Νοθεία

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να νοθεύσεις το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Υπάρχουν οι τακτικές των «βαρβάρων», φανερές δια γυμνού οφθαλμού ενέργειες που προκαλούν την οργή των θυμάτων.

Υπάρχουν και οι καλά ενορχηστρωμένες τακτικές νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος, εκείνες που προτιμούν οι «πολιτισμένοι» και που μοιάζουν με καλά δουλεμένες χορογραφίες πάνω στον πάγο.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται τα 2,5 εκατομμύρια ασφράγιστα ψηφοδέλτια του Ερντογάν στην Τουρκία και η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Βενεζουέλας που κατήργησε το κοινοβούλιο επειδή η σύνθεσή του δεν βόλευε τις πολιτικές επιδιώξεις του ατάλαντου καταστροφέα Μαδούρο.

Στην δεύτερη κατηγορία θα μπορούσε κανείς να συμπεριλάβει τις πρόσφατες ολλανδικές εκλογές καθώς και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Μέι, όμως το κορυφαίο και πολύ επίκαιρο παράδειγμα -για αυτού του τύπου τις νοθείες- αποτελούν αναμφισβήτητα οι γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Στις προεδρικές εκλογές του 2012, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ κέρδισε πανηγυρικά επειδή υποσχέθηκε ότι ο Τσίπρας και ο Παπανδρέου μαζί.

Σύγκρουση με την Γερμανία, κατάργηση του ευρωπαϊκού πλαισίου της σκληρής λιτότητας, φορολόγηση των πλουσίων και των πολυεθνικών, διαφύλαξη των εργατικών δικαιωμάτων, κλπ.

Αντί αυτού, υποταγή στις ορέξεις της Μέρκελ και του Σόιμπλε, «μεταρρυθμίσεις» στην εργατική νομοθεσία, επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης με αφορμή την τρομοκρατία και περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων κι εκείνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εμπλοκή της Γαλλίας σε αποικιακού τύπου πολέμους, κατάχρηση των δικαιωμάτων που το Σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, κλπ.

Ο Ολάντ υπήρξε ο λιγότερο επιτυχημένος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας και βέβαια ο πρώτος που δεν τόλμησε καν να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

Μπροστά όμως στην δεδομένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος –βλέπε Σαρκοζί και Ολάντ– και με την δύναμη του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν να μεγαλώνει μέρα με την μέρα, το ευρωπαϊκό ιερατείο έθεσε σε εφαρμογή ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και αριστοτεχνικά σχεδιασμένο σχέδιο, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Γερμανίας.

Αρχικά, ευνόησαν την άνοδο του νεοφιλελεύθερου-θατσερικού Φιγιόν στην ηγεσία της Δεξιάς, έχοντας προετοιμάσει την επικείμενη –μέσω των οικογενειακών σκανδάλων– πτώση του.

Παράλληλα, κατασκεύασαν τον «κεντρώο και ανεξάρτητο» Μακρόν σαν αντίβαρο στην ακροδεξιά Λεπέν και στον διεφθαρμένο Φιγιόν, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουν την εκλογή ενός ακόμα αχυράνθρωπου της Γερμανίας στο μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο σαραντάρης Μακρόν υπήρξε μέχρι το 2012 στέλεχος της τράπεζας Rothschild που «αξιοποιήθηκε» από τον Ολάντ στην θέση του υπουργού οικονομικών από το 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2016.

Από την ανακοίνωση της «ανεξάρτητης» υποψηφιότητας του -τον Αύγουστο του 2016- μέχρι και σήμερα, απολαμβάνει την στήριξη των ΜΜΕ και του Τύπου σε βαθμό πρωτοφανή στα γαλλικά χρονικά.

Ο «πολιτικός» του λόγος είναι από ακατανόητος μέχρι προκλητικά ανόητος, παρ’όλα αυτά αποθεώνεται από τους image makers των ΜΜΕ της Γαλλίας.

Αρκεί να διαβάσει κανείς μερικούς από τους λόγους ή τις συνεντεύξεις που έχει δώσει, για να εκτιμήσει την σαφήνεια και την πληρότητα των πολιτικών θέσεων και προτάσεων ενός εγχώριου πολιτικού μαϊντανού του …Σταύρου Θεοδωράκη.

Τόσο πολύ για τα μπάζα είναι ο πολιτικός λόγος του Μακρόν!

Με αυτά και με τα άλλα, φτάσαμε τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών να θεωρείται ο Μακρόν ως το μεγάλο φαβορί των δημοσκοπήσεων.

Το πιθανότερο, όμως, είναι πως και οι δημοσκοπήσεις αυτές αποτελούν ένα από τα συστατικά του σχεδίου κατασκευής εντυπώσεων και νόθευσης του αποτελέσματος.

