Τι έχουνε τα έρμα και ψοφάνε;

Πιτσιρίκο, χαιρετώ!
Όσοι πήραν είδηση το οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, θα έμαθαν ότι εκεί έσπευσαν οι χασομέρηδες κονομημένοι εγκέφαλοι –πολιτικοί, οικονομολόγοι και διανοούμενοι- για να δώσουν το παρών.

Αυτή τη φορά πετάχτηκαν μέχρι τον «ομφαλό της γης» για να πάρουν φώτιση και να διαλογιστούν σε ένα πραγματικά εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.

Οι ομιλητές εκεί ήταν όλοι έμποροι: πρόεδροι κομμάτων, διευθυντές τραπεζών, τηλεβιβλιοπώλες, υπουργοί και καθηγητάδες αμερικάνικων πανεπιστημίων.

Άνθρωποι που παρακολουθούν την κατρακύλα της χώρας μέσα από τα μάτριξ της εικονικής πραγματικότητας των thing tanks, των επιτροπών σοφών, των κυρίαρχων ειδησεογραφικών γιαφκών, των βουλευτικών εδράνων

Πήγαν εκεί για να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους όταν γίνουν κυβέρνηση (Κούλης), για να υπενθυμίσουν πως μόνο μέσα στην Ε.Ε. έχουμε μέλλον (Στουρνάρας), για να τσιρίξουν ως συνήθως χωρίς να αρθρώνουν λόγο (Άδωνις), για να πούνε τον πόνο τους (Θεοδωράκης).

Έγιναν χαλαρές κουβέντες, αφού όλοι συμφωνούσαν. Γιατί, αν διαφωνούσαν, δεν θα τους καλούσαν καθόλου.

Βέβαια, υπήρξαν και κάποιες επισημάνσεις, ήπιου πάντα χαρακτήρα, με βασικότερη αυτή της Αρβελέρ που υποστήριξε ότι η κρίση, αλλά περισσότερο η έλλειψη αντίδρασης, έχει να κάνει με τον ακρωτηριασμό της κριτικής μας ικανότητας.

Δεν ξέρουμε να σκεφτόμαστε, δεν μπορούμε να κρίνουμε, δεν έχουμε πολιτική παιδεία και για αυτό είμαστε και εύκολη λεία στους λαοπλάνους αλλά και στους διατεταγμένους δημοσιογράφους.

Είναι, όπως ειπώθηκε, θέμα παιδείας αυτό το ρημαδιό που βιώνουμε.

Μια παιδεία που τη φούσκωσαν με άχρηστες πληροφορίες.

Μια παιδεία κενή νοήματος και αξίας.

Τριάντα χρόνια τώρα βρισκόμαστε σε μια διαρκή εκπαιδευτική αναθεώρηση, ένα συστηματοποιημένο ξεχαρβάλωμα που παράγει ακροατές χαζεμένους κι αδιάφορους που έτσι, χαζά κι αδιάφορα, θα συνεχίσουν την καθημερινότητά τους και μετά το σχολείο ή το Πανεπιστήμιο.

Παλιότερα ο φιλόλογος είχε γενικότερες γνώσεις.

Ήξερε την απλή μέθοδο των τριών αλλά και περισσότερα εκτός από το συντακτικό.

Ο μαθηματικός μπορούσε να γράφει ορθογραφημένα αλλά και να μεταφράζει ένα απλό αρχαιοελληνικό κείμενο.

Ήταν κατά κάποιο τρόπο ευρυμαθείς.

Η εξειδίκευση που επιβάλλει η σύγχρονη εκπαίδευση της αγοράς, μας έχει κάνει ανεγκέφαλους και οριακά βλάκες.

Οι τίτλοι που αγωνιωδώς μαζεύουμε για να εμπλουτίσουμε τα προσόντα μας είναι μια φούσκα όπως ακριβώς φούσκα είναι και το χρέος, το δικό μας αλλά και το παγκόσμιο.

Ζούμε στην εποχή της φούσκας με σοβαρότερη αυτή που έχουμε στο κεφάλι.

Και, ευκαιρίας δοθείσης, γελάω με σαρδόνιο τρόπο όσο σκέφτομαι τη φούσκα του Αρτέμη.

Πώς μπορεί να απαντήσει κάποιος σε ένα εικονικό χρέος;

Με εικονικά δισεκατομμύρια!

Οπότε, ο Σώρρας έχει μπει στο νόημα κι ας μην του φαίνεται!

Κι ας ωρύονται όλοι αυτοί οι απατεώνες που τους χαλάει το πάρτι ένας αγράμματος.

Πάντως δεν είμαι από εκείνους που έχουν δώσει το πενηντάρικο της συνδρομής που ζητάει ο Αρτέμιος…

Χ.

(Αγαπητέ φίλε, ένας άνθρωπος που είχε θεατρική σχολή μου έλεγε πως δυσκολευόταν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, γιατί οι νέοι μαθητές ήταν σχεδόν αγράμματοι. Αντί να τους κάνει μαθήματα για το θέατρο, έπρεπε να τους μαθαίνει αυτά που υποτίθεται πως έπρεπε να έχουν μάθει στο σχολείο. Υπάρχει βαριά αμορφωσιά στην ελληνική κοινωνία. Και αυξάνεται διαρκώς. Οι Έλληνες δεν διαβάζουν, δεν ακούν αλλά μιλάνε ακατάπαυστα. Η Ελλάδα χρειάζεται καλά σχολεία και καλούς δασκάλους. Υπάρχει η Φινλανδία, η χώρα με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο, και μπορεί η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Αλλά, προφανώς, είναι πιο βολικό να είναι οι άνθρωποι ντιπ αμόρφωτοι. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.