33 εκατομμύρια ευρώ για ιταλικό κωλόχαρτο

Αγαπητέ πιτσιρίκο,
Διαβάζω στις ειδήσεις πως οι Έλληνες πλήρωσαν 33 εκατ. ευρώ για ιταλικό χαρτί υγείας και 16,5 εκατ. ευρώ για γαλλικές προτηγανισμένες πατάτες.

Αυτά τα ποσά, αν ήταν σε προιόντα που παράγονται εγχώρια, θα είχαν επίδραση στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας -εισαγωγές/εξαγωγές- και θα μπορούσαν πιθανά να είχαν μειώσει την ανεργία και βελτιώσει την οικονομία γενικότερα· ναι, το κωλόχαρτο και οι προτηγανισμένες πατάτες.

Ζω στη Γερμανία, μία χώρα που έχει γίνει -με καλό μάρκετινγκ- συνώνυμη με την “ποιότητα”.

Όλοι οι Γερμανοί αγοράζουν στην μεγάλη πλειοψηφία Γερμανικά προιόντα.

Μου κάνει φοβερή εντύπωση πως, σε όποια μου πιθανή αγορά, η πλειοψηφία της προσφοράς προϊόντων είναι γερμανικής κατασκευής: Ηχεία, οδοντόβουρτσες, αθλητικός εξοπλισμός μέχρι και “ελληνικά” γιαούρτια (από το Αμβούργο).

Ένα παράπονο:

Οι Έλληνες είμαστε πρώτοι στο να κατηγορούμε “τους άλλους” για τα πάντα: την κυβέρνηση, τη θεία μας που διορίστηκε στο δημόσιο, τους ξένους, τον καιρό, την τύχη μας, τους Τούρκους κ.ο.κ.

Κι όταν φτάνει η ώρα να δείξουμε με τις πράξεις μας τον πατριωτισμό μας, τι κάνουμε;

Πάμε για ψώνια στα LIDL.

Όταν γίνεται συζήτηση για τη Νέα Δραχμή, συνήθως το επιχείρημα είναι ότι δεν θα μπορούμε να εισάγουμε τα απαραίτητα.

Μήπως αυτή είναι και η ευκαιρία να γίνει ριζική στροφή στην πραγματική εγχώρια παραγωγή και αλλαγή καταναλωτικής συνείδησης;

Γιώργος

(Αγαπητέ Γιώργο, δεν νομίζω πως η Ελλάδα έχει την υψηλή τεχνολογία για να παράγει κωλόχαρτο και πατάτες. Πάντως, είναι προφανές πως οι Έλληνες αγοράζουν χαρτί υγείας, προτηγανισμένες πατάτες και άλλα προϊόντα από άλλες χώρες γιατί είναι πιο φτηνά. Βλέπω από τον εαυτό μου πως ψάχνω να βρω τα φτηνότερα. Δεν το κάνω επίτηδες, δεν είμαι τσιφούτης αλλά, για να χαλάς, πρέπει να έχεις. Εντάξει, πατάτες καθαρίζω και μαγειρεύω μόνος μου -αν και τηγανητές πατάτες τρώω δυο φορές τον χρόνο γιατί μπορεί να είναι υπέροχες αλλά δεν κάνουν και πολύ καλό στην υγεία- αλλά κωλόχαρτο δεν έχω καταφέρει να φτιάξω ακόμα. Εδώ δεν έχω καταφέρει να φτιάξω κώλo, θα φτιάξω κωλόχαρτο; Βέβαια, τα σκατά μου είναι ελληνικά και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Και από τα Lidl δεν έχω ψωνίσει ΠΟΤΕ. Πάντως, μου κάνει εντύπωση πως η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ούτε ένα επιτυχημένο brand για καλό, λαϊκό και φτηνό ελληνικό ρούχο. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό σε μια χώρα που ήταν γεμάτη μοδίστρες; Γιώργο, για να αποκτήσουν οι Έλληνες καταναλωτική συνείδηση, πρέπει πρώτα να αποκτήσουν συνείδηση. Δύσκολο. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.