Για να ληφθούν όμως υπόψη τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και να επηρεάσουν -έστω και λίγο- κάποιους από τους αυριανούς ψηφοφόρους, θα πρέπει να κρατηθούν και λίγο τα προσχήματα.

Έτσι πχ δεν μπορεί να κρυφτεί η δυναμική που έχει αναπτύξει ο υποψήφιος της Αριστεράς Μελανσόν, ούτε η αύξηση της συσπείρωσης της γαλλικής γκωλικής Δεξιάς γύρω από τον Φιγιόν.

Δεδομένης μάλιστα της «εθνικιστικής» χροιάς που έχουν πάρει οι εκλογές αυτές στην Γαλλία, καθώς και της δημόσια εκφρασμένης υποστήριξης του Σόιμπλε στην υποψηφιότητα του Μακρόν –όλοι γνωρίζουμε πως λειτουργεί αυτό– δεν θα μου προξενούσε καμία έκπληξη ο αποκλεισμός του «μεταλλαγμένου» από τον δεύτερο γύρο.

Θεωρώ πως μονάχα η Λεπέν βρίσκεται σχεδόν και με τα δύο πόδια στον δεύτερο γύρο.

Όλοι οι άλλοι μάχονται για την δεύτερη θέση με σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες.

Θα χαμογελούσα βέβαια αν μάθαινα πως το δίδυμο του δεύτερου γύρου θα ήταν ο Μελανσον και η Λεπέν.

Όχι γιατί έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη στην αντισυστημική ρητορική τους και στις κορώνες που έχουν κατά καιρούς εκτοξεύσει ενάντια στην γερμανική ΕΕ και στο ευρώ.

Θα διασκέδαζα με τον αναμενόμενο πανικό των αγορών και τον κρύο ιδρώτα που θα έλουζε τον δόκτορα Σόιμπλε και την Καγκελάριο.

Γιατί πίσω από όλα αυτά τα πολιτικά φύλλα συκής κρύβεται ένα μεγάλο ένοχο μυστικό, που όλοι γνωρίζουν αλλά δεν τολμούν ακόμα να φωνάξουν δυνατά.

Το σύστημα της Ευρωζώνης ευνοεί μονάχα την οικονομία της Γερμανίας και μερικών ακόμα μικρών δορυφόρων της.

Οι υπόλοιπες ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες –Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία– διαλύονται και καταστρέφονται μέσα στο ευρώ.

Δεν είναι τα προτεκτοράτα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας που θα οδηγήσουν στην κατάρρευση την ευρωζώνη, αλλά τα αντικειμενικά συμφέροντα των ισχυρότερων κρατών που πλήττονται βάναυσα από τον οικονομικό επεκτατισμό του Βερολίνου.

Όσο υπέροχη κι αν η χορογραφία, οι χορευτές λικνίζονται και στριφογυρίζουν πάνω στον πάγο. Και ο πάγος είναι λεπτός. Τα νερά από κάτω μαύρα και κρύα, και το βάθος αμέτρητο.

Δεν θα αργήσει η στιγμή που η Γερμανική ηγεμονία –το Δ΄ Ράιχ– στην Ευρώπη θα καταρρεύσει με κρότο.

Το τίμημα για την αλαζονεία και την ματαιοδοξία που θα πληρώσει το Βερολίνο θα είναι τρομακτικό.

Όμως, στα αλήθεια αναρωτιέμαι αν έχουν αντιληφθεί και οι ντόπιοι Νενέκοι το μέγεθος της συντριβής που θα γνωρίσουν με την σειρά τους.

Αναρωτιέμαι επίσης αν ο περιούσιος λαός θα πέσει για μια ακόμη φορά από τα σύννεφα σιγοψιθυρίζοντας παραφρασμένα τα λόγια του ποιητή «Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς τους Γερμανούς δυνάστες. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.».

Επί του παρόντος, …«Survivor» και «δόξα σοι ο θεός, δόξα σοι».

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, έχουν πολύ γέλιο οι εκλογές στην ¨δημοκρατική Ευρώπη” γιατί αποδεικνύουν συνέχεια πως είναι περιττές. Οι αγορές ψηφίζουν κάθε μέρα και αυτό δεν θα το αλλάξουν οι πολίτες ψηφίζοντας μαριονέτες των αγορών κάθε τέσσερα χρόνια. Ηλία, μένει να δούμε αν οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών θα επιλέξουν την πλήρη υποδούλωση ή την απελευθέρωση. Και βέβαια, δεν θα απελευθερωθούν με εκλογές. Ηλία, δεν έχουν νοθευτεί μόνο η αστική δημοκρατία και οι εκλογές. Έχουν νοθευτεί και οι άνθρωποι. Εγώ συναντάω διαρκώς μεταλλαγμένους ανθρώπους. Ο άνθρωπος-δούλος προσπάθησε να γίνει ελεύθερος και έγινε πράγμα. Ο άνθρωπος-πράγμα. Να είσαι καλά, Ηλία.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.