Η ΑΕΠΙ και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Μετά το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές ημέρες -μετά το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας Ernst & Young που παραγγέλθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη-, ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος έστειλε προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του ζητάει να αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλία για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ.

Ειλικρινά, εντυπωσιάζομαι από το ότι ο Σταύρος Ξαρχάκος θεωρεί πως η εξυγίανση της ΑΕΠΙ είναι θέμα του πρωθυπουργού της χώρας.

Με εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο επειδή ο Σταύρος Ξαρχάκος, μόλις πριν από μερικούς μήνες, είχε κάνει προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον ως “Κίρκη” και ως “έναν πρωθυπουργό που δεν είναι πρωθυπουργός”.

Πολλές απαιτήσεις έχει -στον ενικό μάλιστα η επιστολή του- από έναν άνθρωπο που δεν εκτιμά.

Αφού ξεκαθαρίσω πως εγώ δεν εκτιμώ τον Αλέξη Τσίπρα -τον θεωρώ πολιτικό απατεώνα αλλά δεν του ζητάω και χάρες-, αναρωτιέμαι γιατί ο Σταύρος Ξαρχάκος έχει τέτοιες απαιτήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για την ΑΕΠΙ.

Γιατί ο Σταύρος Ξαρχάκος δεν ζητούσε την εξυγίανση της ΑΕΠΙ από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή, που ήταν δυο πρωθυπουργοί του κόμματος που στηρίζει, αγαπά και του οποίου ήταν βουλευτής και ευρωβουλευτής;

Μήπως είναι σημερινό το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ;

Όχι, δεν είναι.

Ήταν κοινό μυστικό επί δεκαετίες πως κάτι βρομούσε στην ΑΕΠΙ αλλά δεν θυμάμαι να διαμαρτύρονταν ιδιαίτερα οι “δημιουργοί”.

Τώρα μιλάνε οι “δημιουργοί”, που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο και διαπιστώθηκε πως η ΑΕΠΙ είναι πτωχευμένη επειδή οι μέτοχοι έδιναν αστρονομικούς μισθούς στους εαυτούς τους και σε συνδεδεμένες εταιρείες που ανήκαν στους ίδιους και σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Και μάλιστα δεν μιλάνε όλοι οι “δημιουργοί”.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος μιλάει -έστω και καθυστερημένα, έστω για ιδιοτελείς λόγους- αλλά παρατηρείται μια ύποπτη σιωπή από πολλούς “δημιουργούς”, οι οποίοι έχουν βγάλει τον σκασμό.

Αλήθεια, γιατί δεν μιλούσαν τόσα χρόνια οι “δημιουργοί” για την ΑΕΠΙ;

Εγώ ξέρω -γιατί ξέρω κι εγώ κάποιους ανθρώπους- αλλά ας αφήσουμε την Δικαιοσύνη να το αποκαλύψει, γιατί δεν είναι και πολύ έξυπνο στην Ελλάδα να γράφεις για την Μαφία.

Πάντως, ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας είναι καταπληκτικός.

Πέρσι την Πρωταπριλιά, με αφορμή την τοποθέτηση του Γιαν Φαμπρ στο Φεστιβάλ Αθηνών-, οι Έλληνες καλλιτέχνες ανακάλυψαν, μετά από έξι χρόνια, πως η Ελλάδα είναι στα Μνημόνια.

Τώρα, οι “δημιουργοί” πέφτουν από τα σύννεφα με την ΑΕΠΙ.

Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έσκισε το Μνημόνιο αλλά ξεβράκωσε πολύ κόσμο.

Πολύ “καλό” κόσμο. Και ψεύτικο.

(Θυμάμαι μια εκπομπή για την ΑΕΠΙ στην ΕΡΤ πριν από πολλά χρόνια. Όταν ο δημοσιογράφος Παύλος Αλέπης τόλμησε να πει πως θα πει ονόματα από την ΑΕΠΙ, ο εκπρόσωπος της εταιρείας τον απείλησε με μήνυση. Φυσικά, ο δημοσιογράφος έκανε πίσω.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.