Εθνική τύφλωση

Καθώς η Ελλάδα είναι στον έβδομο χρόνο χρεοκοπίας και πάει από το κακό στο χειρότερο, κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το πιο ουσιαστικό πρόβλημα της Ελλάδας: τη μετανάστευση των Ελλήνων.

Όσοι πιστεύουν πως όσοι Έλληνες ήταν να φύγουν έφυγαν -και πως η μετανάστευση σταμάτησε-, κάνουν μεγάλο λάθος.

Η μετανάστευση συνεχίζεται.

Όχι μόνο συνεχίζεται η μετανάστευση, αλλά έχει παγιωθεί σε πολλές ελληνικές οικογένειες η πεποίθηση πως μεγαλώνουν παιδιά που θα ζήσουν στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

Παράλληλα, όσο περνούν τα χρόνια, οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό αποδέχονται όλο και περισσότερο την ιδέα πως δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην Ελλάδα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό για σπουδές και δουλειά πριν από την χρεοκοπία της χώρας -με την προοπτική να επιστρέψουν στην Ελλάδα-, αλλά είναι πια εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να επιστρέψουν.

Σε αυτή την ατελείωτη συζήτηση για το χρέος, το ευρώ, τα Μνημόνια, την ύφεση, την ανάπτυξη και τους αριθμούς, ξεχάσαμε τους ανθρώπους.

Πώς είναι δυνατόν να αναπτυχτεί μια χώρα που την εγκαταλείπουν οι κάτοικοί της;

Η Ελλάδα θα αναπτυχτεί χωρίς κατοίκους;

Υπάρχει κάποιο παράδειγμα στην παγκόσμια ιστορία που μια χώρα να γνώρισε ανάπτυξη, ενώ την εγκατέλειπαν μαζικά οι κάτοικοί της;

Όχι, δεν υπάρχει.

Αντιθέτως, μια χώρα που την εγκαταλείπουν οι κάτοικοί της είναι αδύναμη όχι μόνο οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά.

Γιατί λοιπόν δεν είναι καθημερινά πρώτο θέμα συζήτησης η φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό;

Γιατί δεν υπάρχει καν ένα σχέδιο επαναπατρισμού ενός αριθμού Ελλήνων;

Ο λόγος είναι απλός:

Δεν μας ενδιαφέρουν οι άλλοι Έλληνες.

Μας ενδιαφέρει μόνο η πάρτη μας.

Αυτό είναι καταστροφικό για μια κοινωνία και για μια χώρα.

Οι Έλληνες εγκαταλείπουν την χρεοκοπημένη και υποθηκευμένη Ελλάδα, η ανεργία θερίζει, η υπογεννητικότητα σαρώνει και κάποιοι ονειρεύονται ανάπτυξη.

Ανάπτυξη χωρίς ανθρώπους.

Ανάπτυξη σε μια Ελλάδα χωρίς Έλληνες.

Ανάπτυξη με συνταξιούχους.

Άντε, και καλή ψυχή.

(Κάποιοι υποστηρίζουν πως μέρος του σχεδίου είναι να αδειάσει η Ελλάδα από Έλληνες. Δεν ξέρω αν είναι σχέδιο αλλά τους Έλληνες δεν μοιάζει να τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Δεν τους ενοχλεί καθόλου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.