Η χώρα δεν αιμορραγεί λεφτά αλλά ανθρώπους

Κομπανιέρο Πιτσιρίκο,
Ας σχολιάσουμε λίγο και την επικαιρότητα.
Νέα προειδοποίηση από την διοίκηση της ΤτΕ -δηλαδή τον Στουρνάρα- πως η συνεχιζόμενη εκροή των καταθέσεων θα γονατίσει την ελληνική οικονομία.

Κατ’ αρχάς, χάθηκαν από το 2010 μέχρι σήμερα πάνω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεων -λόγω των φόρων και των… επενδύσεων-, ενώ το ιδιωτικό χρέος ένοιωθε άσχημα να βλέπει το δημόσιο χρέος και είπε να του κάνει παρέα εκεί πάνω.

Υψηλότατη ανεργία και ολόκληρες οικογένειες να περιμένουν μια σύνταξη την 1η του μήνα για να ζήσουν, αλλά οι καταθέσεις θα άκμαζαν;

Περιστέρι μου, φως μου και λουλούδι μου- το πρόβλημα της χώρας, πάντως, δεν είναι η εκροή των καταθέσεων αλλά η εκροή των Ελλήνων, άιντε.

Έχουν φύγει πάνω από 600.000 ‘Ελληνες από το 2010 -ενώ συνεχίζεται η μαζική έξοδος και δεν πρόκειται να σταματήσει τώρα πια- και περιμένουμε τι;

Να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα;

Δεν ξέρω τι μυαλά κουβαλάμε -ή μάλλον ξέρω- αλλά πουθενά και ποτέ δεν έχει προοδεύσει μια ανθρώπινη κοινωνία χωρίς ανθρώπους.

Η χώρα δεν αιμορραγεί λεφτά αλλά ανθρώπους.

Και αυτό είναι ό.τι χειρότερο.

‘Ελα, πείτε την αλήθεια, τα φαντάζομαι όλα αυτά που βλέπω κάθε μέρα.

Και επειδή η βλακεία τελειωμό δεν έχει, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ προειδοποιούν και εκείνοι πως θα κατεβάσουν τους διακόπτες αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Δεδομένου ότι όλοι ξέρουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, προς τι οι προειδοποιήσεις και τα ψευτοεπαναστατικά;

Αλλά ας προσποιηθούμε πάλι πως δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στη χώρα -7 ολόκληρα χρόνια μετά τη χρεοκοπία- ή πως δεν το έχουμε ξαναδεί το έργο, όπου ωρύονται οι ‘Ελληνες στην αρχή, αλλά στο τέλος πάντα νιαουρίζουν.

Πρώτον, μετά το δημοψήφισμα υπογράφτηκε στο 3ο Μνημόνιο η αποκρατικοποίηση δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πραγματικά, υπήρχε περίπτωση να μην συγκαταλέγεται η ΔΕΗ στο πιάτο;

Αν τους δίναμε το δικαίωμα της επιλογής μόνο μιας δημόσιας επιχείρησης, είναι 101% σίγουρο πως η ΔΕΗ θα ήταν η πρώτη τους επιλογή, οπότε τι να λέμε τώρα;

Φρόντισαν, όμως, και να το γράψουν στο χαρτί.

Το 3ο Μνημόνιο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών δικτύων της χώρας και το σπάσιμο της ΔΕΗ σε μικρότερα κομμάτια, για να «ανοίξει» η αγορά της ενέργειας το πολύ ως το 2020, ενώ προβλέπει και αναπροσαρμογή των τιμολογίων.

Αλλά φαίνεται ότι μόνο οι δανειστές το διάβασαν, γιατί οι ‘Ελληνες ιδέα δεν έχουν.

Δεύτερον, είχε ψηφιστεί αρκετούς μήνες νωρίτερα, του δημοψηφίσματος, η σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο είχε ήδη περιέλθει λίγο μετά το 17% της επιχείρησης.

Σημειωτέον, αυτά τα έκαναν δυο διαφορετικές κυβερνήσεις, οι οποίες τώρα κατηγορούν η μια την άλλη για το ποιος προσκύνησε λιγότερο τους δανειστές.

