Πάνω από όλα η σταθερότητα

Αγαπητέ πιτσιρίκο
Μέσα σε όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, γίνεται συχνά λόγος για το πόσο καλή είναι η περίφημη σταθερότητα, πόσο χρειάζεται για να έρθει η ανάπτυξη, πόσο επικροτούν και χρειάζονται τη σταθερότητα οι αγορές, και τα ρέστα.

Πολλοί αναλυτές γράφουν ότι τόσο οι αγορές όσο και η ελληνική κυβέρνηση -!!!- προτιμούσαν ευρεία νίκη Ερντογάν, για να υπάρχει στη γειτονική χώρα η απαραίτητη σταθερότητα και να μειωθεί η αβεβαιότητα.

Μάλιστα.Φυσικά όπως γράφεις πολύ πετυχημένα στο “Η Τουρκία έχει άμεση δικτατορία”, ο Ερντογάν είναι απολύτως απρόβλεπτος και όλα μπορούν να συμβούν,σου είχα στείλει παλιότερα το “Ερντογάν και πάσης Ελλάδας”.

Όμως, παρότι η Τουρκία ολισθαίνει επικίνδυνα ενώ συγχρόνως υπερεξοπλίζεται, κάτι που για εμάς και την περιοχή γενικότερα μπορεί να είναι δραματικό, δεn θα σταθώ τόσο σε αυτό όσο στα όσα λέγονται και γράφονται για τις περίφημες αντιδράσεις των αγορών.

Φυσικά, οι αγορές θέλουν την περίφημη σταθερότητα για να αναπτύσσουν τα κόλπα τους,να κάνουν τις κομπίνες τους, να εξαγοράζουν μπιρ παρά τα πάντα, σε κράτη τριτοκοσμικά αλλά ακόμη και αναπτυσσόμενα.

Δεν ασχολούνται και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ευημερία των λαών και τα ρέστα.

Αυτό, φυσικά, έχει φανεί περίτρανα και στην περίπτωση της Ελλάδας όπου εγκαταστάθηκε η χούντα των αγορών, διορίζοντας από κυβερνήσεις μέχρι δημάρχους και αγνοώντας λαϊκή βούληση, αποτέλεσμα δημοψηφίσματος, λαϊκή κυριαρχία και άλλες ασήμαντες γι αυτούς αντίστοιχες έννοιες δημιούργησαν αυτό το έκτρωμα που κάποτε ήταν χώρα.

Όμως, μάγκες, σας έχω νέα.

Σύντομα η σταθερότητα πάει περίπατο.

Ο Τραμπ φέρνει μεγάλη αστάθεια.

Ο Πούτιν φέρνει μεγάλη αστάθεια.

Ο Κιμ φέρνει μεγάλη αστάθεια.

Ο Ερντογάν φέρνει μεγάλη αστάθεια.

Το Brexit φέρνει μεγάλη αστάθεια.

Το Grexit φέρνει μεγάλη αστάθεια.

Η επερχόμενη κατάρρευση της Ιταλίας φέρνει μεγάλη αστάθεια.

Και άπειρα ακόμη θέματα που είναι ανοιχτά ή θα ανοίξουν.

Όλα όσα έγιναν εδώ και πολλά χρόνια -με σκοπό αλλά και αποτέλεσμα την ευημερία των λίγων και την υποδούλωση των πολλών- έχουν δημιουργήσει καταστάσεις που βαίνουν ανεξέλεγκτες.

Ποιά θα είναι η κατάληξη;

Ίσως και παγκόσμια γεγονότα.

Έχουν μαζευτεί τόσες φούσκες, τόσες εστίες ανάφλεξης και τόσες πηγές αντιπαράθεσης στον πλανήτη που όλα είναι πιθανά πλέον.

Όμως, σε εμάς τα χάπατα, ακόμη η κυρίαρχη τάξη και οι υπάλληλοι της-πολιτικοί και ΜΜΕ-, ακόμη και τώρα το μόνο που αναφέρουν καθημερινά και κάνουν πλύση εγκεφάλου στον κοσμάκη είναι η ανάγκη για σταθερότητα.

Πάνω από όλα η σταθερότητα.

Για να τρώνε να πίνουν και να καλοπερνάνε αυτοί, ενώ οι υπόλοιποι είτε ξενιτιά είτε εξαθλίωση.

Να χαρώ εγώ.

Αλλά βρίσκουν και κάνουν.

Αυτοί είμαστε, αυτά μας πρέπουν.

Φιλικά

Σόλων

(Αγαπητέ φίλε, είναι ολοφάνερο πως η αστική δημοκρατία έχει πάει στον διάολο. Εκεί την έστειλε ο νεοφιλελευθερισμός και η κυριαρχία των αγορών. Θα πρέπει να αποφασίσουν τα κράτη και οι κοινωνίες αν θέλουν δημοκρατία ή δικτατορία των αγορών. Οι αγορές δεν φέρνουν καμία σταθερότητα. Οι αγορές επιδιώκουν την κατάργηση των εκλογών. Οι πολίτες, για την ώρα, αντιδρούν, ψηφίζοντας αυτούς που δεν θέλουν οι αγορές. Πάντως, ο νεοφιλελευθερισμός φέρνει -ως δήθεν αντίδραση- στην εξουσία πολλά φασισταριά. Λογικό, αφού οι εκλεγμένοι ηγέτες αγνοούν τους πολίτες που τους εξέλεξαν. Δεν ξέρω τι θα γίνει στην Τουρκία -ελπίζω να μην γίνει εμφύλιος- αλλά πρέπει να στηριχτούν από όλους οι δημοκρατικοί πολίτες της Τουρκίας που ζουν και θα ζήσουν μια κόλαση με τον Ερντογάν. Έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα η Τουρκία -σκάει και εκεί η φούσκα-, οπότε ο Ερντογάν θα είναι ακόμα πιο απρόβλεπτος. Πάντως, οι Τούρκοι πολίτες θα αντιδράσουν στη μετατροπή της Τουρκίας σε σουλτανάτο του Ερντογάν. Η ταπεινή μου γνώμη -για την ανθρωπότητα- είναι πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη για παγκόσμια συνεννόηση. Αλλά δεν βλέπω πολλούς πρόθυμους να συνεννοηθούν. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.