Εργάτες αγρότες φοιτητές

Αγαπητέ πιτσιρίκο
Παλιότερα στα φοιτητικά μου χρόνια, σίγουρα και στα δικά σου, ένα από τα συνθήματα που κυριαρχούσαν με διάφορες παραλλαγές και με τις ανάλογες προσθαφαιρέσεις ήταν το “εργάτες, αγρότες, φοιτητές”.

Για παράδειγμα, μπορούσε να προστεθεί και η λέξη μαθητές κλπ κλπ.

Φυσικά, ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησε και στη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973, όπου μαζί με το “ψωμί-παιδεία-ελευθερία”, “κάτω η χούντα” κλπ, επειδή, ενώ αρχικά ξεκίνησε από διαμαρτυρία με φοιτητικά αιτήματα, σύντομα εξελίχθηκε σε παλλαϊκή εξέγερση και, εκτός από φοιτητικές συνελεύσεις, γίνονταν και εργατικές.

Μάλιστα, επειδή είχαν μοιραστεί χιλιάδες προκυρήξεις και το πράγμα πήγαινε για μεγάλη κινητοποίηση και απεργία, τους πρόλαβαν με το τανκ και την είσοδο στο Πολυτεχνείο.

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα.

Στο σήμερα που οι μόνοι που έχουν απομείνει είναι οι αγρότες με τα μπλόκα.

Εργάτες δεν υπάρχουν καθώς ούτε οικοδομή υπάρχει ούτε εργοστάσια, άρα αριθμητικά είναι πολύ λιγότεροι από παλιότερα, αλλά και οργανωτικά και αγωνιστικά καμία σχέση.

Εξαίρεση αποτελούν, βέβαια, οι ναυτεργάτες.

Και οι φοιτητές, χωρίς να θέλω να είμαι αυστηρός, πολύ λίγο αντιδρούν σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Φυσικά, υπάρχει και η εξήγηση ότι, με τόση κοροϊδία και τόσες κωλοτούμπες, ο λαός κουράστηκε.

Και εδώ είναι τεράστιες οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Σκουριών, όπου ένας ολόκληρος μακροχρόνιος και λαϊκός αγώνας εκφυλίστηκε και εγκαταλείφθηκε, καθώς δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και το κεφάλαιο πάλι κέρδισε.

Όταν λοιπόν σε αυτό αλλά και σε όλα τα θέματα μονίμως οι ελπίδες διαψεύδονται, είναι λογικό να υπάρχει ψυχική κόπωση το λιγότερο.

Βέβαια, όπως έχεις πει άπειρες φορές, ένα κυρίαρχο που μας χαρακτηρίζει και καθορίζει το πώς σκεφτόμαστε και αντιδράμε είναι ο ατομισμός. Ο καθένας για την πάρτη του.

Δυστυχώς.

Κι όμως.

Δεν χρειάζονται μεγαλοπρεπείς κινήσεις, κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες κλπ.

Πολύ απλά.

Όπως σου είχα γράψει “δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο”.

Μία στάση πληρωμών, έστω και ενός ή δύο μηνών, θα άλλαζε ριζικά τη μοίρα μας.

Τελειώνοντας, θα επανέλθω στα μπλόκα.

Πολλές φορές έχεις πει οτι είναι της πλάκας, ότι απλά κάνουν κάποιες ενέργειες για να φαίνονται στα δελτία των ειδήσεων, ότι σκέφτονται μόνο την πάρτη τους κλπ.

Πιθανόν να έχεις δίκιο.

Όμως όπως επίσης σου είχα γράψει “τα μπλόκα ενισχύουν το ανεφάρμοστο της συμφωνίας”.

Αυτό, έστω και ελάχιστα, υπάρχει.

Και ότι ενισχύει το ανεφάρμοστο της συμφωνίας είναι καλοδεχούμενο.

Φιλικά

Σόλων

(Αγαπητέ φίλε, έχει αλλάξει η εποχή και εμείς επιμένουμε με όρους της δεκαετίας του ’70. Το ’70, όμως, αφενός υπήρχε ακόμα η Σοβιετική Ένωση και αφετέρου δεν κυριαρχούσε παντού η οικονομία της αγοράς. Επίσης, η εποχή της εργασίας έχει τελειώσει -και πολύ καλά έκανε- αλλά, αντί να πιέζουμε για το βασικό εισόδημα, θέλουμε να δουλεύουμε σε δουλειές που δεν υπάρχουν γιατί δεν χρειάζεται να υπάρχουν. Η συμφωνία είναι ανεφάρμοστη ούτως ή άλλως. Το ξέρουν οι πάντες. Και μέσα και έξω. Το θέμα ξεπερνάει την Ελλάδα και αφορά όλες τις χώρες του κόσμου. Όταν καταρρέει η παγκόσμια οικονομία, τα πράγματα δεν είναι καλά για καμία χώρα, για κανένα λαό. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.