Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι ευχαριστηθούμε;

Φίλε πιτσιρίκο, έχεις γράψει πολλά κείμενα που περιγράφουν τη φιλοσοφία, τη νοοτροπία, τις πρακτικές και το ποιόν εν τέλει των Ελλήνων, είτε είναι πολιτικοί είτε πολίτες, αν και φυσικά τα δύο αυτά είναι συνυφασμένα.

Πρόσφατα, σου έγραψα το “Αλέξη βάλ’το αγόρι μου”, όχι βέβαια πιστεύοντας οτι θα κάνει την πλάκα στους δανειστές και τους εδώ ανησυχούντες, αλλά πιο πολύ γιατί πολλές φορές -το έχεις κάνει και εσύ καλώντας τον Τσίπρα να μην υπογράψει-, ελπίζουμε σε κάτι αναπάντεχο,μιά έκπληξη, ένα θαύμα…

Βέβαια, σχεδόν ποτέ δεν έρχεται, ή, όταν έρχεται, όπως για παράδειγμα η προκήρυξη του δημοψηφίσματος, το σύστημα έχει προκαταβολικά τα σχέδια του για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Βέβαια, σε αυτό φταίμε εμείς.

“Ή εμείς ή αυτοί” σου είχα γράψει κάποτε.

Επιλέξαμε.

Και δεν είναι μόνο οτι δεν αντιδράμε με αποτέλεσμα να κερδίζουν -προσωρινά ή όχι θα φανεί- οι απανταχού φιλελέδες, αλλά και η γενικότερη στάση ζωή μας περικλείεται στη φράση “ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι ευχαριστηθούμε”, για να το πω κομψά.

Έτσι λοιπόν, οι περισσότεροι από εμάς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν γύρω μας πόλεμοι και χιλιάδες που σκοτώνονται.

Έτσι λοιπόν, οι περισσότεροι από εμάς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν γύρω μας πρόσφυγες δυστυχισμένοι από τους πολέμους αυτούς.

Έτσι λοιπόν, οι περισσότεροι από εμάς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που πεινάνε, που κρυώνουν,που δεν έχουν γιατρούς και φάρμακα.

Έτσι λοιπόν, οι περισσότεροι από εμάς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν γύρω μας όλο και περισσότερα απλωμένα χέρια σε διάφορες γωνίες της πόλης.

Τα προσπερνάμε αδιάφορα.

Και τόσα άλλα παραδείγματα.

Φυσικά, με όλα αυτά, δεν θέλω σε καμία περίπτωση να γενικεύσω και να μηδενίσω τις προσπάθειες και την καλοψυχία ή μεγαλοψυχία που δείχνουν κάποιοι, δυστυχώς λίγοι.

Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά βοηθάνε, υπάρχουν άνθρωποι που συμπάσχουν, υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν, υπάρχουν άνθρωποι που θυσιάζονται.

Όμως, τα συμφέροντα είναι τεράστια.

Για να κερδίσουν δισεκατομμύρια ή τρισεκατομμύρια κάποιοι λίγοι υπάρχουν εκατόμβες νεκρών, υπάρχουν εκατομμύρια ξεσπιτωμένων και προσφύγων, υπάρχουν εκατομμύρια πεινασμένων και άρρωστων.

Θα μου πει κανείς, μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά;

Πραγματικά δεν ξέρω.

Χρησιμοποιώντας λόγια μεγάλων ανθρώπων, θα αναφέρω πως “είναι μεγάλος πειρασμός να λες όλοι έτσι κάνουν” και “εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω την γης”.

Φυσικά, σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, υπήρχαν δούλοι και αφεντικά, υπήρχαν άνθρωποι που σκοτώνονταν και πονούσαν για να περνάνε καλά οι βασιλιάδες, οι αυτοκράτορες και γενικά τα αφεντικά και τα τσιράκια τους, άνθρωποι που η ίδια η ύπαρξη τους ήταν στη βούληση ενός ισχυρού ή μίας κάστας.

Δεν ξέρω αν οι απλοί άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν τους πολέμους και την πείνα του πλανήτη, όμως στο μικρόκοσμό μας, τουλάχιστον ας μην είμαστε “ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι ευχαριστηθούμε”.

Ας μην προσπερνάμε αδιάφορα και εύκολα τα απλωμένα χέρια δίπλα μας.

Αυτά τα λίγα

Μ.
Παόκι

(Αγαπητό Παόκι, είναι εντυπωσιακό πως η ιδιωτεία έφερε την Ελλάδα και τους Έλληνες στην χρεοκοπία και την διάλυση, αλλά επιλέγουμε την ιδιωτεία ως απάντηση σε αυτό. Ίσως δεν την επιλέγουμε, ίσως να μην μπορούμε και να μην ξέρουμε να φερθούμε αλλιώς. Για την αδιαφορία ευθύνεται και ο φόβος. Στη χώρα που μαθαίνεις πως έζησαν μόνο ήρωες -προδότης ούτε για δείγμα-, οι Έλληνες φοβούνται και την σκιά τους. Αν και το μυαλό όλων θα έπρεπε να είναι πια στο κοινό καλό, το μυαλό των περισσοτέρων είναι στην πάρτη τους. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να βουλιάξουμε εντελώς. Κι όσο ο καθένας θα κοιτάει την πάρτη του, τόσο θα ζώνει η ιδιωτεία κι αυτούς που δεν είναι παρτάκηδες, γιατί κι αυτοί έχουν ανάγκες, κι αυτοί θέλουν να ζήσουν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, συλλογική ευθύνη δεν υπάρχει αλλά, στην περίπτωση των σύγχρονων Ελλήνων, είναι προφανές πως τα έχουμε κάνει μαντάρα. Και επιμένουμε. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.