Τρελοί, λογικοί, και αριστεροδεξιοί

Γεια σου Πιτσιρίκο,
Διαβάζοντας το κείμενό σου «Οι Έλληνες αντιστέκονται στην Gucci», πρώτα γέλασα για το πόσο πιθανό είναι να γίνει κάτι τέτοιο, και μετά θυμήθηκα μια σκηνή από το «Ραν» του Κουροσάβα, όπου ο υπηρέτης-γελωτοποιός λέει: «Σε ένα τρελό κόσμο, μόνο οι τρελοί είναι λογικοί».

Τα όσα βέβαια γίνονται στον κόσμο έχουν προ πολλού ξεπεράσει το όριο της μεταφορικής τρέλας και προσεγγίζουν την κλινική ψυχασθένεια.

Μιας που ανέφερα τον Σαίξπηρ -το «Ραν» είναι διασκευή του «Βασιλιάς Ληρ», για όσους πιθανόν δεν το γνωρίζουν- διαβάζω ότι υπάρχουν φοιτητές που αρνούνται να διδαχτούν Σαιξπηρικά κείμενα γιατί, λέει, ο Σαίξπηρ ήταν άνδρας και λευκός, κι εκείνοι θέλουν να πολεμήσουν τον ρατσισμό.

Αρνείσαι δηλαδή να διδαχτείς έναν από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της ιστορίας, μόνο και μόνο επειδή ήταν λευκός.

Και το κάνεις γιατί θέλεις να πολεμήσεις τον ρατσισμό. Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια.

Σαν το ΝΑΤΟ, που προετοιμάζεται για πόλεμο για να διασφαλίσει την ειρήνη και βομβαρδίζει χώρες πίσω στη λίθινη εποχή, για να προστατέψει τους πολίτες τους από τους αιμοσταγείς δικτάτορες.

Αλλά και στα δικά μας, η τρέλα περισσεύει.

Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του πολιτισμού, ναι, αλλά παίζει να είναι και της ψυχασθένειας.

Μίλησε ο Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μίλησε με την ιδιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Και δεν βγαίνει ένας να πει το προφανές: ούτε Τράπεζα είναι, ούτε της Ελλάδας, ούτε και στη Βουλή μίλησε, καθότι τα προτεκτοράτα δεν έχουν Βουλή, κι οι εκλογές γίνονται όταν και όπως πουν τα αφεντικά.

Κι είπε ο Στουρνάρας ότι πρέπει, λέει, να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση γιατί κάθε καθυστέρηση θα είναι μοιραία, κι αν πάμε σε εθνικό νόμισμα, θα μετατραπεί η Ελλάδα σε Βόρεια Κορέα· από την Ελβετία που είναι τώρα.

Και βλέπεις τα σχόλια κάτω από την είδηση να ζητωκραυγάζουν, να εξυμνούν τον Στουρνάρα, τον Σαμαρά, μέχρι και τον Γ. Παπανδρέου, να προσμένουν τον Κούλη, να μην σου πω να προσκυνούν και τον Σημίτη.

Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου αμέτρητοι πιστεύουν ότι υπάρχει ένας τύπος με 600 δισ. ευρώ από την πώληση διαστημικής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, κι ότι θα τους σώσει από τα χρέη.

Εδώ, θα μου πεις, υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα πιστεύουν στον Τσίπρα, οπότε γιατί όχι;

Μιλάμε επίσης στην Ελλάδα για Αριστερά, Δεξιά, Κεντροαριστερά, και δεν ξέρω τι.

Μου αρέσει επίσης εκείνος ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος που έχει κάνει πολλά θέματα για την Ελλάδα τελευταία -δεν θα αναφέρω το όνομά του, ξέρεις ποιον εννοώ- που ακόμα αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ ως «Ριζοσπαστική Αριστερά».

Πιο «Λαϊκή Δημοκρατία» είναι η Κίνα, παρά «Ριζοσπαστικη Αριστερά» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κόσμος δεν χωρίζεται πια σε Δεξιά κι Αριστερά εδώ και κάμποσα χρόνια.

Τουλάχιστον από τότε που, όπως είπες κι εσύ στο πρόσφατό σου κείμενο για τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, τα Ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα άλλαξαν ρότα προς τον φιλελευθερισμό.

Σε τι χωρίζεται τότε, θα ρωτήσει κανείς. Έτσι όπως το βλέπω, σε τρελούς και λογικούς.

Να είσαι καλά, Πιτσιρίκο.

Μη σταματήσεις να γράφεις, τα κείμενά σου είναι όαση λογικής στην τρέλα.

Εκτός κι αν είμαστε τρελοί σε έναν τρελό κόσμο.

Χριστόφορος

(Αγαπητέ Χριστόφορε, η υστερία με τους σεξισμούς και τους ρατσισμούς είναι υποκινούμενη για να μην ασχολούνται οι άνθρωποι με τα ταξικά. Και οι άνθρωποι τσιμπάνε σε επαγγελματίες αντιρατσιστές, φεμινιστές, φεμινίστριες, ακτιβιστές, ακτιβίστριες και άλλους υπαλλήλους. Πάντως, θυμάμαι πως, όταν ξεκίνησαν τα μπλογκ το 2005, υπήρχαν μπλόγκερ που έγραφαν πως δεν διαβάζουν κανέναν συγγραφέα και κανένα βιβλίο, για να μην επηρεαστούν και δεν γράψουν αριστουργήματα. Λογικά, σήμερα θα είναι στο Δαφνί. Ο Στουρνάρας θα έπρεπε να είναι παρέα με τον Σημίτη στη φυλακή. Οι Έλληνες γουστάρουν Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά, Τσίπρα, Μητσοτάκη και άλλα λαμόγια. Περαστικά τους. Πρέπει να φταίει η βαριά αμορφωσιά για την τόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση. Χριστόφορε, θα γράφω όσο διαβάζουν άνθρωποι και όσο είμαι καλά. Είναι πολύ διασκεδαστικό να γράφεις. Ειδικά, όταν κάποιοι σε διαβάζουν. Να είσαι καλά.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.