως είμαστε όλοι άνθρωποι, πως αρκεί η Οικουμενική Διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, και να αγωνιστούμε για αυτά τα δικαιώματα.

Για όλους.

(Στην ιστορική ομιλία του το 1979 στον ΟΗΕ, ο Φιντέλ Κάστρο είχε πει: “Συχνά αναφέρονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά πρέπει επίσης να ακουστούν τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας. Γιατί κάποιοι άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να περπατούν ξυπόλητοι; Για να μπορούν κάποιοι άλλοι να μετακινούνται με πολυτελή αυτοκίνητα; Γιατί κάποιοι άνθρωποι να ζουν μόνο μέχρι τα 35 τους χρόνια, έτσι ώστε άλλοι να ζουν μέχρι τα 70; Γιατί κάποιοι άνθρωποι να είναι απελπιστικά φτωχοί, για να είναι κάποιοι άλλοι ανεκδιήγητα πλούσιοι;”)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.