Πού ήταν σε αυτές τις δυο περιπτώσεις οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ;

Πουθενάδες και αυτοί, όπως οι υπόλοιποι ‘Ελληνες.

Και μου φαίνεται πως τελικά όχι μόνο προσποιούμαστε πως δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά μου φαίνεται πως το πιστεύουμε κιόλας.

Τρίτον, από τη στιγμή που οι ‘Ελληνες δεν υπερασπίστηκαν το δημοψήφισμα -όπου είχε βγει το ΟΧΙ, αν θέλει να το θυμάται κανείς-, ήταν δεδομένο πως η υποταγή στους δανειστές αυτά τα αποτελέσματα θα έφερνε.

Τέταρτον, ακόμα και αν αποφύγουμε να γλυκάνει κάπως η ΔΕΗ τους δανειστές, ενόψει του επερχόμενου 4ου Μνημονίου, η «έξυπνη» χρεοκοπία της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια θα την οδηγήσει στο ίδιο μονοπάτι, καθώς η εταιρεία δύσκολα θα βρει πόρους για να καλύψει τις ανάγκες της το επόμενο διάστημα.

Πολύ απλά -και επειδή έχουμε πλεόνασμα βλήτων στην Ελλάδα-, δεν γίνεται να χρεοκοπεί η χώρα και να μην συμβεί το ίδιο και με το περιεχόμενο της.

Χρεοκοπημένη Ελλάδα=χρεοκοπημένη ΔΕΗ.

Πέμπτον, η εκχώρηση της δημόσιας και ιδιώτικης περιουσίας, με τα πρώτα δυο Μνημόνια που ψήφισε η αθώα ΝΔ και το αθώο ΠΑΣΟΚ, έβαλε τα θεμέλια -αν όχι και τους τοίχους με τη σκεπή- και ήρθε λίγο μετά ο αθώος ΣΥΡΙΖΑ να μας αθωώσει όλους με νέο 3ο Μνημόνιο, σκίζοντας τα πρώτα δυο.

Γενικά, από την πολλή αθωότητα κατέρρευσε η χώρα.

Και πραγματικά, δεν αρκούν αυτά για να πιστέψει ένας… δεητζής, ότι τους δώσαμε τη ΔΕΗ στο πιάτο προ πολλού;

Εδώ τους έχουμε παραδώσει όλη τη χώρα, αλλά θα γλιτώσουμε τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ ή τα σπίτια μας;

Η άνοια συνεχίζει να θερίζει στην Ελλάδα.

Επίσης, το σημαντικότερο είναι πως, όταν το πελατολόγιο της ΔΕΗ είναι οι πιο χρεοκοπημένοι πολίτες του πλανήτη, εμ, δεν θέλει και πτυχίο στα οικονομικά για να ξέρεις πώς θα εξελιχθούν οι επόμενοι προϋπολογισμοί της επιχείρησης.

Οπότε, αν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ενδιαφέρονταν πραγματικά για τη ΔΕΗ, θα είχαν φροντίσει και εκείνοι με τη σειρά τους, ώστε να μην επέτρεπαν το ξεπούλημα της χώρας τους ή τη διάλυση της κοινωνίας τους.

Θα έπρατταν το ίδιο και οι υπόλοιποι ‘Ελληνες, οι οποίοι σε λίγα χρόνια θα ξαναγκρινιάζουν για την τιμή του ηλεκτρικού ή για το νέο χαράτσι στο ρεύμα· τουλάχιστον εκείνοι που θα έχουν να το πληρώσουν.

Φαντάζομαι, όμως, πως υπάρχουν και σήμερα, 7 χρόνια μετά τη χρεοκοπία, ηλίθιοι που πιστεύουν ότι, μόνο με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με την εξαθλίωση των Ελλήνων θα καταφέρει να αναστηθεί η χώρα από τους πεθαμένους.

‘Η πως μετά την ολοκληρωτική καταστροφή θα έρθει η αναγέννηση.

Αλλά, μάλλον το αντίθετο θα συμβεί.

Δηλαδή, οι ‘Ελληνες δεν πρόκειται να ξανασηκώσουν κεφάλι.

