Να γίνουν οι συνθέτες και οι στιχουργοί εισπράκτορες της ΑΕΠΙ

Το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον καλλιτεχνικό κόσμο, αφού συνθέτες και στιχουργοί κινδυνεύουν να βρεθούν άφραγκοι και να μη συνεχίσουν να γράφουν αυτά τα υπέροχα τραγούδια που γράφουν τα τελευταία χρόνια.

Βλέποντας τη δυσφορία που έχουν προκαλέσει στους πολίτες οι αποκαλύψεις για την ΑΕΠΙ -όπου μια οικογένεια είχε Ανώνυμη Εταιρεία και έκανε ό,τι ήθελε για να κονομάει, ενώ οι δημιουργοί δεν είχαν καμμία αντίρρηση για αυτό-, σκέφτηκα πως οι δημιουργοί πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να επισκέπτονται αυτοί τα καταστήματα, για να εισπράττουν τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Η σκέψη μου είναι οι δημιουργοί να αντικαταστήσουν τους εισπράκτορες της ΑΕΠΙ και να πηγαίνουν οι ίδιοι να ζητάνε τα χρήματά τους από τους καταστηματάρχες.

Δηλαδή, θα πηγαίνουν ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Διονύσης Σαββόπουλος στο καφενείο και θα λένε στον καφετζή “μάστορα, φτιάξε δυο ελληνικούς σκέτους -γιατί έχουμε και ζάχαρα- και μας χρωστάς και πεντακόσια ευρώ επειδή έχεις ραδιόφωνο”.

Είναι βέβαιο πως ο καφετζής θα κολακεύεται από την επίσκεψη των δυο καλλιτεχνών και θα τους δίνει και περισσότερα από όσα του ζητάνε.

Αλλιώς είναι να σε επισκέπτεται και να σου ζητάει χρήματα ο αντιπαθητικός εισπράκτορας της ΑΕΠΙ -που έχει συμπεριφορά μπάτσου-, και αλλιώς ο Διονύσης Σαββόπουλος που είναι ένας γλυκύτατος και καθόλου ξινός άνθρωπος.

Βέβαια, πολλοί συνθέτες και στιχουργοί είναι άγνωστοι στον πολύ κόσμο, οπότε μπορεί οι καταστηματάρχες να αρνηθούν να πληρώσουν και να τους πετάξουν έξω με τις κλωτσιές.

Μια λύση είναι να πηγαίνουν οι τραγουδιστές να εισπράττουν τα χρήματα των δημιουργών από τα καφενεία, αφού τους τραγουδιστές τους γνωρίζουν όλοι.

Αν σκάσει ο Αντώνης Ρέμος στο καφενείο στην Κοκκινιά και πει στον καφετζή “μάστορα, χρωστάς χίλια ευρώ στους συνθέτες και τους στιχουργούς που γράφουν τα τραγούδια που λέω”, είναι βέβαιο πως ο καφετζής θα του τα δώσει αμέσως.

Από την άλλη, μπορεί ο καφετζής να πάρει ανάποδες γιατί ξέρει πως ο Ρέμος κονομάει εκατομμύρια από τα κέντρα με αυτά τα κωλοτράγουδα που λέει, οπότε μπορεί να του πει “ρε παλικάρι, δεν τους τα δίνεις εσύ που σου πετάνε τα χρήματα μαζί με τα λουλούδια;”.

Γενικά, είναι δύσκολα τα πράγματα για εμάς τους δημιουργούς στη σημερινή Ελλάδα και πρέπει να προστατεύσουμε τον πολιτισμό μας και τις τσέπες μας γιατί το τραγούδι περνάει από την τσέπη.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.