Αντιγόνη και ξερό ψωμί

Σάλος έχει ξεσπάσει στη χώρα μετά την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής να καταργηθεί η διδασκαλία της Αντιγόνης του Σοφοκλή στο Λύκειο.

Οι αγρότες, μόλις πληροφορήθηκαν πως μπορεί να καταργηθεί η Αντιγόνη από το Λύκειο, σκλήρυναν την στάση τους και απειλούν να μπουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Οι αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων έκαψαν την Αθήνα επειδή η Αντι-γόνη είναι “αντί” και ό,τι είναι “αντί” το γουστάρουν τρελά.

Παράλληλα, εκατομμύρια Έλληνες έχουν βγει στους δρόμους και στηθοδέρνονται για την Αντιγόνη.

Του Έλληνα είναι να μην του κόψεις την Αντιγόνη από το Λύκειο· είναι ικανός να κάνει επανάσταση ο Έλληνας για την Αντιγόνη.

Δεν έχει σημασία που, αν βγεις στον δρόμο και ρωτάς τους περαστικούς ποια ήταν η Αντιγόνη, δεν θα έχουν ιδέα και η πρώτη τους σκέψη θα είναι πως η Αντιγόνη συμμετέχει στο The Voice και μαλλιοτραβιούνται η Έλενα Παπαρίζου με τον Σάκη Ρουβά για το ποιος θα την πάρει στην ομάδα του.

Όχι, σημασία έχει να διδάσκεται η Αντιγόνη στο Λύκειο σε καυλοπυρέσσοντες νεανίες και καυλοπυρέσσουσες κορασίδες που βαριούνται φρικτά και περιμένουν να τελειώσουν το σχολείο, για να πάνε σε κάποια άλλη χώρα να ζήσουν σαν άνθρωποι.

Βέβαια, η Αντιγόνη είναι εντελώς ντεκαβλέ γιατί αγαπούσε τον αδελφό της και ήθελε να τον θάψει αλλά ο Κρέοντας -που ήταν ο Τραμπ της εποχής- δεν την άφηνε.

Δεν σας λέω όλη την υπόθεση γιατί είναι πολύ δραματικό έργο και δεν θέλω να σας χαλάσω την έκπληξη του τέλους που ο αδερφός της Αντιγόνης ανασταίνεται και την παντρεύεται γιατί τελικά δεν ήταν αδέρφια, αφού οι γονείς της Αντιγόνης την είχαν πάρει από τους γύφτους. Αχ, μου ξέφυγε!

Η Αντιγόνη είναι αγωνίστρια, αντιστασιακή και πατριώτισσα, οπότε δεν πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, αφού μπορεί τα παιδιά να αισθάνονται άσχημα που η Αντιγόνη ήταν γενναία και τα έβαλε μόνη της με την εξουσία, ενώ αυτοί και οι γονείς τους είναι προσκυνημένοι και χάπατα.

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων τονίζει με νόημα πως η Αντιγόνη του Σοφοκλή συνέχισε να διδάσκεται και κατά την διάρκεια της δικτατορίας, οπότε καταλαβαίνουμε πως καθηγητές που δεν ενοχλούνταν από τη χούντα έμπαιναν ανέμελα στην τάξη και δίδασκαν την Αντιγόνη, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως η Αντιγόνη δεν ήταν κότα σαν αυτούς.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η διδασκαλία της Αντιγόνης είναι συμβολική, όπως συμβολικά είναι τα πάντα στην Ελλάδα.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.