Κακογέρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει με την Διακήρυξη της Ρώμης τα 60 χρόνια από τη συνθήκη της Ρώμης.

Στο κείμενο της Διακήρυξης γίνεται -μεταξύ άλλων- αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη αλλά δεν έγινε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για ανάγκη «σεβασμού» του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου».

Δεν ξέρω ποιον ακριβώς νομίζουν ότι κοροϊδεύουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφοντας χαμογελαστοί την Διακήρυξη της Ρώμης, η οποία είναι τόσο γενικόλογη, ώστε ο καθένας να την ερμηνεύει όπως θέλει και όλοι να δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, ζητούσε μια ξεκάθαρη απάντηση στο λογικό ερώτημα αν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο -και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις- ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε τα εξής:

“Η Ελλάδα εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, στο όνομα των οποίων έχει άρρητα επιβληθεί μια κατάσταση εξαίρεσης από μια σειρά επιτεύγματα του κοινού μας Ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σημαντικότερη εξ’ αυτών την εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικότερα την εξαίρεση από τις “βέλτιστες πρακτικές” σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων”.

Και “…οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις. Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα”.

Η απάντηση είναι πως το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα εργασιακά ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα αλλά δεν το λέμε ξεκάθαρα και το αφήνουμε να πλανιέται αφηρημένο, κάνοντας λόγο για “κοινωνική Ευρώπη”.

Για όποιον δεν κατάλαβε ακόμα, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αποφασισμένη, ανεξάρτητα από το τι επιθυμούν οι Έλληνες.

Στην Διακήρυξη της Ρώμης, πλανιέται και η Ευρώπη των δυο ταχυτήτων, η οποία είναι μια πραγματικότητα.

Κάποιοι επιμένουν να πιστεύουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να κάνει με την αλληλεγγύη, την δημοκρατία, την ειρήνη, τη συμμετοχή των πολιτών, τους λαούς και άλλα τέτοια ιδανικά.

Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να κάνει με τα συμφέροντα της Γερμανίας, κυρίως, και της Γαλλίας στη συνέχεια, ενώ έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -αλλά και μέσα σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- τεράστιες οικονομικές ανισότητες.

Το Brexit ήταν ένα γερό χτύπημα της καμπάνας -όπως και η άνοδος της Ακροδεξιάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- αλλά οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνονται να παίρνουν χαμπάρι, αφού είναι στην νεοφιλελεύθερη καρακοσμάρα τους και την περνάνε φίνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ούτε δημοκρατία, ούτε δημοκρατικούς θεσμούς.

Κάποιες ελίτ αποφασίζουν και οι πολίτες είναι πολύ μακριά από τα κέντρα αποφάσεων.

Κατά τα άλλα, η ακροδεξιά Ευρωπαϊκή Ένωση απορεί με την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Μπορεί η Βρετανία να φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν μόνο τα άτομα και οι οικογένειές τους.”

Αυτή η φράση της Μάργκαρετ Θάτσερ είναι το σημερινό πρόσωπο της “κοινωνικής Ευρώπης”.

Στα εξήντα σου χρόνια είσαι πια σε φάσμα θανάτου.

Άσε που αρχίζουν να σε πιάνουν και οι παραξενιές.

“Χρειάζονται εξήντα χρόνια για να ολοκληρωθεί ένας άνθρωπος, και μετά είναι καλός μόνο για να πεθάνει” είπε ο Μαλρό.

Άντε, να τα τινάξει αυτή η 60άρα Ευρωπαϊκή Ένωση, να φτιάξουμε μια άλλη, καλύτερη.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.