Παγκαλιάδα

Γεια σου Πιτσιρίκο,
12 χρόνια το μπλογκ. Να τα εκατοστήσει και αυτό και εσύ.
Επίσης, 65 χρόνια από την εκτέλεση του Μπελογιάννη.
Μαζί του εκτελέστηκαν και οι Νίκος Καλούμενος, Δημήτρης Μπάτσης και Ηλίας Αργυριάδης.

Κάθε ένας από αυτούς μια ολόκληρη ιστορία.

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να τους σώσει, παραδόθηκε και ο Πλουμπίδης.

Ίσως η τραγικότερη μορφή του Κομμουνιστικού κινήματος της εποχής.

Με αφορμή τα εγκαίνια του μουσείου στο πατρικό του Μπελογιάννη και την σχετική ερώτηση ενός δημοσιογράφου, ο γνωστός Θεόδωρος Πάγκαλος, έσπευσε να σε δικαιώσει.

Δεν θα σχολιάσω τις κατηγορίες σχετικά με τον Μπελογιάννη και το ΚΚΕ της εποχής από τον υπουργό του -«πες ότι την πήρε ο αέρας»- της κυβέρνησης του «ευχαριστούμε τους Αμερικάνους», καθώς η βιβλιογραφία είναι πλούσια και μπορεί ο καθένας να διαβάσει τα γεγονότα.

Θα σχολιάσω, όμως, κάτι άλλο.

Είπε λοιπόν, ότι ο κόσμος γράφει στα @ρχίδια του τον Μπελογιάννη – το οποίο είναι αλήθεια δυστυχώς.

Δεν προχώρησε, όμως, να αναλύσει το γιατί.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, κυρίως λόγω της βαριάς αμορφωσιάς και ιστορικής άγνοιας που μας πνίγει, όπως και τον ίδιο τον κ. Πάγκαλο που δεν κρατήθηκε και “επιχειρηματολόγησε” εναντίον του Μπελογιάννη και του ΚΚΕ.

Η ιστορική άγνοια λοιπόν ή αλλιώς μαύρα μεσάνυχτα είναι και ένας από τους λόγους που ανεχόμαστε κάτι μ@λάκες σαν και του λόγου του και επιπλέον τους είχαμε οικειοθελώς τοποθετήσει σε θέσεις ευθύνης.

Επίσης, αναρωτήθηκε αν ο Μπελογιάννης είναι ο Ιησούς Χριστός.

Για να του λύσω λοιπόν την απορία, αν και δεν νομίζω να σε διαβάζει.

Όχι, δεν ήταν και όπως είπε και ο ίδιος στην απολογία του – που καλό είναι να διαβαστεί απ’ όλους- «οι θυσίες τους (των κομμουνιστών) μόνο με αυτές των πρώτων χριστιανών θα μπορούσαν να συγκριθούν. Και οι χριστιανοί που μαρτυρούσαν και πέθαιναν είχαν την ελπίδα να κερδίσουν την βασιλεία των ουρανών, ενώ οι κομμουνιστές δίνουν τη ζωή τους χωρίς να περιμένουν τίποτα για τον εαυτό τους.»

Τέλος, ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι η λογική του Πάγκαλου ότι πρέπει να είμαστε με τους νικητές.

Για τον Πάγκαλο, όπως επίσης και για τον δημοσιογράφο που του έπαιρνε την συνέντευξη -και ο οποίος παραλλήλισε τον Ελληνικό εμφύλιο με τον Αμερικανικό και τους κομουνιστές με τους νοτίους- δεν υπάρχει δίκαιο και άδικο, λογικό και άλογο.

Έπρεπε να το προχωρήσουν λίγο ακόμα και να μας μιλήσουν και για τον Ισπανικό εμφύλιο και τον Φράνκο.

Για αυτούς, λοιπόν, τα ανώτερα ιδανικά είναι μια μπούρδα, και όλη η φιλοσοφία ζωής τους συνοψίζεται στο ότι σωστό είναι να συντασσόμαστε με τους νικητές και εν γένει με ό,τι μας βολεύει.

Οπαδοί επίσης του ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό.

Πολύ βολικό, αν συγκαταλέγεσαι σε αυτούς που καθορίζουν το τι είναι νόμιμο.

Άξιοι κληρονόμοι και μετέπειτα εκπρόσωποι, ενός συστήματος που ως κύριο στόχο είχε να τσακίσει όποιον σήκωσε ανάστημα – και όχι μόνο τους κομμουνιστές.

Εύγε.

Και όπως έγραψε και ο Ρίτσος – νομίζω από τον Αϊ-Στράτη:

Οι δολοφόνοι κρύβονται πίσω απ’ τα μαχαίρια τους,
Τραβηχτείτε πέρα δολοφόνοι. Τραβηχτείτε πέρα.
Σιωπή. Οι λαοί περνούν σηκώνοντας στους ώμους τους
το μέγα φέρετρο του Μπελογιάννη.

Με όλη μου την αγάπη

Κωνσταντίνος

Υ.Γ. Πρέπει να είναι τρομερά ερεθιστικό για ανθρώπους σαν τον Πάγκαλο να γνωρίζουν ότι ζουν σε μια χώρα όπου επικρατεί πλήρης ανομία και μπορούν να λένε και να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν. Πλέον τους κατατάσσω στους εξαρτημένους γιατί πρέπει να είναι και εξαιρετικά εθιστικό. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι δεν το κλείνουν το ρημάδι.

(Αγαπητέ Κωνσταντίνε, ο Πάγκαλος είναι ο πολιτικός που είπε “όλοι μαζί τα φάγαμε”. Δηλαδή, ο Πάγκαλος παραδέχτηκε ότι αυτός έφαγε -αυτό έκανε με την φράση του αυτή- και δεν βρέθηκε ένας εισαγγελέας να επέμβει. Ο Πάγκαλος, όταν ήταν νέος, ήταν ΚΚΕ. Υποθέτω πως τότε θα είχε διαφορετική άποψη για τον Νίκο Μπελογιάννη από αυτή που έχει σήμερα. Κωνσταντίνε, ο Πάγκαλος -και ο κάθε Πάγκαλος- ενοχλείται πολύ από πρόσωπα, όπως ο Μπελογιάννης. Ο Πάγκαλος ξέρει πως δεν υπάρχει Έλληνας που να μην αναγνωρίζει τη λεβεντιά του Μπελογιάννη. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος κομμουνιστής, για να παραδεχτεί τον Μπελογιάννη. Και ακροδεξιό να ρωτήσεις -σε προσωπική συζήτηση-, θα σου πει πως ο Μπελογιάννης ήταν παλικάρι. Αλλά για τον Πάγκαλο δεν θα ακούσεις καλή κουβέντα από κανέναν. Οπότε, ο Πάγκαλος προσπαθεί να κοντύνει τον Μπελογιάννη. Αλλά δεν κονταίνει ο Μπελογιάννης. Επίσης, είναι χυδαίο να προσπαθείς να κοντύνεις τους νεκρούς. Όπως είναι χυδαίο και να προσπαθείς να τους εκμεταλλευτείς. Κωνσταντίνε, μην δίνεις σημασία στο τι λέει ο Πάγκαλος. Να είσαι καλά. Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.