Μια καθαρή εξήγηση επί προσωπικού

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, αυτό το κείμενο απευθύνεται μόνο σε αυτούς που εκτιμούν κάπως τον γράφοντα, και είναι ένα κείμενο που θα ήθελα να μην χρειαζόταν ποτέ να γράψω.

Τις τελευταίες ημέρες, έχω λάβει πολλά μέιλ από αναγνώστες που μου γράφουν πως στηρίζουν συγκεκριμένα ΜΜΕ μόνο και μόνο επειδή τους το είχα ζητήσει εγώ στο παρελθόν με λύσσα -και με εκατοντάδες ποστ- , αλλά διαπιστώνουν τώρα πως αυτά τα ΜΜΕ επιθυμούν την εξόντωσή μου και να σταματήσω να γράφω.

Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στο ποια νέα ΜΜΕ στήριξα στο παρελθόν· όποιος διαβάζει το μπλογκ, ξέρει.

Θέλω να ξεκαθαρίσω πως -εδώ και χρόνια- δεν συνεργάζομαι με κανένα ΜΜΕ.

Ούτε καθεστωτικό, ούτε “εναλλακτικό”.

Μετά την χρεοκοπία του 2010, πήρα την απόφαση -και το κρατάω ακόμα- να μην δουλέψω σε κανένα καθεστωτικό ΜΜΕ και να στηρίξω με όλη μου την δύναμη νέες προσπάθειες για ανεξάρτητα ΜΜΕ γιατί πίστευα πως πρέπει οι πολίτες να πάρουμε την ενημέρωση στα χέρια μας.

Το έκανα, διαπίστωσα κάποια στιγμή πως δεν είχε νόημα -πίσω από τα μεγάλα λόγια για ανεξάρτητη δημοσιογραφία υπήρχαν προσωπικές φιλοδοξίες, προσωπικές ατζέντες αλλά και η σκληρή πραγματικότητα που λέει πως οι άνθρωποι πρέπει να έχουν να φάνε- και σταμάτησα να συνεργάζομαι.

Δεν μπορώ να πω εγώ σήμερα σε κάποιον να σταματήσει να στηρίζει ένα ΜΜΕ με το οποίο συνεργάστηκα στο παρελθόν και το στήριξα από την αρχή του.

Μπορώ, όμως, να πω πως συνεργάστηκα με κάποια ΜΜΕ για ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Δεν συνεργάστηκα για να κάνει περιουσία και όνομα ο ιδιοκτήτης -μην πληρώνοντας τους υπαλλήλους του-, ούτε για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις και να βρούμε δουλειά σε καθεστωτικό ΜΜΕ· άλλωστε, εγώ είχα δουλειά πριν την χρεοκοπία σε καθεστωτικό ΜΜΕ και την παράτησα, ενώ δεν ήταν καθόλου λίγες οι προτάσεις που μου έγιναν τα επόμενα χρόνια από καθεστωτικά ΜΜΕ.

Επίσης, την ανεξάρτητη δημοσιογραφία δεν την αντιλαμβάνομαι ως χρηματοδότηση από κόμματα ή ολιγάρχες.

Ούτε την αντιλαμβάνομαι ως βήμα σε νεοφιλελεύθερους φασίστες και παραδοσιακούς φασίστες.

Εγώ με αυτούς δεν έχω καμία σχέση.

Δεν είχα ποτέ σχέση με αυτούς και δεν πρόκειται να έχω ποτέ.

Δεν έγινα ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σκοπεύω να γίνω δεξιός, τώρα που κάποιοι πρώην σύντροφοι βλέπουν την Δεξιά να έρχεται και θέλουν να επιβιβαστούν στο σκάφος της.

Τούτων δοθέντων, ο καθένας μπορεί να στηρίζει όποιον θέλει.

Αλλά όχι στο όνομά μου.

Ιδιοκτήτες ΜΜΕ που πλασάρονται ως φίλοι μου, να σταματήσουν να πλασάρονται ως φίλοι μου γιατί δεν είναι.

Ο πιτσιρίκος γράφει στο μπλογκ του και πουθενά αλλού.

Ο καθένας να κάνει καριέρα με την δική του αξία και όχι με τις πλάτες και τους κόπους των άλλων.

Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους εργαζόμενους συγκεκριμένου ΜΜΕ που μου έστειλαν δεκάδες μέιλ τα τελευταία χρόνια -το πρώτο το 2013- για τις συνθήκες γαλέρας όπου εργάζονταν, επειδή δεν δημοσίευσα τα μέιλ τους και δεν υπέγραψα τα κείμενά τους, για να προστατεύσω την …ανεξάρτητη δημοσιογραφία· αν έχει κάποια σημασία, από αυτό το ΜΜΕ, αν και το στήριξα με πολλούς τρόπους, δεν πήρα ποτέ ούτε μισό ευρώ, αν και αυτό μάλλον το ξέρετε γιατί ο ιδιοκτήτης του το έλεγε σε όλους.

Καταλήγοντας, θέλω να εκφράσω -και ας μου συγχωρεθεί αλλά κι εγώ άνθρωπος είμαι- μια ανθρώπινη απορία:

Πώς είναι δυνατόν, σε μια χρεοκοπημένη και διαλυμένη χώρα με διαλυμένους ανθρώπους, εσύ το ανεξάρτητο ΜΜΕ να επιλέγεις να επιτεθείς σε έναν άνεργο μπλόγκερ που δεν έχει να πληρώσει ούτε το ΤΕΒΕ του;

Ειδικά, όταν ξέρεις πως δεν έχει να πληρώσει το ΤΕΒΕ του γιατί σου το έχει πει.

Δηλαδή, αυτός είναι το πρόβλημά σου; Ε βέβαια, αφού οι κυβερνητικοί και οι ολιγάρχες είναι πια φίλοι σου.

Αν εσύ έχεις σπιταρόνα, είναι δύσκολο να καταλάβεις αυτόν που φιλοξενείται σε δωμάτιο 12 τετραγωνικών.

Στην χρεοκοπημένη και διαλυμένη Ελλάδα -με τους διαλυμένους πολίτες- δικός μου στόχος δεν ήταν και δεν θα γίνουν ποτέ οι άλλοι πολίτες.

Στόχος ήταν, είναι και θα είναι πάντα η εξουσία.

Ποτέ δεν χρησιμοποίησα το μπλογκ μου, για να κάνω προσωπικές επιθέσεις σε άλλους πολίτες, δεν απάντησα σε πάμπολλες προσωπικές επιθέσεις, ούτε ανέβασα κείμενα αναγνωστών που έκαναν προσωπικές επιθέσεις σε άλλους πολίτες· για ένα συγκεκριμένο δημοσιογράφο που έκανε την κωλοτούμπα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, έχω λάβει εκατοντάδες μέιλ αλλά δεν δημοσίευσα ούτε ένα· βέβαια, αυτός δημοσίευσε κείμενο εναντίον μου αλλά δεν πειράζει, καλή καρδιά.

Αλλά κάποιοι αγαπούν, τελικά, την εξουσία και τους ολιγάρχες -που τόσο έλεγαν πως μισούν-, οπότε το πρόβλημά τους και ο στόχος τους είναι ένας άνεργος μπλόγκερ που τους στήριξε σε κάθε στιγμή και σε κάθε επίθεση που δέχτηκαν.

Μπράβο, σύντροφοι.

Σύντροφοι, ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξετε.

Στο χέρι σας είναι. Όλα είναι επιλογή.

Πάντως, δεύτερη ζωή δεν έχει.

Όλα εδώ είναι.

Εγώ θα σας περιμένω.

Και να θυμάστε πως φίλος σου είναι αυτός που σου λέει την αλήθεια. Όχι οι κόλακες και οι γλείφτες.

(Ειλικρινά, λυπάμαι που αναγκάστηκα να γράψω αυτό το κείμενο. Αλλά υπάρχουν και όρια.)

(Ό,τι έγραψα παραπάνω ισχύει και για κάποιους πολιτικούς. Αν στήριξα την στάση κάποιων πολιτικών σε συγκεκριμένες καταστάσεις και συγκεκριμένα θέματα -επειδή θεώρησα την στάση τους τίμια και πατριωτική-, δεν σημαίνει πως συμφωνώ σε όλα όσα κάνουν.)

(Σήμερα το απόγευμα, καθώς περπατούσα στο κέντρο της Αθήνας, σκεφτόμουν πόσο πολύ θέλω να φύγω από την Ελλάδα. Και στο μυαλό μου, είχε κολλήσει μια λέξη: Σκατάδες.)

(Δεν επιτρέπεται η δημοσίευση του κειμένου από άλλα σάιτ. Ευχαριστώ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.