Και έχει αποδειχθεί πια, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως τους ‘Ελληνες δεν τους νοιάζει και ιδιαίτερα η επερχόμενη καταστροφή, αν και αυτό δεν σημαίνει κιόλας πως θα είναι ωραίο θέαμα.

Ναι, δεν ήταν και πολύ σοφή κίνηση η περαιτέρω συμβίωση της ελληνικής κοινωνίας με τους ολιγάρχες, τις τηλεπερσόνες, τους δανειστές και την υπόλοιπη σαπίλα της χώρας.

Και ουσιαστικά, αυτό που θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα -με την τελευταία μοιρασιά των κλοπιμαίων- είναι να αυτομαστιγωθούν οι ‘Ελληνες γι’ αυτά τα δεινά που θα αποτελέσουν την νέα τους και μόνιμη καθημερινότητα, μια καθημερινότητα σκέτη ρώσικη ρουλέτα.

Είχα γράψει πριν ένα χρόνο περίπου πως τα μόνα δυο που απομένουν -για να πάθουμε μέσα στο ευρώ και τα μνημόνια όλα αυτά που υποτίθεται πως θα παθαίναμε αν ερχόμασταν σε ρήξη με τους δανειστές- είναι το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας και οι πολύωρες διακοπές ρεύματος.

Με την πώληση της ΔΕΗ ολοκληρώνεται και το τελευταίο κομμάτι του παζλ.

Δηλαδή, καταλήγουμε ακριβώς εκεί που απευχόμασταν σε μια πιθανή ρήξη.

Αξίζουμε θερμά συγχαρητήρια.

Βέβαια, όταν δεν αποφασίζεις εσύ για τη ζωή σου, καταλήγουν να αποφασίζουν άλλοι για σένα.

Οι δανειστές θα εκπληρώσουν όλους τους στόχους τους μέσα στους επόμενους 24 μήνες με απόλυτη επιτυχία.

Και για μας, τα πιο καλά παιδιά, τα δώρα τους άλλα δεν είναι, πάρα μόνον όπλα και σίδερο και φωτιά.

Και χρέη.

Πολλά χρέη.

Τουλάχιστον θα λέμε μια μέρα στα παιδιά μας πως το χρέος μας εμείς το κάναμε.

Υπομονή μέχρι την ημέρα της επισημοποίησης της χρεοκοπίας, οπότε και θα ξαναμετρηθούμε.

Αν θα έχει απομείνει κάτι να μετρήσουμε.

Με εκτίμηση

Άρης

(Αγαπητέ Άρη, αυτό που κάνουν οι Έλληνες είναι η άρνηση της πραγματικότητας αλλά δεν θα τους ωφελήσει ιδιαίτερα. Πέρα από την ανάγκη απόδοσης Δικαιοσύνης, πιάστηκαν τα χέρια μου να γράφω πως «δεν υπάρχει κάποιο παράδειγμα στην παγκόσμια ιστορία που μια χώρα να γνώρισε ανάπτυξη, ενώ την εγκατέλειπαν μαζικά οι κάτοικοί της» και πως «κάποιοι νομίζουν πως μπορεί να σου έχουν πάρει τη χώρα αλλά δεν θα σου πάρουν το δικό σου σπίτι». Και περιμένουν και επενδύσεις. Ξέρεις κανείς κάποιον που να κάνει επένδυση σε μια επιχείρηση που πτώχευσε; Άρη, είναι προφανές πως η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει χρεοκοπήσει επίσημα το 2010. Τώρα θα χρεοκοπήσει επίσημα εφτά χρόνια μετά την χρεοκοπία -με παράλληλη έξοδο από το ευρώ- και δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα ακολουθήσει. Για να διασωθούν οι υπεύθυνοι της χρεοκοπίας, οι πολιτικές ελίτ, οι ολιγάρχες και τα παπαγαλάκια τους ξεσκίστηκε και διαλύθηκε μια ολόκληρη χώρα. Αλλά η πραγματικότητα δεν άλλαξε. Όλα αυτά θα πληρωθούν πολύ άσχημα. Ας προσέχαμε. Να είσαι καλά, Άρη. Και σε ευχαριστώ που γράφεις -όπως και τα άλλα παιδιά- γιατί εγώ πια δεν αντέχω άλλο να γράφω τα ίδια και τα ίδια.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.