Χίλιες ξενιτιές δεν κάνουν μια πατρίδα

Οι 6 στους 10 Έλληνες που μετανάστευσαν εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας δηλώνουν πως δεν ξέρουν αν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά το θετικό είναι πως όλοι τους μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα -αφού πεθάνουν- για να θαφτούν εδώ και να μείνουν για πάντα εδώ.

Το 25% των ερωτηθέντων λέει πως θα επιστρέψει μέσα σε 10 χρόνια, το 12% αργότερα και το 6% λέει πως δεν θα επιστρέψει ποτέ, οπότε ξέρουμε πως οι ρεαλιστές μετανάστες είναι μόνο 6%.

Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG, οι Έλληνες που μετανάστευσαν λένε “μακάρι να άλλαζαν οι συνθήκες και να γυρνούσαμε στην Ελλάδα” αλλά οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν ήδη αλλάξει και είναι πολύ χειρότερες από την ημέρα που έφυγαν.

Είναι εντυπωσιακό πως οι Έλληνες -εντός και εκτός Ελλάδας- περιμένουν να αλλάξουν οι συνθήκες στην Ελλάδα, χωρίς να κάνουν κάτι οι ίδιοι.

Περιμένουν να αλλάξουν οι συνθήκες από μόνες τους.

Να αλλάξουν οι συνθήκες χωρίς ανθρώπους.

Αλλάξτε συνθήκες!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 85% των Ελλήνων του brain drain άρχισε να σκέφτεται τη φυγή στο εξωτερικό την περίοδο 2008-2010, και οι μισοί από αυτούς έφυγαν μετά το 2013, οπότε τώρα ξέρετε την απάντηση στο ερώτημα “τι απέγινε το κίνημα του 2011-12;”.

Το κίνημα μετανάστευσε.

Οι Έλληνες πήγαν κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες -ποσοστό 85%-, σε μια προσπάθεια να τις διαλύσουν κι αυτές, ώστε να μην είναι η Ελλάδα το μόνο ανέκδοτο στην Ευρώπη.

Οι μισοί Έλληνες μετανάστες πήγαν σε χώρες που είχαν γνωστούς ή συγγενείς, ενώ οι άλλοι μισοί πήγαν σε χώρες που δεν ήξεραν κανέναν, ώστε να μείνουν μακριά από την κατάρα που λέγεται “Έλληνας”.

Η μετανάστευση θεωρείται ως η μόνη λύση για το 67% των Ελλήνων ηλικίας 18-35 ετών, οπότε σε δυο με τρία χρόνια η Ελλάδα θα είναι σαν ΚΑΠΗ.

Το brain drain θεωρείται χτύπημα για την Ελλάδα γιατί όλοι ξέρουμε πως στην Ελλάδα προοδεύουν οι πιο άξιοι και όχι τα κομματόσκυλα και οι συγγενείς των εκάστοτε κρατούντων.

Πάντως, δεν είναι αλήθεια πως έφυγαν τα καλύτερα μυαλά στο εξωτερικό, αφού όλοι οι Έλληνες έχουν τεράστια μυαλά και είναι παρεξηγημένες και αδικημένες μεγαλοφυΐες.

Μόνο ένας μεγαλοφυής λαός θα ήταν χρεοκοπημένος εφτά χρόνια και θα θεωρούσε πως η μόνη λύση είναι η μετανάστευση.

(Είναι κρίμα που κάποιοι αναγνώστες από το εξωτερικό μου γράφουν αλλά δεν θέλουν να ανεβάσω τα όσα μου γράφουν. Είναι πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μου γράφουν. Έχω εντυπωσιαστεί από το πόσοι Έλληνες έχουν καταπληκτικές δουλειές στο εξωτερικό αλλά αυτές οι δουλειές δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Δηλαδή, υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς -και βγάζουν πάρα πολλά χρήματα- αλλά, αν αποφασίσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, θα πρέπει να πάνε να δουλέψουν σε καφετέρια ή σε σουβλατζίδικο -αν βρουν δουλειά κι εκεί-, αφού ο τομέας στον οποίον εργάζονται δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Τέλειο;)

(Προς τους φίλους αναγνώστες του εξωτερικού, οι οποίοι είναι πια το 30% των αναγνωστών του μπλογκ και αυξάνονται διαρκώς: Σας παρακαλώ, βοηθήστε με να φύγω κι εγώ από την Ελλάδα. Ή τουλάχιστον, βοηθήστε με να μείνω στην Ελλάδα. Ευχαριστώ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.