Ικέτες

Η υπόθεση των δυο Τούρκων κομάντο -ο ένας κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι συμμετείχε στην ομάδα που σχεδίαζε την δολοφονία Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήματος-, όπως και των άλλων Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, είναι πάρα πολύ διδακτική.

Αυτοί οι δυο Τούρκοι κομάντο εκπαιδεύονται για να μισούν τους εχθρούς -φανταστικούς ή υπαρκτούς- της πατρίδας τους, της Τουρκίας.

Ανάμεσα στα συνθήματα που λένε οι Τούρκοι κομάντο -και οι άλλοι Τούρκοι στρατιωτικοί των επίλεκτων ομάδων- είναι συνθήματα ανελέητου μίσους για τους Έλληνες, μόνο και μόνο επειδή είναι Έλληνες· το ίδιο κάνουν και οι δικοί μας, αντίστροφα.

Και ξαφνικά, μια μέρα, οι Τούρκοι κομάντο βρίσκονται να ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Ζητούν άσυλο από τους “εχθρούς” τους.

Ικέτες.

Σκεφτείτε τι γίνεται τώρα στο μυαλό αυτών των ανθρώπων που η δουλειά τους είναι να σκοτώνουν -μεταξύ άλλων- αυτούς από τους οποίους ζητούν σήμερα άσυλο.

Μπορεί στην Ελλάδα όλα να θεωρούνται ιερά αλλά η αλήθεια είναι πως ο ικέτης είναι ένα πραγματικά ιερό πρόσωπο.

Ο ικέτης ήταν ιερό πρόσωπο στην αρχαία Ελλάδα και θα έπρεπε να είναι ιερό πρόσωπο και στη σύγχρονη Ελλάδα. Ο ικέτης θα έπρεπε να είναι ιερό πρόσωπο παντού και πάντα.

Δεν είναι μόνο ο Ικέσιος Δίας που προστατεύει τους ικέτες αλλά και όλα τα νοήματα του ανθρωπισμού και του χριστιανισμού.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι ένας ιερός χώρος για ικέτες, για ανθρώπους που είναι κυνηγημένοι και κινδυνεύει η ζωή τους.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να ζητήσει να χαρακτηριστεί ως χώρα για ικέτες, και να απαιτήσει -μέσω μιας συνθήκης- αυτό να γίνει σεβαστό από όλες τις άλλες χώρες.

Βέβαια, αυτό θα απαιτούσε η Ελλάδα να είναι μια χώρα ανεξάρτητη και όχι ένα χρεοκοπημένο προτεκτοράτο που αναγκάζει τους κατοίκους του να φύγουν.

Κάποιοι πιστεύουν πως, αν η Ελλάδα δώσει άσυλο στους Τούρκους στρατιωτικούς, θα κινδυνεύσει από την Τουρκία.

Κάνουν λάθος.

Η τουρκική κοινωνία παρατηρεί τώρα και η Ελλάδα κερδίζει κάθε μέρα φίλους στην Τουρκία και σε όλον τον κόσμο.

Παράλληλα, η τουρκική κοινωνία μαθαίνει πως η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και φιλόξενη χώρα για τους Τούρκους, ακόμα κι αν τους κυνηγούν όλοι, ακόμα και αν η δουλειά τους είναι να μισούν τους Έλληνες.

Αυτά είναι μεγάλα μαθήματα ζωής.

Μαθήματα για τους Τούρκους, για τους Έλληνες, για όλους.

Αρκεί να θέλεις να μάθεις.

Και αν μάθεις, προχωράει και η κοινωνία στην οποία ζεις.

Έτσι προχωρούν οι κοινωνίες.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.